A imbratisa sau nu pacientii: care este comportamentul corect?

A imbratisa sau nu pacientii: care este comportamentul corect?

Interactiunile dintre un medic si pacientul sau sunt supuse mai multor legi. Ideal ar fi ca un medic sa aiba un comportament adecvat fata de un pacient, dar si vice versa. Insa, ce inseamna un comportament adecvat si care sunt implicatiile acestuia?

Scopul unui medic este sa ingrijeasca un pacient si sa-i ofere o calitate mai buna a vietii. De multe ori cele mai apreciate atribute ale unui medic sunt rabdarea, empatia, dar si tonalitatea vocii si uneori si gesturile. Imbratisarile sunt gesturi omenesti, care arata ca iti pasa, ca ai o anumita legatura cu acea persoana. In domeniul medical imbratisarile pot deveni un subiect de presa, mai ales in Romania si uneori pot fi interpretate gresit.

Conform unui articol (click aici) anumiti doctori sunt de parere ca poti imbratisa un pacient doar daca gestul vine din partea acestuia. Altii sunt de parere ca imbratisarile sunt binevenite mai ales pentru pacientii cu afectiuni severe si ca pot influenta intr-un mod pozitiv moralul pacientului, aratandu-i incredere.

Pe de alta parte, exista suficient de multi oameni care considera inadecvata o imbratisare cu medicul curant si care pot considera acest gest o incalcare a legii.

In legatura cu acest subiect, un medic de familie a declarat:

“Am inceput sa-mi imbratisez pacientii care aveau HIV/SIDA din anul 1995. In acea perioada multi oameni nu erau atat de bine informati despre modul de transmitere si tuturor le era frica sa intre in contact cu ei. Aceasta marginalizare nu era tocmai buna pentru ei, asa ca am incercat sa le arat ca exista si altfel de oameni, care au incredere in ei. O simpla imbratisare pentru ei a contat. De atunci am devenit un altfel de medic. Imi exteriorizez sentimentele de compasiune printr-o simpla atingere de mana sau imbratisare. Niciodata un pacient nu si-a exprimat sentimente de dispret sau disconfort fata de acest gest. Dimpotriva, am primit recunostinta din partea lor, mai ales din partea celor grav bolnavi, care rar mai primesc vreun fel de afectiune.”

Un alt aspect important in privinta acestui subiect este si cultura si educatia pe care o ai. Astfel, exista anumite zone pe glob in care imbratisarile fac parte din cultura lor. Un medic de urgenta din Hawaii spune ca “imi imbratisez pacientii si ii pup pe obraz pentru ca asta face parte din cultura noastra. Asta inseamna respect. Pacientilor le place acest lucru. Daca nu vor se dau in spate si spun ca nu e nevoie, insa, de-a lungul carierei mele, am avut parte doar de doua refuzuri. Asta cred ca se intampla din cauza mass mediei din ziua de astazi si a temerilor legale.”

Alt medic a declarat ca ” imi imbratisez pacientii pentru ca asta e modul meu de a fi. Asta mi se pare mie o forma de respect si asta face parte din cultura cu care am crescut eu. Este modul meu de a-mi exterioriza simpatia/empatia fata de pacient: sunt in asta cu tine! Cred ca imbunatateste actul medical pentru ca ajuta pacientul sa-si consolideze increderea in mine. Este alegerea mea de a proceda in acest fel si inteleg daca cineva nu este de acord.”

Un medic ginecolog a afirmat ca “imi imbratisez pacientele in anumite situatii. De cele mai multe ori imi permit sa imi imbratisez paciente vechi, care revin cu diferite probleme si ale caror situatii le cunosc in detaliu. Niciodata nu am simtit din partea lor decat recunostinta si bunatate in fata unor astfel de gesturi.”

Un medic este de parere ca daca pentru imbratisari este nevoie de un protocol devine patetic si povesteste despre parerea lui fata de aceste gesturi:

“Multi dintre pacientii mei mai in varsta cer imbratisari. Majoritatea dintre ei au avut o viata plina de evenimente tragice, iar noi le stim unele dintre cele mai importante evenimente din viata, pentru ca ei ni le povestesc. Se creeaza o anumita legatura. Sunt pacienti cu patologii cronice, pe care-i examinam si evaluam constant, ii stim de decenii, iar imbratisarea reprezinta o parte din arta vindecarii medicale. Imbratisarea este o confirmare ca au incredere in noi si ca realizeaza ca noi facem ce e mai bine pentru ei.”

Bineinteles nu trebuie sa se inteleaga gresit imbratisarile. Exista o limita discreta intre apropiat si inadecvat pe care este bine sa o respecti pentru a evita problemele. Si, de cele mai multe ori, asteapta initiativa pacientului.

Sunt si pareri contra. Unii considera ca imbratisarile pot deruta pacientii, facandu-i sa creada ca medicii sunt prietenii lor. Astfel un medic neurolog este de parere ca “Imbratisarile nu sunt ok intre medic si pacient. Pot fi prost intelese. Daca cineva sufera, de obicei ii ating pe brat, insa niciodata nu mi-am imbratisat un pacient. Consider ca este mai bine asa pentru ca pastrez o anumita distanta profesionala care ma lasa sa-mi exercit meseria cum trebuie. Ca sa tratezi pe cineva este bine sa le obtii respectul, iar daca acestia devin prea familiari cu tine este posibil sa-ti influenteze actul medical. Vrei sa fii tratat de medicul tau pe care il respecti, nu de prietenul tau cu care iesi la o bere.”

Un medic infectionist, prin prisma jobului sau, este de aceeasi parere: “Din cauza specialitatii mele, evit contactul fizic care nu este necesar, cum ar fi imbratisarile sau strangerile de mana. Bineinteles, cand vine vorba de un examen fizic sau alte manevre medicale, nu se pune problema sa nu ating pacientii sau sa ma feresc. In plus, pacientii apreciaza mai mult cand vad ca sunt mai atenta si au mai multa incredere.”

Un examen fizic complet impune multa atentie asupra pacientului si presupune si atingerea acestuia. Un medic pe ATI spune ca in timpul unui astfel de examen ii poti oferi pacientului atentia necesara, fara a mai fi nevoie de alte gesturi, precum imbratisarile.

Alti medici sunt de parere ca daca medicul lor curant i-ar imbratisa l-ar schimba.

Tu ce parere ai despre acest subiect? Ne poti lasa un comentariu in sectiunea de mai jos.

 

Daca doresti sa fii la curent cu ofertele de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment