Un proiect finantat de Agentia Spatiala Europeana propune ecografia la distanta in lupta cu Covid-19

Un proiect finantat de Agentia Spatiala Europeana propune ecografia la distanta in lupta cu Covid-19

Parcurgem cu totii o perioada cu multe provocari la nivel global, social, economic si personal, dar istoria ne-a invatat ca tocmai astfel de perioade sunt cele care genereaza idei noi, viziune si mecanisme personale extrem de utile pe termen lung pentru fiecare dintre noi. 

Sunt doar cateva zile de cand, dupa aproape 10 ani, NASA, in colaborare cu compania privata SpaceX au trimis din nou oameni in spatiu, si sunt cateva luni de cand laboratoare, spitale, experti medicali, start-up-uri si freelanceri din intreaga lume s-au straduit sa gaseasca solutii si sa vina cu noi inovatii in contextul crizei generate de pandemia SARS-CoV-2. 

In aceasta perioada, in activitatile intra-spitalicesti din intreaga lume s-a observat o scadere a vizitelor la medic si, ca o consecinta fireasca, incidenta crescuta a agravarii unor afectiuni cronice din cauza izolarii, dar mai ales a sentimentelor de frica de contagiune a populatiei si evitarea controalelor periodice la medic. Teama de infectie cu SARS-CoV-2 a descurajat tot mai multi oameni de a vizita medicii in cabinetele lor. In acelasi timp, medicii au fost nevoiti sa restrictioneze contactele directe cu pacientii lor la un nivel minim. 

In aceste conditii, avand in vedere si implicatiile pe termen lung pe care o astfel de pandemie le poate avea la nivelul populatiei si a schimbarilor profunde pe care le poate provoca in comportamentul medical al acestora, telemedicina castiga teren si isi dovedeste utilitatea. Astfel, asociatii diverse si institutiile globale de tehnologie si medicina dispun de resursele si expertiza pentru a trasforma telemedicina intr-un concept cvasiprezent in medicina de astazi. 

De curand, am aflat si despre proiectul finantat de ESA (Agentia Spatiala Europeana) prin care radiologii si specialistii in imagistica isi pot examina si diagnostica pacientii de la distanta. AdEchoTech, cu sediul in Vendôme, Franta, a dezvoltat initial tehnologia pentru a oferi imagini medicale cu ultrasunete de inalta calitate de pe statia spatiala. A fost partial finantata de ESA si agentia spatiala franceza, CNES, care este un investitor in actiuni in cadrul companiei AdEchoTech. 

Aceasta tehnologie si-a gasit acum o intrebuintare extrem de utila, mai ales in contextul izolarii generate de pandemie si este deja utilizata pentru examinarea bolilor cardiace, abdominale, pelvine si ale tractului urinar in spitale rurale, case de ingrijire medicala si chiar penitenciare din Europa si Canada. Conform datelor companiei care a dezvoltat sistemul, poate fi, de asemenea, utilizat ca o alternativa la radiografiile toracice pentru a ajuta la diagnosticarea pneumoniei la pacientii infectati cu COVID -19.  Prin acest sistem, spitalele pot fi degrevate de o parte din sarcinle care incarca activitatea zilnica si care a reprezentant pana acum o adevarata problema. 

Citeste si: Achizitia si adaptarea la noi comportamente in medicina: Din offline in online

In principiu, conform descrierii acestui sistem, personalul medical calificat din clinici locale pozitioneaza un brat robotizat pe zona interesata pentru ecografie. Expertul este capabil sa regleze setarile unitatii de ultrasunete prin telecomanda pentru cele mai bune imagini posibile. Imaginea cu ultrasunete este, de asemenea, afisata simultan pe un ecran. Consultarea medic-pacient are loc printr-un sistem video conferinta.

„Acest instrument capata un sens extraordinar in contextul provocarii de a  combate virusul COVID-19, permitand spitalelor si clinicilor sa stabileasca bariere suplimentare impotriva raspandirea lui”, spune Eric Lefebvre, care a fondat compania franceza AdEchoTech, cea care a dezvoltat sistemul cu ultrasunete Melody. „Acest sistem poate proteja pacientii izolati evitand necesitatea de a-i muta, mentinandu-i astfel la o distanta de riscurile de contaminare. De asemenea, permite medicului specialist sa intervina  in locatii indepartate unde pot fi pacienti infectati, protejand astfel atat pe cei din jur, cat si pe medici de eventuale contaminari, mai ales ca o ecografie conventionala necesita o apropiere semnificativa de pacient”. 

Ce este interesant la acest dispozitiv este ca poate fi folosit inclusiv de personal medical care nu are neaparata nevoie de specializare in ultrasunete si imagistica, tehnica putand fii efectuata doar mutand bratul sau telescopul ecografului in zona indicata de medic prin comunicarea video. 

Dispozitivul Melody ar permite, de asemenea, medicilor care sunt ei insisi in carantina sa sprijine experti din alte regiuni. „Ecografia toracica are rezultate foarte promitatoare in a ajuta la diagnosticarea pneumoniei la pacientii infectati de COVID-19 si reprezinta o alternativa fiabila la scanerul toracic atunci cand acesta nu este disponibil”, a declarat Lefebvre in Mai 2020. 

Tehnologia folosita de AdEchoTech a fost initial dezvoltata pentru a oferi imagini cu ultrasunete medicale de inalta calitate in spatiu si a fost initial conceputa pentru a sprijini astronautii si oamenii de stiinta in derularea experimentelor stiintifice. “ESA activeaza de mai bine de 20 de ani in domeniul telemedicinei si a sustinut dezvoltarea acestui concept de teleecografie de la stadiul incipient pana la demonstratii intr-un mediu real”, spune Arnaud Runge, care este inginer medical in cadrul ESA si care supervizeaza proiectul. „Este o sursa de mare satisfactie pentru a vedea ca aceasta tehnologie este folosita real in lupta impotriva virusului COVID-19,” a mai spus el.  

Cand viata iti da COVID, compune o melodie

Intre timp, pandemia a generat si alte idei creative si chiar disruptive daca e sa ne gandim la consecintele grave pe toate palierele societatii. In aprilie, artistul  Antoine Bertin, care a absolvit L’ENS Louis-Lumière si London College of Communication, a pus pe note muzicale decodarea genomului COVID-19, prin transfomarea secventei ARN a acestuia intr-o serie de note muzicale A, C, G si U, repetand aceste note de 30.000 de ori si aranjandu-le intr-un mod din care a iesit o melodie

O puteti asculta aici:  https://www.designboom.com/technology/antoine-bertin-covid-19-melody-listen-coronavirus-04-07-2020/

Photo credits: AdEchoTech

Citeste si: 7 mituri despre COVID-19 pe care trebuie să le explici pacienților tăi

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment