Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.
De-a lungul istoriei, femeile au jucat un rol semnificativ in domeniul sanatatii. Cu roluri ca vindecatoare, babe, moase, medici, lideri spirituali si alte titulaturi cu nume mai mult sau mai putin cunoscute, femeile au participat in mod activ la ingrijirea comunitilor din care au facut parte. Pasiune si dedicarea lor au produs efecte importante care au schimbat lumea medicinei.
In Romania, prima femeie care a primit titulatura de medic roman a fost Maria Cutarida-Cratunescu. O militanta feminista activa, care, in 1897 a infiintat Societatea Materna, un loc unde vindeca copiii saraci, iar doi ani mai tarziu, in 1899, prima cresa din tara, unde a tratat peste 2000 de muncitoare.
De la promovarea primei femei cu bacalaureat din Romania, a urmat apoi Adela Leonida-Paul, doctor oftalmolog si primul specialist roman care a utilizat curentul electric in tratamentul cataractei, apoi Sofia Ionescu, una dintre primele femei specialiste in neurochirurgie din lume, Ana Aslan, Florica Bagdasar si multe alte doctorite romance.
Inapoi in 2019, in continuare suntem inconjurati de femei extraordinare, bune profesionste care, prin munca si personalitatea lor, schimba mentalitati si fac lumea sa fie un loc mai bun.
„Fiinta umana si viata este o valoare inestimabila”, doctor Mioara Cocoara.
Dr. Angela Sirigiu este o femeie romanca, plecata sa profeseze in Franta. In prezent Angela este cercetatoare in neurostiinte si directorul Institutului de Neuropsihologie si Stiinte Cognitive CNRS Lyon. Este pasionata de mecanismele de functionare ale creierului.
In 2012 a primit premiul Marcel Dassault pentru ”Cercetatorul Anului”, cu o lucrarea despre bolile mintale. 5 ani mai tarziu, in 2017 a condus o echipa de medici care a trezit un tanar care se afla in coma de 15 ani.
Prof. Dr. Doina Cosman este pe rand, femeie, autoare a mai multor carti de psihiatrie, profesor universitar si specialist in suicidologie. Ea este cea care in 1993 a pus bazele Aliantei Antisuicid Cluj. Este membru fondator si presedinte in exercitiu al Centrului Antidrog Cluj, dar este si membru al Aliantei Romane de Preventie a Sinuciderii.
Pe scena TedxCluj a avut un discurs impresionat despre viata si moarte in care nota ca ”viata e un dar, nu o optiune.” Tot in legatura cu viata, impreuna cu fundatia pe care a fondat-o, a lansat o linie telefonica pentru consiliere psihica la telefon, adresata oricui se simte in nevoie sa vorbeasca despre problemele pe care le intampina.
Dr. Simona Tivadar cand nu este medic specialist in diabet, boli de nutritie si metabolism, lupta din toate puterile impotriva pseudostiintei. A fost seful Compartimentului de Diabet/Nutritie in Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. In 1998 a deschis primul cabinet privat de nutritie din Bucuresti in care activeaza si acum.
Pe langa toate aceste lucruri, Dr. Tivadar face standup medicine, un soi de stand up comedy cu exemple amuzante, bune si gresite din medicina, mai exact din nutritie. Toate povestile le-a adunat in cartea „Medicina, nutritive si buna dispozitie.”
Prof. Dr. Sanda Magureanu se afla in functia de neurolog pediatru de peste 50 de ani. Fiecare zi din viata ei de medic a fost si este exercitata cu pasiune si devotement, raspunzand pacientilor in orice moment al zilei, indiferent de ora.
Prin fata Dr. Ungureanu au trecut mii de copii cu probleme neurologice ca autism, hiperactivitate sau epilepsie. Pentru multi dintre ei, ea este un ”al doilea Dumnezeu”, medicul care i-a ”incetinit”, care le-a dat o sansa la viata.
Dr. Mioara Cocora este medicul care a operat 4000 de inimi. Este una dintre putinele femei din Romania cu meseria de chirurg cardiovascular. Are peste 20 de ani de experienta in cadrul Sectiei de Chirurgie cardiovasculara de la Institutul de Cardiologie din Timisoara, de la proceduri simple pana la operatii la limita dintre viata si moarte.
Crezul ei este ca „Fiinta umana si viata este o valoare inestimabila”, motiv pentru care inima fiecarui pacient al ei este cel mai valoros lucru pe care il are in momentul respectiv.
Dr. Doina Hrehoret, singura femeie din Romania si unica din Europa de Est care transplanteaza ficatul, medic chirurg si cetatean de onoare al orasului Botosani. Trateaza ficatul bolnav de mai bine de 22 ani si, uneori, au fost ani cand nu si-a luat deloc concediu.
Dintre arhitectura si medicina a ales a doua varianta pentru ca se stia puternica, luptatoare si ca vrea sa ajute oamenii suferinzi. E de parere ca „orice femeie care a ales sa faca chirurgie isi asuma acest lucru si este constienta ca trebuie sa munceasca mai mult pentru a obtine rezultate similare, pentru a demonstra ca este in stare sa se ridice la nivelul performantelor unui bărbat.”
Asist. Univ. Dr. Raluca Teleanu este medic neuropediatru si sefa sectiei de Neurologie pediatrica de la Spitalul de Copii Victor Gomoiu. In fiecare zi din cariera ei, Dr. Teleanu trateaza zeci de copiii cu epilepsie si alte afectiuni neurologice din toata tara.
Primeste energie din „lucrul cu copilul care iti da un suflu special, pentru ca ei sunt inocenti si cinstiti si onesti si dau totul. Primesc totul cu tot sufletul si dau totul.”
Stim ca spitalele romanesti se pot mandri cu femei doctorite exceptionale care s-au remarcat prin pasiunea si efortul depus pentru a-i trata pe cei in nevoie. Ne-ar placea ca povestile lor sa fie citite in toata tara. Lasa-ne un mesaj cu povestea colegei sau doctoritei careia ii porti recunostinta.
Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.