6 sfaturi pentru un interviu online reușit

6 sfaturi pentru un interviu online reușit

Interviurile online au câștigat foarte mult teren în 2020 și vor rămâne o opțiune pentru mulți angajatori chiar și în anii următori. Potrivit unui sondaj Gartner, 86% dintre organizații au declarat că se folosesc de tehnologia video pentru a intervieva candidații. Iar acest lucru se va întâmpla și în acest an, întrucât multe organizații încă împart munca la birou cu cea la distanță. 

Așadar, dacă ești student și îți cauți primul job în domeniul medical sau te-ai decis să faci o schimbare și să cauți un nou loc de muncă, cel mai probabil, în prima etapă a recrutării, vei purta și o discuție online. Trebuie să știi că într-un interviu video, 55% din atenție se duce către imagine, 38% către sunet (ton, intonație, ritm, dicție) și doar 7% către conținutul propriu-zis, așadar este foarte important să fii bine pregătit înainte de a începe interviul.

Iată 6 sfaturi utile pentru a face cea mai bună impresie în interviul video și pentru a demonstra că ești persoana potrivită pentru jobul dorit.

  1. Fii punctual

În cazul unui interviu față în față, se recomandă să fii prezent cu aproximativ 10 minute înainte. Acest sfat se aplică și interviurilor video. Dacă în cazul unui interviu la sediul organizației dădeai dovadă de punctualitate prezentându-te mai devreme, câteva minute suplimentare în cazul unui interviu video îți dau șansa de a te conecta în platformă sau a testa sunetul, spre exemplu, astfel încât discuția să decurgă natural și să arăți că te-ai pregătit din timp. 

Citește și: Ești la primul job? Ce greșeli nu trebuie să faci în discuția cu un recrutor

  1. Fă teste înainte

Așa cum spuneam, este important să te asiguri că totul funcționează optim. Nu lăsa asta pe ultima sută de metri, înainte de începerea interviului vei face doar o ultimă verificare.

Sfatul nostru este să verifici că totul funcționează la nivel optim – microfonul, camera web sau internetul.

Atunci când te pregătești pentru un interviu video, îți recomandăm să ai în vedere aceste patru componente:

  • Audio. Verifică dacă microfonul și căștile funcționează. Fă câteva teste înainte pentru a te asigura că ești auzit clar și că, la rândul tău, poți auzi interlocutorul.  
  • Camera web. Verifică dacă setările camerei web sunt cele potrivite și imaginea nu este prea întunecată, prea luminoasă sau inversată. De asemenea, recomandarea noastră este să fii atent și la fundalul ales, acesta nu trebuie să fie unul care să distragă atenția. Cel mai bine este să ai un fundal cât mai simplu, de preferat alb, cu lumină care să cadă pe față și să nu creeze umbre neplăcute. Îți recomandăm să te poziționezi în centrul imaginii, nu foarte departe de cameră. În acest fel, recrutorul se va concentra asupra ta, nu asupra decorului din spatele tău.
  • Internet. Conferința video consumă multe resurse și o conexiune Wi-Fi slabă te poate deconecta. Verifică viteza înainte, folosește internetul prin cablu, dacă ai această opțiune pentru că îți oferă o conexiune mai stabilă și încearcă să ai o varianta de back-up, cum ar fi utilizarea funcției hotspot pe telefon. De asemenea, poți instala aplicația pentru interviul video pe care o folosești pe calculator și pe telefonul mobil. În cazul unor evenimente neprevăzute, cum ar fi întreruperea curentului electric, te poți conecta rapid de pe telefonul mobil și poți continua interviul. 
  • Platforma folosită. Cel mai des întâlnite platforme pentru interviuri online sunt Zoom, Echipe, GoToMeeting, Skype și Google Hangouts. Întreabă înainte pe care dintre acestea o folosește recrutorul și familiarizează-te cu aceasta. 

Citește și: Ce ar trebui să știi dacă nu ai experiență și îți cauți un job acum

  1. Alege locul unde vei face interviul 

Locul ideal în care să realizezi interviul este o cameră luminoasă în care să nu ai surse de zgomot. Evită să stai lângă o fereastră deschisă, pentru a nu fi deranjat de zgomotele de afară și asigură-te că animalele de companie sau copiii sunt în altă cameră, astfel încât să te poți concentra exclusiv asupra interviului. 

  1. Vorbește clar

Spre deosebire de interviurile desfășurate față în față, în cadrul interviului online pot apărea întârzieri de sunet sau de imagine. Încearcă să vorbești clar și răspicat, astfel încât să fii înțeles. În cadrul platformei video Zoom, spre exemplu, cadrul se schimbă automat pe persoana care a luat cuvântul, așadar trebuie să ai grijă să nu îți întrerupi interlocutorul. 

Citește și: Cum răspunzi la întrebarea: De ce vrei să pleci de la actualul job?

  1. Ascultă cu atenție

Atunci când dai un interviu de angajare în format video, este dificil să îți dai seama de unele forme de comunicare nonverbală. Ca să eviți să întrerupi interlocutorul sau să fii nevoit să îl rogi să repete întrebarea, sfatul nostru este să asculți cu atenție. Este dificil să păstrezi aceeași atenție în cadrul unui interviu video, comparativ cu unul desfășurat în persoană, dar dacă asculți activ, vei face o impresie bună și vei evita neînțelegerile. 

  1. Fii atent la limbajul corporal 

Ascultă activ și păstrează contactul vizual cu recrutorul. Acesta este cu atât mai important în cadrul unui interviu video, când nu te afli lângă persoana cu care vorbești. Zâmbește, dă dovadă că ești interesat de discuție și încearcă să te porți cât mai natural. Încearcă să eviți să te uiți peste notițe prea mult ca să nu pari nesigur. 

Citește și: Așteptările salariale – cum răspunzi la cea mai dificilă întrebare din timpul interviului?

Ce își doresc angajatorii

Interviurile video reprezintă o provocare pentru angajatori deopotrivă. Am alcătuit aici o listă cu lucrurile pe care aceștia doresc să le vadă în cadrul interviurilor de recrutare, astfel încât să fie convinși că au ales persoana potrivită pentru jobul respectiv. 

  • Răspunsuri la întrebările puse. Angajatorii îți doresc să primească răspunsuri la întrebările puse candidaților, nu la întrebările pe care care candidații și le doresc. Recrutorii vor să știe că poți îndeplini sarcinile respective și că pacienții sunt pe mâini bune, de aceea pot pune întrebări foarte concrete. Fii atent la acestea și încearcă să oferi un răspuns clar.
  • Dovadă de creativitate și adaptabilitate. Dacă interviul este unul înregistrat înainte, poți fi creativ și te poți gândi la modalități prin care sarcini trecute sau experiențe de la fostul loc de muncă te recomandă pentru acest job. Vei face o impresie bună și te vei diferenția de ceilalți candidați. 
  • Fii pregătit. În profesia medicală trebuie să dovedești că ești o persoană pregătită să facă față provocărilor, iar încrederea în tine va trece dincolo de ecran în timpul interviului video. Pregătește-ți discursul dinainte și exersează vorbind despre specializarea ta. Astfel, vei fi sigur pe răspunsurile tale.

Citește și: Interviul video | Cum să faci față cu brio în timpul pandemiei de Coronavirus

Concluzie

Interviul la distanță este la fel de important ca un interviu clasic, desfășurat față în față. Un interviu reușit, indiferent cum se desfășoară, reprezintă cheia angajării în clinica, spitalul sau laboratorul dorit de tine. 

Pregătește-te înainte, testează platforma video, ascultă cu atenție interlocutorul și fii încrezător. Mult succes! 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Ariton

Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.

Facebook Comment