5 sfaturi pe care le-am retinut din conferinta “Doctorii vorbesc” #2

5 sfaturi pe care le-am retinut din conferinta “Doctorii vorbesc” #2

Editia a 2-a “Doctorii vorbesc” l-a avut ca invitat special pe domnul doctor Catalin Cirstoveanu, medic primar neonatologie. De cand a ajuns in sala puteai sa-ti dai seama de pasiunea lui pentru acesta specializare pentru ca, inainte de a incepe conferinta, a tinut sa ne povesteasca un caz pe care tocmai l-a avut de rezolvat. Un suflet bun, un om modest si multa pasiune si dragoste pentru medicina si pacienti sunt doar cateva caracteristici pe care i le pot atribui. Nu stiu ce inseamna pentru tine mentor, insa daca l-ai fi ascultat 10 minute pe domnul dr Cirstoveanu, cred ca puteai sa iei niste decizii in ceea ce priveste viitorul tau de medic.

Rezumatul acestei conferinte o sa-l scriu sub forma unor sfaturi:

1. Intotdeauna lupta pentru ceeea ce-ti doresti!

Atunci cand ai parte doar de piedici si ti se pare ca sistemul nu te ajuta, daca nu vei renunta la ce ti-ai propus intr-un final o sa reusesti si  vei ajunge un model pentru ceilalti. Domnul doctor ne da exemplu dorinta lui de a moderniza sectia sectia de neonatologie de la spitalul “Marie Curie” conform standardelor din afara. Poate ca nu e nimic nou, insa legea din Romania la momentul respectiv nu era gandita pentru binele pacientilor, din punct de vedere medical. Domnul doctor a reusit sa schimbe acest lucru, evident insistand si explicand beneficiile aduse pacientilor.

2. Cauta mereu surse de inspiratie

Niciodata nu trebuie sa te limitezi asupra unui anumit lucru. Daca citesti dintr-o singura carte nu este suficient, daca esti obisnuit cu mediul din spitalul tau nu inseamna ca asa este cel mai bine. Experientele profesionale din strainatate iti pot deschide noi perspective. Poti prelua de la sistemul arhitectural la noi tehnici medicale si iti vor imbunatati vizibil performantele. Anumite metode de tratament la noi in tara, chiar daca par simple de executat sau logice, s-ar putea sa ai surpriza sa nu existe. Luand initiativa si gasindu-ti oameni de incredere poti dezvolta multe proiecte frumoase si apreciate.

3. Iubeste ceea ce faci

Acesta cred ca este elementul comun al conferintelor “Doctorii Vorbesc” si un principiu care iti va asigura o cariera de succes. Atunci cand te dedici meseriei si esti implicat, nu te vei plictisi niciodata si vei gasi noi provocari la fiecare pas. Neonatologia este o specialitate dificila din multe puncte de vedere: in primul rand, pacientul nu iti poate descrie simptomele prezente, iar in al doilea rand mai sunt si parintii care pun presiune asupra ta. Trebuie sa inveti sa te descurci pe baza investigatiilor paraclinice si a semnelor pe care le poti observa pentru a pune un diagnostic si a pune in practica o schema de tratament. Insa, atunci cand vezi rezultatele satisfactia este nemarginita. Fiecare specialitate poate fi deosebita, atat timp cat investesti in ea timp, energie si multa munca.

4. Este normal sa-ti fie frica

Medicii sunt oameni si este normal ca uneori sa aiba dubii sau intrebari. Medicina este o stiinta ce trebuie inteleasa si invatata. Uneori, oricat de bine ai fi pregatit, poti avea ganduri sau temeri in ceea ce priveste un caz pe care tocmai l-ai abordat. Insa nu este o rusine. Asa cum stim organismul uman este unic si poti avea surprize la orice pas, dar asa vei capata experienta si vei fi din ce in ce mai bun.

5. Daca a fost facuta de o mana de om, poti sa o faci si tu

Medicina inseamna evolutie. Orice exemplu pozitiv venit din partea colegilor tai il poti prelua pentru a-ti imbunatati actul medical. Domnul doctor Catalin Cirstoveanu a facut o afirmatie care mi-a ramas tiparita in minte: “In momentul in care crezi ca esti foarte experimentat si bun uiti ca sunt altii mai destepti ca tine”. Domeniul medical nu este mediul in care mandria si orgoliu sa aiba loc si oricand lucrurile pot lua o alta intorsatura. Priveste-ti colegii ca pe niste apropiati la care poti sa apelezi si pe care ii poti ajuta la randul tau. Intotdeauna o echipa functioneaza mai bine decat un singur individ.

 

Urmariti intregul discurs al Domnului Doctor Catalin Cirstoveanu de la cea de-a doua editie a “Doctorii Vorbesc” aici.

Pentru a citi despre prima conferinta “Doctorii vorbesc”, care l-a avut ca invitat special pe Dl Dr Horatiu Ioani, click aici.

 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment