Asa cum v-ati obisnuit pana acum, MEDIjobs va invita in fiecare luna la conferinta “Doctorii vorbesc”. In luna aprilie invitatul special a fost Dl Prof. Dr Bogdan O. Popescu, specializarea Neurologie. Tema abordata este cea standard, sfaturi si idei din viata unui medic. Domnul doctor a abordat acest subiect printr-o discutie libera, ceea ce mi-a amintit de cursurile la care am participat la stagiul de neurologie. A fost un moment de relaxare si un prilej de a privi lucrurile dintr-o alta perspectiva.
Daca nu ati participat la aceasta conferinta si nu ati vazut nici live-ul pe Facebook (aici), o sa va fac un mic rezumat al “povestii” pe care am retinut-o. Cateva sfaturi, transmise de domnul doctor:
1. Niciodata sa nu desconsiderati situatia in care va aflati.
Practic asta a fost inceputul. Poate ca noi, ca studenti visam sa avem succesul unor mentori pe care i-am avut de-a lungul stagiilor si cateodata avem impresia ca pozitia actuala niciodata nu este in favoarea noastra. Dl. Dr. Bogdan O. Popescu tocmai a contrazis aceasta ipoteza. Etapa de studentie ar trebui sa fie una dintre cele mai importante din viata noastra ca viitori medici. Acum este momentul cand putem descoperi activitatile care ni se potrivesc (voluntariat, participare la garzi etc) si suntem inca in perioada in care avem suficienta energie pentru a dezvolta proiecte, care poate au stat mult timp in stadiul de idee. Putem sa ne alegem specializarea pe baza unor experiente (practica in cadrul spitalelor). In final putem sa ne alegem noi ce fel de doctori vrem sa fim (si aici ma refer si la atitudine, comportament, personalitate)
2. Niciodata sa nu mai spuneti ca munciti/invatati degeaba.
Probabil cei mai multi dintre noi au impresia ca uneori suntem neindreptatiti si, raportat la efortul depus pentru citit si invatat, nu intotdeauna suntem apreciati. Domnul doctor ne-a aratat ca zicala “Ce-i al tau e pus deoparte” este cat se poate de adevarata. Pentru fiecare exista un drum bine pavat si intotdeauna o sa primim ceea ce oferim. In traducere libera: niciodata nu o sa invatam degeaba pentru ca la un moment data toata munca se va materializa intr-un lucru bun.
3. Daca va place ceea ce faceti nu o sa regretati niciodata.
Asta nu e un lucru nou in Medicina, insa prezentat sub forma unei povesti prinde mai multa credibilitate. Medicina nu e o facultate pe care ai putea sa o faci daca nu iti place, iar asta e de la sine inteles (6 ani de facultate+4-6 ani rezidentiat+specializare+primariat+ o multime de alte examene). Daca iubesti ceea ce faci nu o sa ai regrete ca ti-ai petrecut o vara intreaga sa stai sa inveti pentru un examen sau ca nu poti sa iesi de fiecare data in oras cu prietenii tai sau ca nu poti sa-ti planifici o vacanta decat in functie de examene sau ca timpul la tine se masoara in “cate zile mai am pana la examen”. Practic viata unui medicinist se traduce prin: perioada de dinaintea unui examen si perioada de dupa(care de obicei e foarte scurta si se rezuma la: mult somn, bere buna cu prietenii aia multi pe care i-ai amanat inainte, iar daca ai o zi in plus si o carte buna, iesit la alergat sau poate si mai mult somn).
Si daca aveati impresia ca examenele se termina cu facultatea….va inselati. Abia dupa urmeaza ce e mai greu. Insa macar esti obisnuit, iar statul in spital deja e “acasa” pentru tine. Revenind la spusele domnului doctor: “poate ca din exterior lucrurile par simple, insa in spatele acestui succes (asa il numiti voi) sta foarte multa munca si sacrificii, insa niciodata nu am regretat timpul petrecut pentru stiinta”.
4. Medicina trebuie privita ca un stil de viata si nu ca un job.
Chiar daca majoritatea timpului o dedicam acestei stiinte, uneori ar trebui sa gasim si alte activitati. Poate o carte buna, poate pictura, poate un sport nou, ceva care sa ne ajute la dezvoltarea noastra ca indivizi. Si aici Dr Dr Bogdan Popescu poate fi un exemplu. Activitatea sa ca scriitor este cunoscuta, acesta fiind si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Anul acesta a fost prima editie a concursului de creatie literara “Vasile Voiculescu”, unde din pozitia de presedinte, Dl Dr Bogdan Popescu a trebuit sa aleaga din 200 de poeme ale studentilor medicinisti. (aici)
5. Niciodata nu trebuie sa renuntati.
Domnul doctor Bogdan O. Popescu ne-a relatat cateva din experientele lui: anularea a doua dintre cele mai importante examene din cariera unui medic.
Acest articol va prezinta doar 10% din ce s-a vorbit la conferinta. Daca va place conceptul si sunteti studenti sau rezidenti va invit la urmatoarele editii “Doctorii vorbesc”. O sa aveti parte de experiente noi in care medicii va dezvaluiesc detalii despre cum si-au ales specializarea, ce presupune sa fii rezident si cateva aspecte ale vietii personale influentate de aceste decizii.
Daca doriti sa fiti la curent cu articolele din cadrul platformei si cu job-urile saptamanale, va invit sa va creati un cont gratuit aici.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.