Amenzi mai mari pentru abaterile din spitale. Sunt sancționați mai drastic medicii din UPU care lasă pacienții pe hol peste limita legală

Amenzi mai mari pentru abaterile din spitale. Sunt sancționați mai drastic medicii din UPU care lasă pacienții pe hol peste limita legală

Guvernul României a adoptat, recent, o hotărâre prin care este modificată o altă hotărâre, din 2011, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice. 

Astfel, prin acest act normativ, amenzile pentru medicii și spitalele care nu respectă normele de igienă, dar și regulile în Unitățile de Primire Urgențe sau Compartimentele de Primire Urgențe sunt semnificativ mai mari. 

Între măsurile care au generat nemulțumiri sunt amenzile pentru cadrele medicale care lasă pacienții să aștepte pe hol mai mult decât este limita legală. 

Care sunt principalele modificări ale HG 857/2011:

Cresc amenzile pentru persoanele fizice, dar și pentru instituții, în următoarele cazuri: nesterilizarea instrumentarului și a materialelor sanitare, nerespectarea circuitelor funcționale din cabinetele medicale și din stomatologii, neasigurarea unităților cu apă potabilă, lipsa dezinfectantelor, lipsa luminii corespunzătoare etc. 

Aici, amenzile pentru persoanele fizice sunt cuprinse între 2.000 și 6.000 lei (inițial, sumele variau între 1.000 și 3.000 lei), iar pentru persoanele juridice între 10.000 și 20.000 lei (inițial, amenda era între 5.000 și 10.000 lei).

Amenzile cresc și pentru abaterile în cadrul laboratoarelor de analize. Concret, dacă inițial, amenda varia între 10.000 și 20.000 lei, potrivit noii hotărâri, aceasta este cuprinsă între 20.000 și 40.000 lei.

Care sunt amenzile pentru normele de prim ajutor și asistența medicală de urgență

Mai mult, este modificat articolul 22 din capitolul ce vizează Contravenții la normele de prim ajutor. Și aici, amenzile cresc – între 500 și 1.500 lei pentru medici și între 10.000 si 15.000 pentru instituții. 

Iar literele modificate, din articolul menționat, sunt: 

„c) necompletarea, completarea incorectă ori ulterioară predării pacientului în UPU sau CPU a fişei medicale de urgență prespitalicească, conform reglementărilor legale incidente în vigoare, de către echipajele de intervenţie din cadrul serviciilor publice şi private de urgenţă prespitalicească, precum și neparafarea și nesemnarea acesteia de către medicul care preia pacientul;

Forma inițială a articolului era: „c) necompletarea sau completarea incorectă a fișei medicale, conform reglementărilor legale în vigoare, de către echipajele de intervenție din cadrul serviciilor publice și private de urgență prespitalicească;”

După litera C), se mai adaugă: c1) necompletarea, completarea incorectă a fișei individuale de urgență spitalicească conform reglementărilor legale incidente precum și neparafarea și/sau nesemnarea de către medicul responsabil de tură”.

Următoarea literă modificată este: „e) nerespectarea de către echipajele publice și/sau private a competenţelor stabilite conform nivelului la care sunt clasificate, cu exceptia celor care primesc autorizație sau aprobare să depășească anumite competențe”.

Forma inițială: „e) nerespectarea de către echipaje a competențelor stabilite conform nivelului la care sunt clasificate;”

Următoarea literă modificată este: „h) neinformarea conducerii spitalului de către medicul şef al UPU cu privire la întârzierile nejustificate sau întârzierile repetate ale unor medici care sunt de gardă la spital sau la domiciliul acestora”.

Forma inițială: h) neinformarea conducerii spitalului de către medicul șef al UPU sau CPU cu privire la întârzierile nejustificate sau întârzierile repetate ale unor medici care sunt de gardă la spital sau la domiciliul acestora.

Tot la articolul 22, mai sunt adăugate alte patru litere  – m) – p) care se referă la următoarele nereguli: 

„m) neconsemnarea în raportul de gardă sau tură a problemelor apărute în timpul gărzii sau turei care afectează desfășurarea normală a activității, indiferent de natura lor; 

n) netransmiterea în termen, de către serviciile de ambulanță publice și private, UPU, CPU, compartimentele de primiri urgențe de specialitate a rezolutiilor, raportărilor, analizelor sau, după caz, a informațiilor solicitate de instituțiile cu atribuții de monitorizare, coordonare, control;  

o) lipsa sau evitarea comunicării dintre echipajele medicale de intervenție de urgență prespitalicească și dispeceratele integrate respectiv dispeceratul Serviciului de Ambulață București-Ilfov, Inspectoratului de Situații de Urgență București-Ilfov, prin intermediul legăturii radio sau a legăturii telefonice prin centrul unic pentru apeluri de urgență 112 sau prin dispeceratul integrat, cu privire la transmiterea detaliilor de la locul intervenției și a măsurilor ce urmează a fi luate cu privire la cazul în referință, cu excepţia situaţiilor justificate care au împiedicat informarea sau comunicarea din punct de vedere tehnic, în conformitate cu reglementările legale incidente;

p) neînregistrarea pacienților imediat la sosirea acestora în UPU sau CPU”.

În Hotărârea de Guvern cresc amezile pentru medicii care preiau cu întârziere pacientul la UPU sau CPU. 

Dacă, inițial, amenzile pentru aceste abateri variau, pentru medici, între 500 și 1.500 lei și cele pentru spitale – între 10.000-15.000, sancțiunile sunt acum mult mai mari. 

Medicii vor fi amendați cu valori între 1.000 și 3.000 lei, iar spitalele pot plăti de la 20.000 lei la 30.000 lei.

Protocolul național de triaj al pacienților din structurile de primiri urgențe arată că timpul maxim de preluare în zona de tratament este de 240 de minute.

Sunt bune de plată (de la 1.000 la 2.000 lei) cadrele medicale și în următoarele cazuri: șeful echipajului medical de urgență nu însoțește pacientul în cabina medicală a ambulanței, nu poziționează pe targă pacientul în timpul transportului cu ambulanța, sunt transportate în ambulanță persoane neautorizate sau transportă mai mulți pacienți decât capacitatea autospecialei.

Amenzi mai mari și în cazul în care în serviciile de ambulanță în cadrul UPU sau CPU lucrează personal fără atestat – între 2.000 și 4.000 lei pentru persoane fizice și până la 30.000 lei pentru persoane juridice.

De asemenea, medicii și spitalele vor fi amendați cu până la 20.000 lei, respectiv cu până la 50.000 lei în cazul în care cadrele medicale nu respectă programul de lucru afișat la cabinetul medical sau al centrului de permanență din care face parte.

Hotărârea intră în vigoare la 30 zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, adică prevederile vor fi aplicate începând cu finele lunii septembrie. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment