5 sfaturi despre cum sa incepi curatenia de primavara in cariera ta

5 sfaturi despre cum sa incepi curatenia de primavara in cariera ta

Fii la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera in domeniul medical, cu un cont gratuit pe MEDIjobs. Creeaza-ti profilul aici. 

 

Odata cu sosirea primaverii, fiecare dintre noi isi trimite puloverele si paltoanele in cel mai intunecat colt al dulapului, aspira ultimul fir de praf de sub pat si deschide larg geamurile proaspat spalate pentru a se bucura de lumina si aerul primaverii. Curatenia de primavara, insa, nu trebuie sa o faci doar acasa, ci si in cariera ta!

Indiferent daca esti in cautarea activa a unui nou loc de munca sau consideri o schimbare doar in momentul in care ar aparea oportunitatea potrivita, noi te incurajam sa profiti de venirea primaverii pentru a iti imbunatati profilul tau de candidat. Iata 5 idei prin care poti sa realizezi curatenia de primavara a carierei tale:

  1. Priveste imaginea de ansamblu

La inceputul lui 2018 iti lansam provocarea de a raspunde la 7 intrebari pentru a incepe noul an in forta si te incurajam sa pastrezi foaia cu raspunsurile undeva in agenda ta si sa o consulti periodic, pentru a vedea in ce masura ti se indeplinesc obiectivele pe care ti le-ai propus. Iata, primele luni ale anului au trecut – cate dintre lucrurile pe care ti le-ai propus s-au intamplat in acest timp?

Pe masura ce anul trece, multi dintre noi ne umplem timpul cu din ce in ce mai multe sarcini, griji, lucruri marunte, task-uri zilnice si repetitive care, adeseori, reusesc sa ne rapeasca atentia de la obiectivul pe care ni l-am setat pentru a deveni mai buni, din punct de vedere personal sau profesional. Venirea primaverii reprezinta momentul perfect in care sa “curatam fereastra”, sa facem un pas in spate si sa privim imaginea de ansamblu a vietii noastre. Pune-ti urmatoarele intrebari: iti place sa mergi in fiecare zi la locul tau de munca? Esti stimulat sau motivat de lucrurile pe care le faci? Iti urmezi visul profesional?

Daca, in mare, raspunsul este NU, ia masuri. Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci pentru cariera ta si in procesul de cautare a unui nou job este sa intelegi unde vrei sa te indrepti. Acest lucru nu inseamna ca trebuie acum sa definesti scopul vietii tale, ci mai degraba sa incerci sa conturezi o imagine a cum ai vrea sa arate viitorul apropiat. Fii deschis la oportunitatile noi de cariera care ar putea sa apara. Cand recruiter-ul te suna pentru a iti prezenta un job nou, nu il refuza din start – pune mai multe intrebari si afla cat mai multe detalii despre postul disponibil. Ia in calcul lucrurile pe care ai vrea sa le inveti sau sa le imbunatatesti si prospecteaza piata pentru a afla daca exista vreo companie care ar putea sa iti ofere cadrul pentru a te dezvolta profesiona, asa cum iti doresti.

  1. Fa curatenie in CV-ul tau

CV-ul, alaturi de profilul tau de candidat, reprezinta cea mai buna carte de vizita in fata angajatorilor. Win Sheffield, un coach de cariera care colaboreaza cu o agentie cunoscuta de coaching din New York, ii sfatuieste pe candidatii care isi cauta activ un job sa isi compuna un CV cat mai scurt si concis. Cel mai important lucru pe care poti sa il faci este sa scoti in evidenta anumite competente/calitati care ar putea sa rezolve problemele angajatorilor. In fond, angajatorii cauta sa angajeze candidati care sa le rezolve problemele cu care se confrunta. Tototodata, cele mai graitoare date din CV-ul tau sunt cifrele. Exemplele pe care le oferi, care sa ateste calitatile si competentele tale profesionale, trebuie sa fie mereu insotite de cifre concrete. In loc sa scrii “am coordonat o echipa”, mentioneaza ca “ai coordonat o echipa de X oameni, care au gestionat un numar de Y pacienti pe zi”.

De asemenea, asigura-te ca CV-ul tau nu contine greseli gramaticale sau informatii incorecte.

  1. Curata-ti profilul de Facebook

Seteaza pe modul “Private” sau “For friends only” pozele sau informatiile care crezi ca ar putea sa te compromita in fata companiilor. Incearca sa pastrezi o imagine profesionala si sa publici continut care sa te puna intr-o lumina pozitiva. Nu uita: pagina ta de Facebook poate sa reprezinte un ajutor in cresterea brandului tau de profesionist.

  1. Curata-ti programul incarcat

Cateodata, ca specialist medical, simti ca timpul nu este de partea ta. Venirea primaverii iti poate aduce dorinta de a incerca lucruri noi, de a initia proiecte noi, insa este foarte important sa decizi care sunt lucrurile carora merita sa le dedici timpul si care nu mai reprezinta prioritati pentru tine, inainte de a te implica in alte initiative. De exemplu, daca esti voluntar in trei organizatii, alege-o pe cea cu a carei cauza te identifici cel mai bine, concentreaza-te asupra ei si incearca sa nu te mai orientezi catre zece directii in acelasi timp. Sau consulta-ti calendarul personal si cantareste bine inainte sa iei decizia de a participa in calitate de speaker la congresul numarul X de luna aceasta.

  1. Creste-ti reteaua

Primavara reprezinta un moment bun sa cunosti oameni noi sau sa te reconectezi cu vechile cunostinte din domeniu. Fii deschis sa faci networking – cateodata e un moment chiar mai bun sa iti extinzi reteaua atunci cand nu iti cauti un job nou. Win Sheffield afirma ca “reprezentantii companiilor sunt mult mai deschisi sa interactioneze cu tine atunci cand stiu ca nu le vei cere un job”. De asemenea, fa-ti un shortlist de reusite profesionale din ultima vreme si fii pregatit sa vorbesti despre ele (bineinteles, cu un grad moderat de modestie) in fata unor potentiali angajatori.

 

Curatenia de primavara poate fi benefica pentru cariera ta! In perioada care urmeaza, iti vom oferi o serie de articole in care vom explora conceptul de “curatenie de primavara” in tot ceea ce tine de viata ta profesionala. Asadar, ramai conectat cu MEDIjobs! Daca nu ai deja un cont, te incurajam sa iti faci unul gratuit aici. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment