ASAIH: antreprenoriat si inovatie pentru studentii la medicina

ASAIH: antreprenoriat si inovatie pentru studentii la medicina

Asociatia Studenteasca de Antreprenoriat „Iuliu Hatieganu” (ASAIH) reprezinta Societatea Antreprenoriala Studenteasca a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, si a fost infiintata printr-un proiect coordonat de catre Rectorul UMF Iuliu Hatieganu,  Prof. Dr. Alexandru Irimie.  ASAIH reprezinta un model de colaborare intre personalul academic si studentii facultatilor de Medicina, Medicina Dentara si Farmacie avand ca scop incurajarea si promovarea initiativelor antreprenoriale ale studentilor in sanatate.

Odata cu stabilirea prioritatilor sale, ASAIH si-a propus sa promoveze educatia antreprenoriala, o necesitate pentru aceasta generatie, si sa pregateasca tineri pentru a deveni noii lideri si inovatori ai domeniului medical. Totul a pornit de la certitudinea ca studentii pot contribui prin idei inovative si abordari originale la nenumarate arii in dezvoltare, precum IOT “the internet of things”, nanotehnologii, food science, e-Health.

Prin competitii, workshopuri, conferinte, mese rotunde, participari la evenimente, programe de mentorat si accelerare, ASAIH si-a propus sa stimuleze potentialul si ambitia studentilor si sa ii pregateasca pe cei dornici de a pasi in lumea business-ului si a inovatiei medicale.

Activitatea ASAIH a demarat la inceputul lunii octombrie 2017, prin formarea echipei si initierea primului proiect de amploare. Competitia „Idei de Inventii” s-a conturat ca o metoda de a incuraja personalitatile ambitioase si inventive din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, adresandu-se tuturor studentilor indiferent de an sau facultate  interesati sa construiasca si sa aplice conceptul unei inovatii medicale.

Desi spiritul inovativ este omniprezent pentru studentii UMF-isti, cel antreprenorial nu este suficient dezvoltat, construirea unui plan de afaceri reprezentand un domeniu mai putin familiar. Scopul asociatiei a fost acela de a ajuta tinerii cu o idee de business, dar fara un plan conturat sa isi organizeze mai bine conceptul.

Primul pas in acest sens a fost organizarea unor workshopuri (Model Stanford BioDesign, Business Model Canvas), in urma carora studentii sa devina tineri antreprenori pregatiti sa gandeasca un intreg proces de business, de la partea de idee, pana la crearea unui buget. La finalul sesiunii de workshopuri, studentii au fost provocati sa isi aplice conceptul de inovatie in cadrul competitiei „Idei de Inventii”. Cele 19 proiecte originale inscrise au fost evaluate de catre persoane din domeniul medical, antreprenorial si de afaceri, pentru ca echipele castigatoare sa beneficieze de premii, incluzand:

  • finantare pentru infiintarea si dezvoltarea a doua start-up-uri
  • participari la conferinte e-Health nationale/internationale
  • premii pentru ideile inovative

Etapa care urmeaza in cronologia activitatii ASAIH este cea de acordare a premiilor si aplicare a celor doua start-up-uri cu cel mai mare potential de implementare si succes, precum si organizarea unei mese rotunde in cadrul zilelor UMF, cu prezentarea proiectelor castigatoare.

Finalitatea competitiei va consta intr-o conferinta de antreprenoriat in domeniul medical, la care sa participe studentii tuturor Facultatilor din cadrul Universitatii, iar autorii celor doua start-up-uri finantate sa isi impartaseasca experienta de aplicare a inventiilor propuse de ei.

Activitatea ASAIH poate fi urmarita pe site-ul oficial al asociatiei.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment