“AVC 360° – Calatoria Pacientului” – primul proiect multidisciplinar din Romania despre Accidentul Vascular Cerebral

“AVC 360° – Calatoria Pacientului” – primul proiect multidisciplinar din Romania despre Accidentul Vascular Cerebral

Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS EDU) lanseaza in 2018 un program de anvergura nationala, legat de una dintre cele mai grave boli ale zilelor noastre: accidentul vascular cerebral (AVC). Programul se va numi „AVC 360° – Calatoria Pacientului” si este primul proiect multidisciplinar organizat in Romania, implicand specialitati medicale diferite (Neurologie, Medicina de Urgenta, Neurochirurgie, Geriatrie, Medicina de familie, Anestezie si Terapie Intensiva, Psihiatrie, Medicina Fizica si de Reabilitare, Cardiologia, Diabetologie, Medicina Muncii), impreuna cu domenii conexe ca Psihologia si Asistenta Sociala.

AVC 360° – Calatoria Pacientului” se adreseaza in primul rand medicilor specialisti implicati in managementul pacientului cu AVC, pentru a crea o mai buna colaborare intre specialitatile implicate in ingrijirea bolnavilor, dar si pentru a crea la final un ghid de bune practici in comunicare intre diversele specialitati medicale si a acestora cu domeniile conexe care sa fie util atat profesionistilor cat si pacientilor. Acestia din urma vor putea fi ghidati mai usor in sistemul medical astfel ca traseul lor sa fie mai simplu. De asemenea, o alta consecinta dorita a proiectului este o harta teritoriala a serviciilor dedicate pacientului cu AVC, atat pentru perioada acuta a bolii cat si pentru perioada postacuta si de recuperare pe termen lung. Aceasta harta urmeaza sa cuprinda informatii utile, precum informatii despre spitale si centre medicale de profil, numarul de paturi din unitatile publice si private pe fiecare regiune importanta a tarii, dar si date epidemiologice specifice fiecarei zone.

Rezultatele programului se adreseaza, de asemenea, pacientilor si publicului larg cu scopul unei informari corecte despre drumul parcurs spre recuperare si despre ce inseamna un accident vascular cerebral, cum pot fi recunoscute simptomele si multe alte informatii care pot reprezenta un pas vital in salvarea vietii si/sau reducerii dizabilitatilor fizice si psihologice ale celor care au trecut printr-un astfel de episod.

„De ce Calatoria Pacientului? Pentru ca ni s-a parut cea mai potrivita metafora pentru drumul lung si anevoios pe care pacientul il face din momentul in care afectiunea s-a declansat si pana cand putem vorbi despre reabilitarea lui. De ce 360 grade? Pentru ca prin acest proiect ne dorim sa aducem la aceeasi masa – in dorinta unui dialog si pentru a clarifica anumite aspecte medicale ale managementului pacientului cu AVC – profesionisti din toate specialitatile care se ocupa cu ingrijirea pacientului cu AVC si pentru a avea cu totii o perspectiva de 360° asupra acestei afectiuni multidisciplinare”, explica dr. Adelaida Marinescu, Presedintele ARCIS EDU.

Programul se va desfasura pe toata durata anului 2018, cu 7 evenimente stiintifice si intalniri medicale in importante centre universitare din tara (Craiova, Constanta, Iasi, Sibiu, Timisoara, Cluj Napoca si Bucuresti). La evenimente vor participa profesionisti din tara si din strainatate, cu o experienta vasta pe domeniile lor de competenta, iar concluziile fiecarui eveniment stabilesc tematica urmatorului. Informatiile adunate si actualizate dupa fiecare intalnire vor fi comunicate publicului larg prin intermediului site-ului www.arcisedu.ro, al paginii de Facebook si site-ului www.postAVC.ro. Primul eveniment va avea loc pe 16 februarie, la Craiova, la hotelul Ramada Plaza, sala Constantin Brancusi, sub titlul „Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacientii cu AVC?”

Mai multe detalii despre evenimentul de la Craiova le puteti regasi si in sectiunea Evenimente a site-ului MEDIjobs, in postarea dedicata.

Proiectul va fi dezvoltat prin parteneriatul stiintific cu societatile medicale care sunt implicate in gestionarea pacientului cu AVC, printre care Societatea Romana de Reabilitare Medicala, Societatea Romana de Geriatrie si Gerontologie, Societatea Romana de Neurochirurgie, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Asociatia Inomedica si Clinica de Neurologie Neuroaxis.

Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS EDU) este o organizatie nonguvernamentala, non-profit. Sub motto-ul „Pentru vindecare. Pentru viata!” asociatia creeaza si dezvolta proiecte, programe, evenimente, cursuri etc care sa ajute si sa promoveze o mai buna colaborare si comunicare in sistemul medical si intre medici si pacienti.

AVC 360° – Calatoria Pacientului” este primul dintr-o serie de evenimente care au ca scop crearea unor campanii de informare si constientizare despre diverse patologii, modalitatilor de diagnostic corect, a miturilor de specialitate si altor aspecte din domeniul medical.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment