Asistent medical: cum să lucrezi mai bine în echipă

Asistent medical: cum să lucrezi mai bine în echipă

Jobul de asistent medical este foarte căutat, iar dacă vrei să te asiguri că tu vei fi candidatul selectat este important nu doar să ai cât mai multe cunoștințe și experiență, ci și să lucrezi foarte bine în echipă.

Ca asistent, indiferent de specializarea pe care o alegi, trebuie să interacționezi eficient cu medicii, colegii și alte persoane care muncesc în spital sau clinică. Ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să lucrezi mai bine în echipă.

Împrietenește-te cu medicii cu care lucrezi

Poate fi intimidant să lucrezi prima oară cu un doctor din cauza autorității și experienței acestuia. Dar trebuie să realizezi că medicul este doar o persoană, care, la fel ca tine, are gânduri și emoții. Încearcă să cunoști mai bine omul cu care lucrezi, fără să te limitezi doar la lucrurile legate de muncă.

Poți face asta fără să fii neprofesionist – pune câteva întrebări legate de hobby-uri, facultatea sau cursurile pe care le-a urmat și alte subiecte de interes public. În scurt timp, vei găsi lucruri pe care le aveți în comun și astfel veți colabora mai eficient.

Folosește ascultarea activă

Având în vedere că interacționezi zilnic cu multe persoane (pacienți, colegi, medici), este posibil să nu mai fii atent la fiecare lucru pe care o persoană ți-l comunică. Dar dacă vrei să lucrezi mai bine în echipă, încearcă să asculți activ.

Ce înseamnă asta? Atunci când vorbești cu cineva, fii atent la ce îți spune, nu te gândi la următoarea masă sau la ce fișă mai ai de completat. Fă un efort să reții informațiile care ți-au fost prezentate și apoi să le repeți interlocutorului, puțin reformulate.

Oferă-i toate informațiile necesare doctorului

Ca asistent medical, te vei ocupa de primirea pacienților cu tot ce implică asta: să afli informații despre simptomele acestora, despre ce probleme au mai avut în trecut, să le explici cum se administrează un anumit medicament și multe altele.

Atunci când transmiți mai departe informațiile către medic, gândește-te ce ai vrea să afli tu. Colaborarea va fi mult mai eficientă dacă îi prezinți doctorului toate lucrurile clar, rapid și concis, dar fără să omiți detalii importante.

Trebuie să știi când să intervii și când nu

Jobul de asistent medical vine la pachet și cu situații de urgență în care trebuie să gândești și să acționezi rapid. Dacă semnele vitale ale pacientului se schimbă subit, ar trebui să îți folosești cunoștințele pentru a interveni indiferent dacă ești singur sau alături de o echipă.

La fel, există momente când cel mai bine este doar să ajuți medicul să facă față situației. Tot ce trebuie să faci este să fii calm atunci când decizi, alături de doctor, care ar trebui să fie următorul pas.

Păstrează o atmosferă pozitivă

Pentru că atât tu, cât și colegii tăi sunteți foarte ocupați și implicit, stresați, este posibil ca deseori să te afli în situații tensionate, chiar la limită. Acest lucru poate duce la certuri și la o comunicare ineficientă atunci când este vorba despre tratarea unui pacient.

Este foarte important să încerci să menții o atmosferă pozitivă. Asta nu înseamnă să nu îți menții punctul de vedere dacă ai observat o greșeală, ci să prezinți totul pe un ton politicos, care nu instigă la conflict.

Dacă lucrezi eficient într-o echipă nu doar că vei avea un avantaj atunci când îți cauți un job, dar vei avea și o experiență mai plăcută la muncă deoarece vei comunica mai bine cu cei alături de care îți petreci majoritatea timpului.

Despre Autor

Otilia Dobos

Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.

Facebook Comment