- Proportia dizabilitatii atinge 40- 50%, in randul bolnavilor care au avut un episod sau mai multe de AVC, aceasta patologie fiind urmata de dementa, boala Parkinson si epilepsie.
A doua conferinta din cadrul primului program national multidisciplinar despre accidentul vascular cerebral din Romania, „AVC 360° – Calatoria Pacientului”, care a avut loc la Constanta, a reunit 197 de participanti. Printre acestia s-au numarat medici, studenti, psihologi, kineto si fizioterapeuti, deci specialisti implicati in tratarea accidentului vascular cerebral, din zonele de Medicina de familie, Neurologie, Neurochirurgie, Medicina Fizica si de Reabilitare, Geriatrie si Gerontologie, Psihologie Clinica, la care s-a alaturat, in premiera, si Cardiologia.
Din aceasta specialitate, dr. Irinel Parepa, sefa Sectiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, a punctat faptul ca fibrilatia atriala (FA) creste de 5 ori riscul de AVC ischemic si este cauza a 30% dintre cazurile de AVC ischemic, accidentul vascular cerebral provocat de FA avand cea mai mare rata de mortalitate (25% la 1 luna, 40% la un an). In plus, pacientii cu fibrilatie atriala au o probabilitate cu 50% mai crescuta sa ramana cu dizabilitati majore in urma unui AVC, fata de cei care nu sufera de aceasta afectiune. De aceea, depistarea si tratamentul fibrilatiei atriale este un aspect vital care trebuie luat in considerare si de medici, dar si de pacienti.
De asemenea, la conferinta au fost prezentate si studii de cazdespre pacienti cu varste cuprinse intre 25 si 80 de ani si ce anume este important de urmarit de catre medici, in prima faza de diagnostic (semne vitale, antecedente familiale si personale, modul de debut, factorii de risc asociati aterotrombotici, factorii de risc asociati de tip embolic si cat de repede ajunge pacientul la spital dupa debutul AVC), asa cum a subliniat dr. neurolog Axelerad Amy Docu in lucrarea sa.
Un alt aspect deosebit de important abordat in cel de-al doilea eveniment al programului national „AVC 360° – Calatoria Pacientului” a fost legat de consecintele acestei patologii: dizabilitatile cu care raman supravietuitorii. In prezentarea sa, „De la boala la handicap”, dr. Iolanda Dinu, de la Comisia de Evaluare a persoanelor Adulte cu Handicap (CEPAH), a subliniat faptul ca, in prevalenta bolilor neurologice cu incadrare in grad de handicap, AVC-ul ocupa primul loc in Romania, intr-o proportie de 40- 50%, fiind urmat de dementa, boala Parkinson si epilepsie.
Tocmai de aceea, dupa cum precizeaza Dr. Iliescu Madalina Gabriela in prezentarea sa, „Reabilitarea medicala post AVC”, „cu exceptia a doar cateva situatii medicale, recuperarea pacientilor cu AVC trebuie initiata imediat dupa stabilirea diagnosticului si cand starea pacientului a devenit stabila – in primele 72 ore. Inceperea recuperarii la mai mult de 3 luni de la episodul acut micsoreaza gradul de succes in corectia deficitelor”, adaugand ca unitatile medicale specializate de reabilitare sunt esentiale in spitalele de urgenta.
In contextul reabilitarii, un important spre normalizare a pacientilor cu AVC, conferinta a beneficiat si de informatiile oferite de dr. Elena Ionescu, director medical al Sanatoriului Balnear si de Recuperare Techirghiol. In prezentarea sa, „Experiente practice legate de reabilitarea pacientilor cu AVC in sectiile cu specific balnear”, dr. Ionescu a vorbit despre tipurile de proceduri deosebit de folositoare in recuperarea celor care au suferit un accident vascular cerebral si care este cel mai potrivit moment pentru inceperea reabilitarii, de la debutul bolii.
Unele dintre intrebarile punctuale care au condus la discutii concrete in randul medicilor, in special al celor cardiologi, neurologi si neurochirurgi, s-au referit la „cat de mult scadem tensiunea la pacientul care se prezinta cu AVC?”, „cum actionam in cazul pacientilor care au tratament cu anticoagulant?”, „cum actionam la cei la care s-a facut tromboliza?”.
Conferinta de la Constanta va fi urmata in luna mai de un al treilea eveniment stiintific, la Sibiu.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.