7 idei pentru medici privind gestionarea mai eficienta a timpului

7 idei pentru medici privind gestionarea mai eficienta a timpului

In fiecare zi, medicii sunt extrem de incarcati cu: zeci de pacienti, munti de hartii si alte sarcini administrative, intalniri si discutii cu membrii echipei sau sedinte cu managerul clinicii si lista poate continua. Rezultatul? Pacientii devin nemultumiti pentru ca sunt lasati sa astepte, munca devine din ce in ce mai putin placuta, nivelul de stres creste, iar timpul ramas pentru activitati placute (precum timpul dedicat familiei, activitatilor fizice, hobby-urilor, somnului) se diminueaza.

O parte din problema, declara specialistii, este ca majoritatea oamenilor, inclusiv medicii, nu sunt antrenati sa isi gestioneze timpul eficient. In timp ce managementul timpului reprezinta o parte integrata a programelor de training din cadrul multor companii internationale, in cazul domeniului medical, focusul se afla pe triarea urgentelor si gestionarea timpului in cazuri de urgenta – spune dr. Craig Gordon, medic specialist nefrolog si profesor la Centrul Universitar Medical din Boston, in lucrarea sa “Recapturing time: a practical approach to time management for physicians”.

“Suntem invatati cum sa fim ocupati, asa ca nu ne intrebam niciodata daca chiar suntem eficienti cand suntem ocupati” a declarat dr. Gordon.

Ca medic, mentinerea echilibrului intre viata personala si viata profesionala necesita dobandirea unor cunostinte privind cresterea eficientei muncii tale si gestionarea mai eficienta a timpului tau. Cum rezolvi problema gestionarii timpului? Iata cateva sfaturi concepute special pentru medici:

  1. Fii constient de felul tau de a fi

Conform lui Craig Gordon, pentru multi specialisti din domeniul medical, introspectia nu este o activitate frecventa. Pentru a iti imbunatati abilitatile de gestionare a timpului, trebuie sa iti cunosti punctele forte, slabiciunile, obiceiurile si obiectivele personale. De exemplu, in ce moment al zilei esti cel mai capabil sa faci performanta – dimineata sau dupa-masa? Esti genul de persoana care prefera sa amane sarcini pana in ultimul moment?

Dr. Gordon ofera exemplul persoanelor care au obiceiul de a procrastina – acestea, de obicei, tind sa astepte pana li se elibereaza intervale mai mari de timp pentru a se apuca de anumite sarcini. El recomanda acestora sa nu mai amane, ci sa isi “sparga” proiectele mai mari in “piese” mai mici si mai usor de gestionat, pe o perioada definita de timp.

  1. Aduna-ti echipa

“Huddling” sau “adunarea echipei” este o practica frecvent intalnita in clinicile din strainatate. Elizabeth Woodcock, autorul volumului “Mastering Patient Flow: Using Lean Thinking to Improve Your Practice Operations” recomanda sa incepi fiecare zi de lucru cu o adunare generala a echipei si cu o discutie despre cum puteti eficientiza diferitele sarcini din ziua respectiva. De exemplu: impreuna cu asistentele, identificati daca aveti programari ale unor pacienti mai in varsta, despre care cunoasteti ca au probleme de deplasare. Daca este cazul, te poti asigura ca cineva va intampina un astfel de pacient in holul de asteptare si il poate asista cu un scaun cu rotile, pentru a-i oferi sprijin, dar si pentru a-i scurta timpul de deplasare al acestuia.

Incearca sa tii aceste intalniri zilnice cu echipa ta si sa discutati despre cum puteti colabora pentru a va gestiona timpul mai eficient, impreuna.

  1. Discuta cu receptia/asistentul pentru a eficientiza orarul cu programari

Daca ai observat ca majoritatea consultatiilor dureaza cu 5 minute mai mult decat timpul alocat, in ciuda incercarilor tale de a fi gata mereu la timp, discuta cu persoana responsabila de programarile tale despre schimbarea strategiei. Este posibil ca aceasta sa creasca cu 10-15 minute intervalul alocat unei consultatii? Chiar daca acest lucru inseamna scaderea numarului de consultatii programate intr-o zi, cresterea timpului consultatiei poate determina reducerea stresului, imbunatatirea performantei tale si cresterea satisfactiei pacientilor – pentru ca nu mai esti asa grabit sa te incadrezi in timpul alocat consultatiei, ci ai suficient timp sa intelegi si sa analizezi tot ce iti povesteste pacientul.

De asemenea, discuta cu persoana responsabila cu programarile tale si asigura-te ca aceasta va trimite mesaje de reminder catre pacienti, cu data si ora programarii, pentru a se asigura ca acestia nu vor intarzia sau nu vor uita de consultatie.

  1. Creeaza-ti un protocol de lucru cu echipa ta

Trebuie sa te asiguri ca fiecare membru al echipei tale isi cunoaste fisa postului  si este suficient de competent pentru postul sau. Daca este posibil, discuta cu echipa de management sau cu echipa responsabila cu recrutarea noilor angajati, pentru a te asigura ca asistentii medicali care vor fi recrutati vor fi suficient de pregatiti pentru a iti oferi suportul necesar.  De asemenea, este important sa stabilesti protocoale de lucru, cu pasi clari de executat, pentru diferite situatii pe care le poti anticipa, impreuna cu echipa ta.

  1. Seteaza o agenda a discutiei cu pacientul tau

O strategie care te poate ajuta sa iti eficientizezi timpul petrecut la fiecare consultatie este sa stabilesti inainte de intalnirea cu pacientul o agenda a discutiei. Practic, in momentul in care un pacient se programeaza pentru un consult la tine, vorbeste cu colegul sau colega responsabila cu programarile si asigura-te ca pune cateva intrebari despre motivul pentru care pacientul respectiv doreste o consultatie. Astfel, in momentul in care pacientul intra in cabinetul tau, tu vei avea deja cateva detalii despre ce urmeaza sa discutati. Daca nu exista deja  aceasta strategie in clinica ta, discuta despre implementarea ei cu colegii care se ocupa cu programarile.

  1. Creeaza-ti o strategie legata de mesajele venite de la pacienti, in timpul programului

Unii medici prefera sa raspunda la cateva mesaje venite de la pacienti intre consultatii. Altii prefera sa astepte pana la finalul programului si sa raspunda atunci la toate solicitarile. Elizabeth Woodcock ii sfatuieste pe medici sa isi creeze timp o data la o ora/doua sa raspunda la mesajele venite pe parcurs, pentru a nu se aduna foarte multe pana la finalul programului (luandu-ti din timpul pe care il poti petrece cu familia sau prietenii tai) si, in acelasi timp, pentru a evita situatiile in care pacientii vor strange frustrari din cauza lipsei unui raspuns din partea ta.

  1. Vezi imaginea de ansamblu

Felicitari! Ai fost invitat ca speaker la o conferinta! Poate fi o onoare, dar decizia de a te angaja sau nu in aceasta noua responsabilitate depinde in mare parte de intelegerea obiectivelor tale pe termen lung, dar si pe termen scurt. Managementul timpului implica mult mai mult decat mentinerea eficientei si punctualitatii in spatiul clinic. Este o abilitate de a-ti mentine echilibrul intre munca si viata personala si implica gestionarea responsabilitatilor extra-clinice – acestea ar trebui sa duca intotdeauna catre atingerea obiectivelor tale personale si profesionale.

Inainte de a-ti asuma o responsabilitate precum participarea la o conferinta sau redactarea unei lucrari, trebuie sa iei in considerare cum te vor ajuta acest tip de sarcini suplimentare in dezvoltarea obiectivelor tale in cariera.

La final, te invitam sa povestesti din experienta ta: ce alte idei crezi ca ar putea adopta colegii tai pentru gestionarea mai eficienta a timpului? Ne-ar bucura sa auzim parerea ta intr-un comentariu 🙂

 

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera pentru specialistii medicali, fa-ti un cont gratuit, in doar 5 minute aici.

 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment