5 sfaturi pe care le-am retinut din conferinta “Doctorii Vorbesc” #5

5 sfaturi pe care le-am retinut din conferinta “Doctorii Vorbesc” #5

Seria “5 sfaturi” continua, de data aceasta cu Doamna Doctor Doina Hrehoret, medic primar Chirurgie generala. Invitatul special din aceasta editie este singura femeie chirurg din Estul Europei care efectueaza operatii de transplant hepatic. In Romania exista o singura echipa de transplant hepatic, formata din 4 medici, printre care si Dna Dr. Doina Hrehoret. Caracterul puternic, devotamentul si pasiunea  fata de meserie dar si o usoara timiditate au facut din Dna Dr Doina Hrehoret un medic exceptional, recunoscut la nivel inalt si apreciat totodata de catre pacienti.

Printre sfaturi, se numara:

1. Alegeti mereu ceea ce va doriti cu adevarat.

Cel mai important lucru este sa va alegeti cariera pe care v-o doriti cu adevarat, care considerati ca va reprezinta. De asemenea, trebuie sa va asumati alegerea facuta. In cazul esecurilor nu trebuie sa va invinovatiti, ci trebuie sa mergeti mai departe. Sa nu renuntati si sa le luati ca pe niste lectii. Trebuie sa va cunoasteti, sa va stiti calitatile dar si partile negative, pentru a ajunge la un echilibru profesional. Limitele vi le impuneti singuri. Daca va propuneti un tel, trebuie sa munciti pentru el si sa fiti constienti de aptitudinile voastre. Pe parcursul vietii o sa vedeti ca o sa va dati seama ce va place si ce nu. In cazul in care sunteti nehotarati in luarea unei decizii la rezidentiat, o puteti lua prin excludere.

2.Increderea de sine si rabdarea sunt atuuri importante.

Doamna Doctor Doina Hrehoret aminteste de anii studentiei si de cateva examene care au marcat inceputurile carierei. Chiar daca sunt 6 ani de medicina, dupa terminarea facultatii nu poti spune ca detii controlul in ceea ce priveste eliberarea unor retete sau luarea unor decizii legate de diferite patologii. Pe vremea aceea se putea face intai stagiatura si dupa aceea rezidentiatul, iar aceasta cale a fost aleasa de doamna doctor Doina Hrehoret. Jumatate de an a fost repartizata la un dispensar comunal, unde era singurul cadru medical si trebuia sa ofere consultatii celor din sat. Povesteste cum a fost pusa in fata unor situatii precum nasteri naturale, diferite patologii uzuale, administrarea tratamentelor etc. Din pacate nu a avut suficient timp pentru a se pregati pentru examenul de rezidentiat si 2 ani la rand a obtinut punctaj pentru medicina de familie.

3. Daca simtiti ca drumul pe care l-ati ales nu va duce nicaieri, este cazul sa va schimbati perspectivele.

Medicina de familie nu a fost o specialitate care sa o multumeasca si nu simtea ca face ceea ce si-a dorit. Dupa a treia incercare si-a ales chirurgia generala, ramura pe care si-a dorit-o de la bun inceput. Chirurgia este o specialitate care nu va confera acces la viata de familie sau timp liber. Mai ales in perioada rezidentiatului.  Alegerea unei specialitati inseamna si asumarea ei. Trebuie sa fiti constienti ce implica o specialitate chirurgicala. Mult timp petrecut in spital, multa tehnica dobandita prin exercitiu si multe sacrificii.

4. Urmariti-va interesul

Sa fii femeie pe o sectie de chirurgie nu este foarte usor. Efortul depus pentru a intra intr-o sala de operatii uneori e dublu fata de efortul depus de barbati. Insa daca va doriti cu adevarat nu este imposibil. Doar stand in sala de operatii poti intelege ce va asteapta mai departe. “Daca tu iti vezi interesul este in beneficiul tau” este o afirmatie facuta de Doamna Doctor Doina Hrehoret. De asemenea, a facut o pararela cu perioada ei de rezidentiat, cand la inceput era “instrumentist”, adica dadea instrumentele chirurgicale medicilor ce efectuau operatiile. “Sa fiti doctori buni inseamna sa anticipati niste evenimente. Daca reusiti sa inmanati instrumentele potrivite urmatoarei proceduri cu o fractiune de secunda mai devreme, inseamna ca stiti si sunteti buni invatacei. Acesta este avantajul de a fi cu un pas inainte”. O femeie poate sa faca chirurgie si poate sa inspire incredere pacientilor.

5. Trebuie sa demonstrati ca va meritati locul

In chirurgie, reusitele se masoara in respectul si multumirea superiorilor. Odata ce demonstrati ca sunteti capabili de ce ati fost invatati sa faceti si executati de la inceput pana la final o interventie chirurgicala este clar ca ati evoluat si ca va meritati locul mult visat.

 

Urmariti intregul discurs al Doamnei Doctor Doina Hrehoret de la cea de-a cincea editie a “Doctorii Vorbesc” aici.

 

Daca v-a placut acest articol si doriti sa fiti la curent cu astfel de materiale sau oportunitati de cariera in domeniul medica, va invitam sa va creati un cont gratuit pe MEDIjobs AICI.

 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment