Proiect: Absolvenții de Medicină fără Rezidențiat pot lucra în cabinetele școlare

Proiect: Absolvenții de Medicină fără Rezidențiat pot lucra în cabinetele școlare

Un proiect depus recent în Parlament vrea să aducă o soluție pentru criza de resurse umane din domeniul medicinei școlare prin angajarea absolvenților de Medicină fără Rezidențiat. 

Propunerea spune că absolvenții facultăților de Medicină care nu devin rezidenți pot beneficia de „competențe limitate și pot fi încadrați în unități sanitare publice și private, precum și în cabinetele medicilor de familie, în funcția de medic, încadrarea și salarizarea se fac în condițiile legii.”

Un ordin al Ministerului Sănătății (nr. 527/2011) spune că aceștia pot fi încadrați prin concurs în unitățile sanitare. 

Citește și Care sunt regulile pentru medicii din cabinetele școlare și studențești

În această situație, posturile destinate medicilor cu competențe limitate se înființează și sunt prevăzute separat în statul de funcții al unității sanitare”, arată expunerea de motive a proiectului. 

În document mai este prevăzută o soluție pentru rezolvarea deficitului de medici: „posturile temporar vacante de medici specialiști sau primari din unitățile sanitare publice, pentru care nu există solicitări de înlocuire din partea unor medici, pot fi transformate temporar și ocupate, în condițiile legii, prin încadrare cu durată determinată de până la 6 luni, de medici cu competențe limitate”. 

Așa cum era menționat anterior, absolvenții de Medicină pot fi profesioniști cu competențe limitate. 

Toate acestea de mai sus, devin cu atât mai mult importante în contextul în care România, cât și întreaga lume se confruntă cu o criza medicală fără precedent pentru epoca modernă, pandemia de COVID-19, în care s-a putut și se poate vedea importanța rolului asistenței medicale școlare, atât în ceea ce privește prevenirea, supravegherea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile, monitorizarea stării de sănătate individuală și colectivă prin identificarea și supravegherea determinanților stării de sănătate, cât și în ceea ce privește promovarea sănătații și educației pentru sănătate”, mai spun inițiatorii. 

Citește și Sute de medici și asistenți medicali școlari vor fi angajați de Ministerul Sănătății

În 2019, în România erau 6.171 de școli. Cifra cabinetelor medicale pentru elevi era mult mai mică: 2.554 de cabinete de medicină școlară și 430 de cabinete stomatologice.

Ești student la medicină și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment