Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.
Asistentii medicali se pot simti coplesiti atat de numarul mare de pacienti, cat si de apartinatorii acestora, mai ales in plina epidemie de gripa. In aceasta perioada spitalele sunt supraaglomerate de pacienti bolnavi. Acestia isi pun adesea sanatatea in pericol expunandu-se riscului de imbolnavire, care este mai mare in spitale in aceasta perioada.
Iata cum sa faci fata cu bine sezonului gripal, daca lucrezi pe postul de asistent medical si ai de-a face cu pacientii bolnavi de gripa:
1. Pastreaza-ti calmul
Oricat de greu ti-ar fi si oricat de mult ti-ai dori sa tipi la pacientii iresponsabili care nu se protejeaza nici pe ei, dar nu ii protejeaza nici pe cei din jur, e esential sa iti pastrezi calmul si sa nu spui ce gandesti. Ramai cu zambetul pe buze si explica, ori de cate ori e necesar, regulile pe care pacientii si apartinatorii acestora trebuie sa le respecte in timpul epidemiei de gripa.
2. Pune igiena mai presus de toate, astfel incat sa impiedici transmiterea virusului gripal
Chiar daca tu ti-ai facut vaccinul antigripal, trebuie sa respecti in continuare regulile de igiena, pentru a nu transmite altor pacienti virusul cu care intri in contact in timp ce ingrijesti pacientii bolnavi. Asadar, trebuie sa te speli pe maini dupa fiecare pacient atins si inainte de a ingriji o alta persoana. Poti folosi si geluri dezinfectante in acest scop.
Este posibil ca manile sa ti se usuce foarte tare din cauza spalarii si dezinfectarii excesive, iar in asemenea situatii poti folosi o crema hidratanta si reparatoare. Poti sa iti pui, de asemenea, manusi de unica folosinta, insa trebuie sa le schimbi cu altele noi de fiecare data cand treci la alt pacient – numai asa acestea vor fi eficiente.
Regulile de igiena trebuie respectate cu strictete si de catre pacienti si apartinatorii acestora. Discuta cu ei, explica-le cat de important e sa fie constiinciosi din acest punct de vedere si asigura-te ca nu se abat de la regulament.
3. Nu uita de vaccinul antigripal
De regula, cadrele medicale isi fac vaccinul antigripal inca de la inceputul sezonului rece, insa daca nu l-ai facut pana acum, nu ar trebui sa mai stai pe ganduri pentru ca te poate scuti de multa bataie de cap. Poti sfatui apartinatorii pacientilor cu gripa sa ia in considerare vaccinarea. Chiar daca suntem deja in plin sezon gripal, vaccinul antigripal poate reduce severitatea simptomelor, daca virusul este contractat.
4. Poarta masca si pune si pacientii sa procedeze la fel
Pentru a reduce riscul de infectare, e bine sa porti o masca medicala in timpul epidemiei de gripa. Roaga-i si pe pacientii bolnavi de gripa sa procedeze la fel, astfel incat sa nu puna alti pacienti in pericol. Apartinatorii ar trebui sa procedeze la fel.
5. Stai acasa daca ai simptome specifice gripei
Dacă ai de-a face cu simptome specifice gripei, suna la serviciu si anunta-ti superiorii cu privire la suspiciunile pe care le ai. Este indicat sa iti iei concediu medical pentru a sta acasa, izolat, daca ai gripa. Altfel, pui in pericol atat pacientii, cat si personalul din spital.
6. Odihneste-te
Din cauza supraaglomerarii spitalelor, e posibil sa fie nevoie sa lucrezi peste program. Orele suplimentare contribuie la acumularea oboselii, care, la randul ei, slabeste imunitatea. De aceea este important sa te odihnesti corespunzator, astfel incat sa faci fata provocarilor de la locul de munca.
7. Fa-ti timp sa mananci
Lipsa de timp te poate face sa sari peste masa de pranz sau sa renunti la o gustare dintre mese, insa nu este deloc bine sa faci asta. Cu cat te hranesti mai bine, cu atat mai energic vei fi, astfel incat sa te poti ocupa cum se cuvine de pacientii pe care ii ai in grija.
Citeste si: Doze uzuale în tratamentul cu medicamentul antigripal Oseltamivir
Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.