6 greseli de gandire care iti vor influenta negativ comportamentul la locul de munca

6 greseli de gandire care iti vor influenta negativ comportamentul la locul de munca

Atunci cand esti in cautarea unui loc de munca sau cand esti angajat intr-o clinica sunt foarte importante trei aspecte: experienta in domeniul medical, gradul tau de adaptabilitate si, nu in ultimul rand, forta mentala. Starea de spirit de la locul de munca este influentata intr-o foarte mare masura de modul in care iti gestionezi gandurile si de felul in care iti controlezi emotiile. De foarte multe ori, se poate intampla ca in mintea ta sa fie o lupta a gandurilor. Tine minte ca discursul tau interior, inconstient, iti va ghida comportamentul, iar in acest fel pot sa apara 6 greseli de gandire care iti vor influenta negativ comportamentul la locul de munca sau in momentul in care te afli in cautarea lui:

1. „Daca aleg sa imi schimb locul de munca, fie ma duc la un singur interviu, fie nu mai particip deloc.” vs. „Nuantele de gri fac parte din viata mea, asa ca tipul de gandire totul sau nimic nu exista pentru mine.”

Uneori, se poate intampla sa simti situatiile care apar in viata ta ca fiind fie negre, fie albe. Chiar daca vorbim de situatii dificile sau cu un gram de greutate in plus, important este ca tu sa recunosti nuantele de gri, mai degraba decat sa pui lucrurile in termeni de „bun” sau „rau”. Inainte de a analiza o situatie, invata sa te cunosti si stabileste-ti prioritatile. Daca in momentul de fata, sa presupunem ca te afli in cautarea unui nou job, incearca sa fii sincer cu tine si sa dai atentie partilor din mijloc: daca nu iti vei gasi ceva potrivit din prima incercare, nu eticheta acest eveniment ca fiind unul rau, ci  gandeste-te la el ca la o noua experienta, din care poti invata.

2. „Cred cu tarie ca toti colegii mei au o parere negativa despre felul in care imi exercit atributiile la locul de munca.” vs. „A fost un incident care s-a aplicat doar acelei situatii specifice.”

Daca o situatie la locul de munca nu decurge in directia asteptata de tine, cel mai des lucru pe care il faci, intr-un mod total gresit, este sa generalizezi acea situatie la restul jobului tau: „Nu ma pricep la recoltari” sau „Toti colegii sunt mai bine vazuti decat mine”. Tendinta de a vedea un incident ca pe un eveniment definitoriu te va face sa ai sentimente negative fata de jobul tau. Uita de generalizari si da o sansa jobului tau!

3. „Starea precara de sanatate a pacientului pe care l-am consultat de dimineata m-a facut sa ma gandesc ca nu sunt potrivita pentru acest post.” vs. „Mi s-a intamplat numai un lucru rau, in rest noua cazuri bune.

In functie de specializare, poti sa intalnesti atat cazuri specifice, complicate si cu un risc foarte mare, cat si pacienti cu zambete pe chip, care sa iti faca ziua mai linistita. Insa, in ciuda evenimentelor pozitive care au avut loc intr-o anumita zi, daca a existat o situatie grea, tendita pe care o ai este sa declari la finalul zilei: „Am avut o zi proasta”. Acest lucru dovedeste faptul ca esti o persoana care acorda o greutate prea mare greselilor,  iar acest lucru te poate impiedica sa stabilesti o perspectiva realista despre jobul tau. Dezvolta o perspectiva echilibrata si vei ajunge sa vezi ca lucrezi intr-un loc de munca pe care o sa-l iubesti.

4.  „Sunt sigura ca nu o sa fiu acceptata pentru ca nu am experienta in domeniu.” vs. „Nu imi place sa imi dau cu presupusul, imi place sa am o atitudine pozitiva.”

Niciodata nu poti sa fii sigur de ceea ce gandeste cel cu care interactionezi, iar pentru a evita sa ajungi la o concluzie gresita despre ce crezi ca gandeste angajatorul despre tine, cheia este sa fii optimist! Descopera-ti punctele forte, scoate-le in evidenta si ai incredere ca ele vor crea o buna impresie oriunde te-ai afla. Cu cat vei face mai putine presupuneri negative, cu atat mai mult te vei simti mai apropiat de colegii tai, de superiorii tai si, implicit, de jobul tau.

5. „Totul este dezastruos.” vs. „Nu e chiar asa de rau, exista multe sanse de remediere.”

Uneori, la locul de munca, poti crede ca lucrurile sunt mult mai rele decat sunt de fapt. Sa presupunem ca astazi ai avut 5 programari la cabinet, dintre care 4 au fost neonorate cu prezenta, desi ai obtinut de la respectivele persoane o confirmare in prealabil. Pentru ca aceasta situatie sa nu iti afecteze sentimentele fata de locul de munca, nu trebuie sa te gandesti ca nu esti suficient de bun si ca totul a iesit dezastruos, ci mai degraba gandeste-te sa vii rapid cu o solutie si fii increzator ca maine va fi o zi cu rezultate mai bune.

6. „Nu imi schimb locul de munca, pentru ca ma tem ca nu o sa mai gasesc altceva.” vs. „Dacă mă tem sa imi schimb locul de munca, inseamna ca nu am suficienta incredere in ceea ce pot.”

Dupa cum stii, emotiile pot fi constructive, dar in aceeasi masura, daca nu sunt controlate, te pot orienta pe un drum gresit.  Daca vezi cu teama o posibila schimbare de cariera, nu vei profita niciodata de oportunitatile care ti se vor ivi in cale. Doreste-ti sa acumulezi cat mai multe experiente de viata si fii fara teama!

 

Tine minte ca atat gandurile, cat si emotiile au nevoie de incredere din partea ta si de siguranta. Porneste cu dreptul in cautarea jobului si lasa emotiile sa te ghideze in mod constructiv!

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri pentru specialisti medicali, fa-ti un cont gratuit in doar 5 minute aici.

Despre Autor

Simion Tatiana

Imi place sa cred despre mine ca sunt un bun comunicator, nu datorita felului in care vorbesc, ci datorita felului in care stiu sa ii ascult pe ceilalti!

Facebook Comment