Angajații din Asistența Socială vor primi stimulent de risc

Angajații din Asistența Socială vor primi stimulent de risc

Parlamentul a adoptat recent legea de modificare a ordonanței de urgență emise anul trecut, privind aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii infecțiilor cu SARS-Cov-2 în perioada stării de urgență.

Stimulentul este cel pe care l-a primit și personalul medical implicat în îngrijirea bolnavilor de COVID-19, în valoare de 2.500 lei. 

În perioada stării de urgență, asistenții sociali au fost nevoiți să se izoleze la locul de muncă pentru a preveni răspândirea infecțiilor în rândul asistaților, cu toate acestea, ei nu au primit acel stimulent.

Din acest motiv, reprezentanții Federației Sindicale Sanitas care reprezintă atât salariații din sănătate, cât și pe cei din asistența socială, au făcut numeroase demersuri pentru a obține acest lucru.

Potrivit Legii recent adoptate, salariații din Asistența Socială vor primi un singur stimulent, în valoare de 2.500 de lei, care va fi impozitat cu 10%.

Citește și: Studiu: Măsurile impuse pentru combaterea răspândirii COVID-19 au redus numărul de infecții respiratorii

Sursa de finanțare este și ea prevăzută: se acordă din fondul de salarii al angajatorului, sumele necesare fiind asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.

„După nenumărate intervenții ale Federației SANITAS. Salariații din Asistența socială, izolați la locul de muncă, în starea de urgență, primesc în sfârșit un stimulent de risc. Această reparație vine foarte târziu, în opinia noastră, dar este totuși un câștig pentru colegii noștri care au dus greul acestei pandemii”, a afirmat Federația Sanitas.

Astfel, adoptarea Legii de modificare a OUG 43/2020, lege care prevede acordarea unui singur stimulent de risc în valoare de 2.500 de lei brut pentru salariații din Asistența socială care au fost izolați la locul de muncă în perioada stării de urgență, este un succes pentru Federație și pentru salariații din Asistență Socială.

Citește și: Noul plan de asigurare a asistenței medicale în contextul actual a fost aprobat

Potrivit Legii, se aprobă acordarea, o singură dată, a unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut, pentru angajații centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru angajații centrelor rezidențiale destinate altor categorii vulnerabile, ale furnizorilor publici și privați.

Cum se vor primi banii?

Pentru a beneficia de sumele de la bugetul de stat, furnizorul de servicii sociale transmite agenției pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, în a cărei rază teritorială își are sediul social, o solicitare de alocare a fondurilor, însoțită de o listă cu personalul izolat la locul de muncă.

Plata sumelor se efectuează de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data primirii centralizatoarelor transmise.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment