Beneficiile terapiei prin dans si rolul terapeutului in vindecare

Beneficiile terapiei prin dans si rolul terapeutului in vindecare

Specialistii in terapie prin dans folosesc miscarea pentru a aborda sanatatea unui pacient in mod holistic, lucrand cu persoane de varste diferite, precum adolescentii care se confrunta cu anxietate, pacientii care sufera de traume si varstnicii care sufera de boli precum Alzheimer. 

Terapia prin dans este folosita intr-o varietate de locuri, cum ar fi spitale, sali de clasa, case de batrani si centre de reabilitare, cu multe tipuri de pacienti, inclusiv copii, adulti si varstnici, unde se combina activitatea unui terapeut traditional cu o cunoastere profunda a corpului si modul in care miscarea este conectata la sanatatea generala.

Ce este terapia prin dans?

Specialistii definesc terapia prin dans drept utilizarea psihoterapeutica a miscarii pentru a promova integrarea emotionala, sociala, cognitiva si fizica a individului. Exista o abordare holistica a vindecarii, bazata pe afirmatia ca mintea, corpul si spiritul sunt inseparabile si interconectate, schimbarile din corp reflecta schimbarile din minte si invers.

Miscarea este atat un instrument de evaluare, cat si un mod principal de interventie.

Numita si psihoterapie prin miscare, nu exista un singur tip fix de stil de miscare utilizat in cadrul acestei expuneri terapeutice. Programele variaza de la dansuri traditionale la forme mai subtile de miscare precum yoga si intindere pentru a calma corpul.

Prin ce difera terapia prin dans de dansul obisnuit?

Miscarea intr-un cadru de terapie de dans este mai ampla decat un simplu exercitiu. Actiunile, fluiditatea si miscarea sunt interpretate mai mult ca un limbaj. Oamenii care utilizeaza terapia prin dans in cadrul unui tratament, utilizeaza miscarea pentru a comunica sentimente constiente si inconstiente prin dans. 

Terapeutul raspunde la miscari, evalueaza limbajul corpului, comportamentele nonverbale si expresiile emotionale pentru a dezvolta interventii pentru a raspunde nevoilor specifice pacientului. Miscarea este principalul mod prin care terapeutii de dans observa, evalueaza si pun in aplicare interventia terapeutica.

Citeste si: 6 optiuni de cariera in medicina sportiva

Beneficiile terapiei prin dans

Un terapeut va folosi miscarea si dansul pentru a ajuta un pacient sa realizeze integrarea emotionala, cognitiva, fizica si sociala. Beneficiile includ in special reducerea stresului si managementul starii de spirit.

In cadrul recuperarii tulburarilor alimentare, terapia prin dans poate contribui si la imbunatatirea imaginii corpului si a stimei de sine. Intemeiata in ideea ca miscarea si emotia sunt interconectate, aceasta expresie creativa poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea abilitatilor de comunicare pentru relatii mai bune. Miscarea poate exprima aspecte ale unei personalitati cu care un terapeut autorizat poate fi in ton pentru o conexiune mai profunda in terapia de recuperare.

Este un fapt binecunoscut ca miscarea este buna pentru corp si minte. Beneficiile mentale si emotionale ale miscarii sunt abundente. Aceleasi endorfine care ne fac sa ne simtim mai bine atunci cand ne miscam, ne ajuta sa ne concentram si sa dormim mai bine, sa avem mai multa energie si sa devenim mai rezistenti atunci cand ne confruntam cu provocarile mentale sau emotionale ale vietii.

Unul dintre modurile mai expresive de a integra miscarea in recuperarea tulburarilor de orice fel este terapia prin dans.

Cine poate practica terapia prin dans?

Terapeutii care ajuta pacientii prin dans nu sunt profesori de dans, ci cadre medicale si specialisti care folosesc miscarea corpului in tratarea pacientului. Terapeutii de dans considera ca limbajul nonverbal este la fel de important ca limbajul verbal si folosesc ambele forme de comunicare in procesul terapeutic. Folosind aceste premise pentru a-si ghida activitatea, terapeutii folosesc miscarea corpului, componenta de baza a dansului, ca principala cale interioara a activitatii lor psihoterapeutice. 

Terapeutii  abordeaza sesiuni individuale, de cuplu, de familie si de grup pentru observarea si evaluarea atat a clientilor, cat si a propriilor miscari, folosind comunicarea verbala si non-verbala pentru a crea si implementa interventii care vor aborda integrarea emotionala, sociala, fizica si cognitiva a un pacient.

Multe centre de tratare a tulburarilor alimentare din intreaga tara ofera aceasta optiune de terapie. Asigurati-va ca intrebati in timpul cercetarii cu privire la toate expunerile terapeutice care va pot fi disponibile. Nu exista o abordare unica pentru toate tipurile de afectiuni si programe de recuperare, de aceea este important sa se analizeze pacientul si sa i se ofere un program potrivit de terapie prin dans.

Citeste si: Cand este momentul sa cereti o marire de salariu la primul job?

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment