Interviu de angajare: 5 întrebări pe care le poate întâmpina orice candidat

Interviu de angajare: 5 întrebări pe care le poate întâmpina orice candidat

Indiferent de poziția pentru care aplici, interviurile de angajare pot fi de multe ori încărcate de emoțiile necunoscutului, neștiind la ce să te așepți, mai ales dacă nu ai mai trecut niciodată prin așa ceva. Chiar dacă există întrebări specifice în funcție de poziția pentru care se aplică, există câteva întrebări standard, pe care majoritatea angajatorilor vor să le știe despre viitori medici, asistenți și alți membrii ai personalului. În continuare veți găsi 5 dintre cele mai populare întrebări adresate candidaților de către angajatori sau intervievatori, astfel încât vă puteți pregăti din timp pentru diferite situații.

1. De ce ai decis să devii medic reumatolog/ asistent ATI/ medic pediatru etc.?

Poziția pentru care aplici poate fi diferită față de exemplele date de noi, însă această întrebare se regăsește în peste jumătate dintre interviuri. Rolul acestei întrebări este de a cunoaște mai bine candidatul – fiecare student la medicină are un motiv pentru care a aplicat la această facultate și fiecare rezident care și-a ales profesia are un motiv pentru care a făcut-o. Întrebarea oferă o oportunitate grozavă candidatului de a-și exprima pasiunea pentru ceea ce face și motivația care a stat la baza acestei alegeri.

Este recomandat ca răspunsul să fie însoțit și de un exemplu personal, al unei situații care a determinat candidatul să urmeze această carieră, însă în linii mari, răspunsul trebuie să fie cât mai onest. Un exemplu elocvent ar fi acela al alegerii profesiei de asistentă pe baza motivației că există o iubire aparte pentru tratarea și îngrijirea a cât mai mulți oameni, indiferent de vârstă și condiția de sănătate, iar exemplul atașat ar putea fi o experiență din trecut sau din copilărie, cu o asistentă care a făcut mai ușoară șederea în spital printr-o atitudine pozitivă și afecțiune.

2. Povestește un exemplu de situație în care te-ai confruntat cu un pacient dificil sau problematic și cum ai gestionat situația respectivă?

În absolut toate meseriile medicale există riscul de a întâlni un pacient sau o situație problematică, stresantă sau greu de gestionat, cu atât mai mult dacă meseria pentru care aplici este legate de interacțiunea zilnică alături de pacienți și celelalte cadre medicale. Răspunsul pentru o astfel de întrebare nu trebuie să fie exagerat și dus în extrema cealaltă, ci trebuie să reprezinte o situație certă, care să demonstreze angajatorului cum se descurcă un candidat într-o situație stresantă, sub presiune. Trebuie să se evidențieze calități precum răbdarea, optimismul, rapiditatea de reacție, lucrul în echipă, în funcție de situație.

3. De ce vrei să lucrezi în acest spital?

Această întrebare are rolul de a determina ce știe candidatul despre facilitatea în care ar putea lucra, practic dacă și-au făcut temele. Unele unități sau birouri spitalicești sunt renumite pentru anumite secții sau anumite evenimente ce s-au petrecut într-o lumină pozitivă. Înainte de a merge la interviu, se recomandă ca fiecare candidat să se documenteze cu privire la cabinetul medical, spitalul sau biroul în care ar putea ajunge să lucreze. Dacă este vorba despre un candidat care nu știe absolut nimic despre acest aspect, se poate interpreta ca o lipsă de pregătire și de seriozitate, lăsându-se impresia că nu își dorește cu adevărat să lucreze acolo.

4. Care sunt cele mai importante calități pe care ar trebui să le aibă o persoană care lucrează în poziția pentru care tu aplici?

Această întrebare este ideală pentru a măsura înțelegerea candidatului despre complexitatea și latura umană a profesiei în care activează sau în care își dorește să lucreze. Fiecare tipologie de medic sau asistent necesită un set specific de calități pentru a avea cele mai bune rezultate în domeniul său. De exemplu, în cazul unui medic pediatru, răbdarea și căldura sunt calități extrem de importante, în timp ce pentru un asistent ATI, viteza de reacție și lucrul sub presiune sunt mult mai importante. De asemenea, aceste calități pot fi însoțite și de exemple de situații în care ele sunt indispensabile sau în care au ajutat candidatul să soluționeze o problemă.

5. De ce ești potrivit pentru acest post și care crezi că sunt cele mai mari provocări pe care le vei întâmpina?

Prin aceste întrebări, angajatorul își poate da seama dacă are de-a face cu un candidat informat despre ceea ce presupune poziția respectivă – cele mai mari provocări și cum să le depășească, dar și dacă acesta știe „să se vândă”, să-și scoată în evidență cele mai bune calități și să își demonstreze pasiunea și dorința pentru a fi angajat. La această întrebare se pot enumera toate activitățile la care a participat candidatul, experiențe, stagii de practică și tot ce ar mai putea fi relevant pentru a demonstra cât de calificat este acesta pentru poziția pentru care aplică.

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment