5 gesturi cu mâinile pe care le faci involutar, dar la care trebuie să renunți

5 gesturi cu mâinile pe care le faci involutar, dar la care trebuie să renunți

Limbajul trupului este atent urmărit de toți cei care participă la o discuție sau prezentare. Drept urmare, trebuie să fii foarte atent la semnalele fizice pe care le transmiți, voluntar sau involuntar. În cele mai multe cazuri este vorba de ticuri pe care le avem, cum ar fi gesturi cu mâinile, însă de care putem scăpa cu ușurință, dacă suntem atenți la noi și la limbajul non-verbal al corpului nostru.

MEDIjobs îți propune să citești cu atenție lista de mai jos și să identifici ce gesturi cu mâinile obișnuiești să faci, în mod involuntar, dar și cum să le corectezi.

5 gesturi cu mâinile pe care le faci involuntar și cum să scapi de ele

1. Ții mâinile strânse la spate

Chiar dacă la prima privire acest gest denotă seriozitate, el mai este asociat și cu o slabă pregătire. Mai mult, incapacitatea de a-ți folosi mâinile duce la lipsa gesticulărilor în conversație și, ulterior, la pierderea atenției de către participanții la discuție.

Poți scăpa de acest gest involuntar acordând atenție corpului tău în timp ce vorbești și luând decizia, în mod conștient, să-ți desprinzi mâinile și să le aduci în față. Poți să le ții împreunate sau să desfaci largi brațele, pentru a atrage atenția auditoriului tău.

Citește și: Ghidul interviului de angajare pentru medici specialisti

2. Îți rozi unghiile

Este unul dintre acele gesturi cu mâinile pe care le faci fără să-ți dai seama în situații tensionate, cu multă încărcare sau presiune. Mintea ta încearcă să găsească o manieră de a se liniști, de a-și aduce consolare și a se concentra pe ceva ce este în controlul tău… cum ar fi rosul unghiilor.

Pe lângă faptul că nu este un obicei igienic și generează sunete neplăcute, rosul unghiilor denotă lipsă de siguranță în ceea ce spui sau ce faci, iar cei din fața ta te pot considera nepregătit sau neprofesionist.

3. Îți atingi fața, părul sau nasul cu mâinile

Nu vei vedea niciun politician care să-și ducă mâinile spre aceste 3 zone în timpul unui discurs. Aceste gesturi cu mâinile pot semnala faptul că urmează să faci o declarație neadevărată.

Este important să menții atenția asupra discursului tău și să nu distragi privirile celor care te urmăresc și ascultă spre alte zone ale corpului tău.

4. Îți trosnești degetele

Multe persoane au obiceiul de a-și trosni diferite articulații, pentru a elibera tensiunea dintre oase. Din păcate, este unul dintre acele gesturi cu mâinile care sunt foarte zgomotoase, iar auditoriul tău te-ar putea privi cu reticență dacă îl faci. Mai mult, unele persoane consideră neplăcut acest gest făcut în public.

Te-ar putea interesa și: 5 întrebări pe care medicii trebuie să le pună în timpul unui interviu de angajare

5. Îți ții mâinile împreunate, în fața ta

Gestul poate sublinia faptul că te protejezi, ești neîncrezător față de interlocutor și închis la conversație. Dacă îți dorești să ai o discuție productivă, specialiștii în limbajul non-verbal recomandă să oglindești postura interlocutorului, pentru a spori energia pozitivă din jurul conversației și pentru a detensiona întâlnirea, mai ales atunci când îți propui să câștigi încrederea cuiva – mai ales dacă este vorba de un interviu pentru angajare.

Odată ce ai identificat gesturile cu mâinile care fac parte din „repertoriul tău”, trebuie să încerci în mod activ să scapi de ele, pentru ca imaginea ta în ochii potențialilor angajatori sau a colegilor din echipă să nu fie afectată în mod negativ.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Catrinel Hagivreta

Facebook Comment