Ce sa mananci pentru a iti recapata energia cand esti de garda in spital

Ce sa mananci pentru a iti recapata energia cand esti de garda in spital

Turele de noapte sunt obositoare indiferent de ocupatie, insa cadrele medicale sunt expuse unui stres permanent in timpul acestora, de aceea nivelul de epuizare este mai ridicat in randul angajatilor din spitale.

Cand ne simtim obositi, tentatia de a manca nesanatos creste. De aceea, in timpul turelor de noapte poate sa apara pofta de fast-food sau de dulciuri. Insa consumul de alimente nesanatoase si de zahar in exces nu face altceva decat sa accentueze starea de rau provocata de oboseala. De pilda, un baton de ciocolata va creste rapid nivelul de zahar din sange, oferind energie pe moment. Din pacate insa, si scaderea nivelului de zahar este la fel de brusca, ceea ce inseamna ca energia se va diminua rapid.

Un alt lucru important de mentionat este ca in timpul turelor de noapte e indicat, mai degraba, sa se consume portii mici de mancare, chiar daca asta inseamna ca sunt necesare mai multe mese. O masa copioasa va fi digerata mai greu, ceea ce inseamna ca senzatia de oboseala va fi mai accentuata dupa ce terminam de mancat.

Alimente care iti ofera un boost de energie

Banana – o sursa excelenta de carbohidrati si potasiu, banana este o gustare ideala, care nu numai ca potoleste senzatia de foame sau pofta de dulce, ci mareste si nivelul de energie.

Mar – sursa naturala de zahar si fibre, marul elibereaza treptat energie in corp. Asadar, acest fruct este o alegere buna in turele de noapte.

Ciocolata neagra – daca pofta de dulce nu poate fi potolita cu un fruct, ciocolata sigur rezolva aceasta problema. Antioxidantii care se regasesc din belsug in ciocolata neagra au o multime de beneficii, printre care si acela de a oferi o doza de energie la nevoie. Doua cuburi de ciocolata neagra vor reduce oboseala mintala si vor imbunatati dispozitia

Fulgi de ovaz – ovazul este renumit pentru eliberarea treptata de zahar in sange, precum si pentru senzatia de satietate care se mentine ore in sir. Aceste doua calitati se datoreaza continutului mare de fibre solubile. Asadar, daca foamea se instaleaza in timpul turelor de noapte, o alegere potrivita ar fi un terci de ovaz, aromatizat cu un praf de scortisoara.

Nuci – este adevarat, nucile au o densitate calorica mare, insa de asemenea sunt bogate in continutul de proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase. Acizii grasi Omega 3 si Omega 6 fac din nuci un aliat de pret pentru sanatate. Senzatia de epuizare din timpul unei ture de noapte poate fi combatuta cu un pumn de nuci.

Cafea si ceai verde – o ceasca de cafea poate reda energia, insa e important sa nu se abuzeze de cofeina. Este recomandata cafeaua naturala, preparata la ibric sau la filtru, in niciun caz cea achizitionata de la aparatele care se gasesc in spitale, care pe langa cafea contine si o multime de alte ingrediente nesanatoase.

Ceaiul verde este de asemenea recomandat pentru combaterea senzatiei de oboseala. Acesta contine cafeina, dar si antioxidanti din belsug, care vor ajuta organismul sa faca fata orelor de somn pierdute.

Ponturi pentru combaterea oboselii

Daca simti ca te ia somnul in timpul programului de lucru si situatia in care te afli nu iti permite sa atipesti pentru cateva minute, foloseste alte metode pentru a ramane alert. In primul rand, bea apa – hidratarea este esentiala.

Apoi, poti iesi la o plimbare scurta, in ritm alert, in jurul spitalului. Aerul proaspat si efortul fizic vor combate instantaneu oboseala.

Este de asemenea foarte important ca la finalul turei, cand ajungi acasa, sa dormi cateva ore pentru ca organismul sa se refaca.

Despre Autor

Diana - Maria Stilpeanu

Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.

Facebook Comment