5 lucruri de stiut inainte sa incepi sa faci garzi ca rezident

5 lucruri de stiut inainte sa incepi sa faci garzi ca rezident

Dupa obtinerea licentei, urmeaza rezidentiatul, adica stagiul de pregatire intr-o anumita specializare, sub indrumarea unui medic specialist. Rezidentiatul poate dura intre 3 si 6 ani, in functie de specializarea aleasa. In calitate de medic rezident, vei incepe sa faci garzi, asa ca trebuie sa stii la ce sa te astepti.

Garzile vor fi extrem de obositoare

Munca unui medic este oricum obositoare, fiind foarte solicitanta atat din punct de vedere fizic, cat si mintal. Insa, garzile vor accentua oboseala, acestea intinzandu-se pe o perioada de cel putin 20 de ore. 

Potrivit marturisirilor medicilor, adesea o garda dureaza si mai mult, din cauza lipsei de personal in spitale. In tot acest timp, medicul rezident nu are voie sa plece din spital, ci trebuie sa se ocupe in permanenta de pacienti.

Garzile trebuie sa fie urmate de 24 de ore libere

Este important sa stii ca ai dreptul la 24 de ore libere dupa incheierea unei garzi. Altfel, epuizarea poate afecta serios calitatea actului medical depus.

Poti solicita garzi suplimentare, pentru a iti mari veniturile

Daca nu esti multumit de castigurile financiare, poti solicita, fie in institutia in care lucrezi deja, fie intr-o alta unitate medicala, poate chiar privata, garzi suplimentare pentru a iti mari veniturile. Multi medici rezidenti aleg aceasta varianta pentru a putea face fata, insa epuizarea este o problema cu care acestia se confrunta.

Vei lucra sub indrumarea medicului sef de sectie, la fiecare garda

In timpul garzii, medicul rezident este in grija medicului sef de sectie, care trebuie sa ii monitorizeze activitatea si sa aprobe orice decizie ia acesta. Este foarte important ca medicul rezident sa aiba o relatie buna cu seful de sectie in timpul garzii, astfel incat lucrurile sa decurga cat mai lin.

Garzile sunt cele care pregatesc medicul pentru o cariera de succes

Medicii cu experienta sunt de parere ca garzile, desi foarte solicitante, sunt cele mai eficiente in pregatirea rezidentului pentru o cariera de succes in medicina. Asta pentru ca in timpul unei garzi acestia se vor confrunta cu o multime de cazuri foarte diferite. Asadar, experienta acumulata va fi una extrem de bogata.

Despre Autor

Diana - Maria Stilpeanu

Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.

Facebook Comment