Asistent debutant: Cum să te descurci cu pacienții în vârstă

Asistent debutant: Cum să te descurci cu pacienții în vârstă

Conform Institutului Național de Statistică, aproximativ 20% dintre români au peste vârsta de 65 de ani. Astfel, ca asistent debutant, trebuie să fii conștient că mulți dintre pacienții tăi vor fi vârstnici.

Aceștia pot fi mai dificili uneori din diverse motive: au probleme cu auzul, cu văzul, cu vorbitul și posibil chiar dificultăți  mentale sau emoționale din cauza degenerării creierul în timp. Ca asistent debutant vei fi responsabil de pregătirea acestor pacienți pentru diverse proceduri, de aflarea istoricului acestora și alte interacțiuni necesare în spital sau clinică.

Pentru a fi un bun asistent medical trebuie să înțelegi că pacienții în vârstă au nevoi diferite și este important să știi cum să te descurci cu aceștia. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta:

Citeste si Cum să îți alegi uniforma ca asistent medical debutant

Fii răbdător

Pacienții mai în vârstă au deseori probleme de comunicare și înțeleg mai greu lucrurile noi. În plus, pot fi mai emoționați și poate chiar speriați de diverse proceduri, comparat cu persoanele mai tinere.

Astfel, chiar dacă și tu ai un program ocupat, încearcă să nu îi grăbești, ci să le explici clar și încet toate procedurile prin care vor trece. În acest fel, vârstnicii se vor simți mai confortabil și vor coopera.

Fii pregătit să oferi asistență fizică

După o anumită vârstă, corpul începe să își piardă din capacități, mușchii nu mai sunt la fel de puternici, iar oasele și încheieturile sunt mai fragile. Prin urmare, e posibil ca unii pacienți să aibă nevoie de ajutor să se deplaseze spre o anumită încăpere, să se așeze pe pat sau chiar să se dezbrace. 

Citeste si Esti asistent medical debutant, stii ce sectie ti se potriveste?

Menține contactul vizual

Atunci când menții contactul vizual și nu ești distras de alte treburi de care trebuie să te ocupi, ai să observi că îți este mai ușor să comunici cu oricine, inclusiv cu vârstnicii. În acest mod, le dai de înțeles că îi respecți și ești interesat de probleme lor și îi ajuți să se simtă cât mai confortabil chiar și într-o situație neplăcută.

Vorbește încet și folosește propoziții scurte

E posibil ca persoanele în vârstă să înțeleagă mai greu informațiile. Astfel, este indicat să vorbești clar, articulat și tare, dar nu țipa. De asemenea, încearcă să explici totul în termeni cât mai simpli și să folosești propoziții scurte.

Ascultă

Ca asistent medical, este important să fii un bun ascultător. Atunci când pacientul îți povestește ceva, încearcă să nu îl întrerupi cu întrebări și să nu îl grăbești. E posibil să afli informații importante care îi vor fi de ajutor medicului.

Evită confruntările

Există cazuri în care vârstnicilor le este frică de anumite proceduri, situații sau chiar de spital și medici. Frica poate să se transforme foarte ușor în agresiune. Dacă un pacient devine agresiv, cel mai bine este să te îndepărtezi și să ceri sfatul supraveghetorului tău.

Chiar dacă, ca grup, persoanele în vârstă au probleme similare, trebuie să ai în vedere că fiecare pacient este diferit. Prin urmare, este important să fii atent la situația fiecăruia în parte. Cu timpul, aceste tactici îți vor intra în reflex.

Citeste si Prima zi de muncă în calitate de asistent – la ce să te aștepți și cum să o faci să fie mai plăcută?

Despre Autor

Otilia Dobos

Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.

Facebook Comment