Prima unitate de invatamant pentru moase a aparut in anul 1775 la Cluj si se numea Liceul Regesc Medico-Chirurgical, insa moasele sunt amintite in istorie, din vremuri stravechi, ca persoane care ajutau femeia insarcinata.
In prezent, profesia de moasa implica un set de calitati esentiale: compasiune, comunicare, respect, rezistenta, responsabilitate, rabdare, adaptabilitate etc. De aceea recrutorii trebuie sa tina cont de aceste valori si sa ia cea mai buna decizie in cadrul interviurilor de recrutare a moaselor.
Iata 7 intrebari care va vor ajuta sa alegeti moasa potrivita:
De ce vreti sa ocupati acest loc de munca?
La aceasta intrebare, candidatele nu ar trebui sa intre in prea multe detalii, dar nici sa ofere un raspuns prea scurt. Daca abia s-au calificat in acest domeniu, le puteti ajuta sa raspunda la aceasta intrebare prin a motiva de ce au ales aceasta meserie.
De ce credeti ca sunteti o moasa buna si cum puteti dovedi acest lucru?
Ca specialist in recrutare trebuie sa urmariti daca valorile meseriei sunt cunoscute si respectate de candidate. Astfel, trebuie sa incorporati intrebarea aceasta in scenariul interviului care va evalua integritatea unei moase.
Puteti cere exemple si dovezi din cariera lor pana in prezent. Dupa primirea raspunsului va puteti argumenta intrebarea printr-o replica de tipul: “Intelegem importanta unei echipe fericite, asa ca dorim pe cineva care sa poata demonstra ca lucreaza bine in echipa si care are o atitudine pozitiva.”
Ce inseamna ingrijirea plina de compasiune si cum o oferiti?
Atunci cand recrutati o moasa trebuie sa urmariti daca este o persoana blanda, care ofera compasiune si intelegere. Raspunsurile pot dovedi daca o candidata pentru postul de moasa poate oferi pacientei amabilitate, empatie. Un raspuns favorabil ar fi ca trateaza pacientele asa cum si-ar trata propria familie.
Adesea este bine sa intrebati o moasa daca in trecut a avut vreun moment in care a simtit ca nu poate oferi ingrijirea si compasiunea necesare si sa ii analizati raspunsurile. Acest lucru va poate oferi o perspectiva buna la interviu. Este important sa ascultati ce spun candidatele si cum isi formuleaza raspunsurile.
Cum ati abordat un conflict din trecut?
Prin aceasta intrebare incearcati sa vedeti daca moasa se poate descurca intr-o situatie neprevazuta, daca stie cateva strategii de baza pentru rezolvarea conflictelor si, mai ales, daca isi poate controla starea pentru a aplana un conflict ce i-ar putea face rau pacientei.
Exista un motiv care va face mandra de cariera de moasa de pana in prezent?
Chiar daca unele candidate nu au experinta ca moasa, cu siguranta au fost momente in anii de pregatire care le-au facut mandre, de aceea cereti-le sa dea exemple. Povestile si trairile lor ilustreaza cel mai bine daca sunt amabile, grijulii si pline de compasiune si ca sunt pregatite sa faca tot posibilul pentru a asigura o ingrijire sigura si eficienta pacientelor.
Povestiti-ne despre o greseala in care ati fost implicata
Adesea vor vorbi despre greseala altcuiva, nu despre a lor. Este bine daca vorbesc despre greseala lor, ce au invatat din ea, ce au facut altfel, cum si-au schimbat practica, cum au lucrat cu alti colegi pentru a-si schimba practica.
Ce ar spune pacientele despre dvs. in trei cuvinte?
Aceasta este o intrebare de final de interviu. Cautati o moasa care sa fie constienta de sine, dar in cadrul acestei parti veti putea observa si daca descrierea se potriveste cu raspunsurile si exemplele pe care le-a dat celorlalte intrebari.
Ideea intrebarii este de a evalua cat de interesata este candidata de feedback-ul pacientelor. Daca va raspunde concret la aceasta intrebare va demonstra ca are cunostinta si maturitatea de a cauta parerile celor pe care le ingrijeste. O intrebare care poate urma, in functie de vechimea in munca, ar putea fi: v-ati schimba practica ca urmare a feedback-ului negativ din partea pacientelor?
Interviurile de recrutare pot decurge foarte usor daca aveti un plan de intrebari esentiale pentru meseria de moasa.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).