5 abilități importante, căutate de angajatorii medicali în 2020: cum îți asiguri o carieră bună într-un viitor plin de schimbări?

5 abilități importante, căutate de angajatorii medicali în 2020: cum îți asiguri o carieră bună într-un viitor plin de schimbări?

Multe cariere medicale sunt în topul meseriilor de viitor – de la asistenți medicali, la tehnicieni proteziști-orteziști și terapeuți specializați, rolurile sunt diverse și totodată se întrepătrund. Însă deja am pășit în acest „viitor” din 2020, neștiind ce schimbări majore va mai aduce dezvoltarea tehnologiei. 

Singurul lucru cert – și atent studiat – este că, pentru a-ți găsi locul și a-ți clădi o carieră, ai nevoie de noi skill-uri, adaptate pentru “Lumea Nouă” a medicinei – abilități-cheie căutate de angajatorii din domeniul medical, începând cu 2020. 

Dacă ne gândim la vârstnicii care depun eforturi să folosească gadgeturile sau să înțeleagă tehnologiile noi (atât de banale pentru generația tânără de azi), e bine să ne amintim că acum 20 de ani nu se așteptau să butoneze ecrane, să controleze aplicații pe dispozitive. Ni se poate întâmpla și nouă, în următoarele decade, dacă nu investim în dezvoltarea de noi skill-uri. 

35% dintre skillurile necesare pieței muncii acum 5 ani, dispărute în 2020

Așa cum anunța raportul “Future of Jobs”, publicat de World Economic Forum acum patru ani, a Patra Revoluție Industrială aduce schimbări atât în profilul candidaților, cât și în cerințele pieței și în modelele de business. Raportul anunța că o treime dintre competențele importante acum 5 ani se vor schimba în prezent, ceea ce s-a și petrecut. 

Din fericire, knowledge is power, și îți poți asigura un parcurs profesional așa cum îți dorești, dacă investești din timp în dezvoltarea abilităților căutate de angajatorii medicali în 2020. Sunt atuuri pe care trebuie să mizezi atunci când îți pregătești CV-ul și scrisoarea de motivație, când mergi la interviuri și când preiei noi responsabilități, ca specialist medical adaptat la nou.  

5 abilități pe care angajatorii din domeniul medical le caută la tine, în 2020

Fie că ești absolvent de Medicină, la început de drum, sau un profesionist cu zeci de ani de experiență, o carieră în 2020 (și în următoarele decade) cere un cu totul alt nivel de competențe și calități decât acum 5-10 ani.  

Iată ce abilități importante apreciază angajatorii la viitorii specialiști medicali din echipa lor, în 2020:      

1. Inteligența socială

Inteligența socială (sau, după caz, inteligența emoțională, comunicarea interpersonală) se numără printre cele mai importante abilități pe care le caută angajatorii.  Ea nu se regăsește (încă!) la roboții din laboratoarele de cercetare, nefiind capabili să găsească semnificații profunde sau să dezvolte emoții – de aceea este un avantaj major față de dezvoltarea IA.

Ce înseamnă inteligență socială? 

Această abilitate nu se referă la a fi sociabil, ci la abilitatea de a interacționa, de a te conecta cu ceilalți în mod direct și profund, pentru a deduce și a produce interacțiunile și reacțiile dorite

În domeniul medical, inteligența socială se referă la a avea simțul situației: în orice interacțiune ai ca specialist (cu pacienți, colegi de breaslă, manageri etc.), este important să fii capabil să studiezi situațiile și să poți interpreta corect comportamentul oamenilor. Desigur, se referă și la a comunica cu cel din fața ta pentru a transmite mesajul potrivit, la capacitatea de a coopera și a-i ajuta pe ceilalți să coopereze, cât și la a avea empatie. 

Cum te ajută inteligența socială și de ce e căutată de angajatori? 

Angajatorii din domeniul medical știu cât de important e să găsească persoane inteligente social pentru echipa lor. Ele pun bazele unor relații de încredere cu cei cu care interacționează, invită la cooperare și iau decizii corecte și potrivite în funcție de situații, sunt buni manageri ai relațiilor – lucruri vitale pentru comunicarea cu pacienții dificili sau vulnerabili, care provin din diferite medii și cu nevoi complexe, de exemplu; sau cu echipe medicale care lucrează strâns împreună pentru a învinge diferite provocări medicale. 

Inteligența socială este un skill-cheie pentru toți cei care lucrează direct cu oameni, cu diferite grupuri – ca medic de familie, medic specialist, asistent medical, terapeut, consilier.  

Citește și: Ce este networking-ul și cum te poate ajuta în carieră, indiferent dacă ești la început sau nu

2. Flexibilitatea cognitivă (adaptabilitatea)

Flexibilitatea (sau adaptabilitatea) a urcat foarte mult în topul abilităților căutate de angajatori din toate domeniile – în special cele moderne, noi și competitive. Însă flexibilitatea cognitivă de care vorbim aici se referă la un concept mai diferit de cel clasic – se referă la gândirea adaptabilă și creativă.

Ce înseamnă flexibilitatea cognitivă?

Această gândire adaptabilă la situații se referă la capacitatea avansată de a gândi și de a găsi soluții și răspunsuri dincolo de ceea ce regulile sau standardele impun. E un soi de a gândi outside the box pe care îl regăsim nu doar în industriile creative, ci în toate domeniile care se referă la lucrul cu concepte și task-uri abstracte, cât și cu cei care au task-uri manuale și lucrează cu oamenii. 

Cum te ajută flexibilitatea cognitivă și de ce e apreciată de angajatori?

Dacă îți dorești o carieră medicală ce implică management sau un profil tehnic, această calitate te ajută să răspunzi potrivit – într-un mod inspirat, cu o abordare creativă sau inovatoare – atunci când te confrunți cu diferite circumstanțe neașteptate. Cu atâtea produse noi, tehnologii noi și modele noi de lucru, e normal ca angajatorii să caute persoane cu un astfel de mindset.

Angajatorii din domeniul medical au nevoie de persoane capabile să gestioneze cazuri neprevăzute sau nemaiîntâlnite, buni manageri sau inovatori (cei care lucrează ca tehnicieni, de exemplu), ale căror strategie sau rezultate nu pot fi automatizate. Iar asta se aplică atât pentru începătorii, cât și specialiștii ce fac parte din managementul superior. 

3. Gândirea analitică complexă (și complex problem solving)

Această gândire analitică “avansată” se referă, practic, la un mix de gândire critică, capacitatea de a filtra informațiile și a optimiza modurile tale de lucru, de a înțelege concepte și diferite date și a le aplica pentru rezolvarea de probleme.

Ce este gândirea analitică complexă?

Ea este puterea de judecată independentă care se folosește de interpretare, analiză, evaluare, argumentare a unor noțiuni contextuale, conceptuale. Sună pompos, însă această abilitate pare să completeze flexibilitatea de mai sus, care îmbină creativitatea cu adaptabilitatea. Cei care gândesc critic sunt sceptici, dar deschiși la a învăța lucruri noi, preferă claritatea și precizia, iau în calcul mai multe puncte de vedere, dar mai ales dovezile și datele pentru a judeca obiectiv și a genera soluții. 

De asemenea, alături de capacitatea de complex problem solving, această gândire critică, analitică, se află în top abilități căutate de angajatori și necesare pe piața muncii. 

Cum te ajută gândirea analitică (critică) într-o carieră medicală?

Pe scurt, cunoștințele vaste dintr-un domeniu – în cazul de față, medical – nu sunt îndeajuns pentru a face carieră și a îți îndeplini taskurile. Mulți absolvenți de Medicină dețin aceste mari cantități de informații, dar nu știu să le folosească eficient și practic. Asta se face prin dezvoltarea unei gândiri analitice, critice, care le permite să ia decizii eficiente și să poată rezolva probleme pe baza acelor cunoștințe.

Noile generații de specialiști medicali trebuie să se concentreze mai mult pe a-și folosi gândirea critică avansată pentru a lua decizii pertinente și bine întemeiate pentru îngrijirea optimă a pacienților și soluționare problemelor acestora. 

Angajatorii din domeniul medical au nevoie de specialiști care să își folosească gândirea critică mai ales în caz de urgențe medicale care cer analiză, atenție și decizii informate pentru a evita incidente. Fără gândire analitică și capacitatea de a rezolva probleme complexe, viitorii doctori nu pot lucra independent, nu își pot practica meseria cu succes și pot oferi de multe ori diagnosticuri greșite – un mare risc pe care nici un angajator nu și-l poate permite de la echipa sa de profesioniști medicali.   

Citește și: De ce este important brandingul de angajator in industria serviciilor de sanatate

4. Transdisciplinaritatea

La nivel global, e lesne de observat că problemele devin tot mai complexe și cer o abordare pe măsură. Asta se poate traduce prin intersecția mai multor domenii sau specializări pentru a găsi soluții transdisciplinare la aceste probleme.

Cu toate că în ultimele decade s-a mers mult pe specializare și formarea de experți, specialiști care au cunoștințe net superioare pe un singur domeniu, față de “generaliștii” buni la toate, acum candidatul ideal pentru 2020 și noua decadă se dezvoltă pe o traiectorie sub formă de T: sunt specialiști sau dețin cunoștințe solide și aplicate în cel puțin un domeniu, dar sunt capabili să înțeleagă și să acționeze și pe alte ramuri. 

Ce este, mai exact ca abilitate, și de ce e atât de importantă?

Studiul științific al emoțiilor, împletirea matematicii cu biologia, nanotehnologia sau biotehnologia – sunt noi industrii care cer echipe de oameni care pot vorbi “mai multe limbi” din diferite domenii. Asta duce la apariția unor noi roluri interesante în medicină și nu numai, dar și la importanța educării acestei transdisciplinarități.

Această competență pare să se aplice foarte mult în domeniul medical, mai ales pentru oamenii de știință, cercetători din domeniul sănătății, specialiști care vor să urmeze cariere în domeniile de mai sus (care îmbină cercetarea, lucrul cu datele și cunoștințe din diferite științe, studii și analize comparative, experimente etc.). 

Transdisciplinaritatea presupune și colaborarea și lucrul în echipă, pentru a găsi răspunsuri și soluții la problemele complexe cu care se confruntă diferite comunități (profesioniști, organizații, pacienți etc.).

Așa ajungem și la a cincea abilitate apreciată mult de angajatorii din domeniul medical, în 2020. 

5. Coordonarea cu echipa

Poate cunoști destul de bine termenii precum “teamwork”, ”lucru în echipă”, “om de echipă” care se regăsesc deja în CV-ul și scrisoarea ta de motivație atunci când aplici pentru diferite joburi din domeniul medical. 

Ești deja familiarizat, atunci, cu motivele pentru care abilitățile de lucru în echipă sunt importante pentru orice organizație, companie sau angajator: poți să fii un foarte bun profesionist, cu rezultate remarcabile pe cont propriu; dacă nu poți comunica cu diferite tipuri de oameni în mod regulat, fie colegi sau manageri, poți da peste cap activitatea tuturor și cu siguranță nu poți rămâne pe acea poziție prea mult timp.

Ce înseamnă, mai precis, coordonarea cu echipa?

Abilitatea de a coopera și de a lucra bine cu ceilalți din grupul tău este obligatorie în domeniul medical, de vreme ce depinzi de alți profesioniști în domeniu (nu poți lucra izolat sau independent de toți ceilalți): cu asistenți medicali sau terapeuți, biologi sau chimiști, asistenți sociali sau medici cu diferite specialități, manageri.

La baza, lucrul în echipă înseamnă interacțiunea cu un scop comun, pe baza comunicării oneste și a orientării spre soluții, pentru a atinge obiective măsurabile și a stimula rezultate mai bune atât pentru echipă, individual, cât și pentru pacienți, desigur.  

De ce e important lucrul în echipă pentru angajatori?

Cum sugerează și numele, coordonarea cu echipa medicală din care faci parte permite colaborarea și comunicarea eficientă pentru a depăși limitele impuse de rolurile tradiționale și a lua decizii colective cu un scop comun.

Există studii care arată că echipele lucrează și dau rezultate mai bune dacă au un scop comun și un set de proceduri clare pe care să le urmeze; de asemenea, contează mult și folosirea diferitor tehnici de comunicare și oferit și primit feedback, pentru ca specialiștii medicali să discute rezultatele pacienților, să analizeze informațiile și să împărtășească abordări care pot oferi soluții optime pentru pacienți. 

Este adevărat și că lucrul în echipă este esențial în medicina modernă pentru că asistența medicală devine tot mai complexă, iar profesioniștii au nevoie de susținere și metode noi de a observa și soluționa problemele pe care le întâmpină pacienții (cu probleme de sănătate tot mai dificile și variate). Asta se traduce și în schimbul de informații, perspective și ajutor din partea echipei medicale. 

Citește și: 7 metode care te ajuta sa atragi cei mai buni medici rezidenti la tine in echipa

Concluzii

Domeniul sănătății presupune, prin definiție, un ecosistem interesant și multifațetat. Fiind organizat în echipe de profesioniști (de la asistenți și infirmiere, la medici și manageri medicali), acestea trebuie să se bazeze pe abilități diferite și specifice vremurilor în care trăim. 

Atât abilitățile care îți permit dezvoltarea independentă (gândirea critică, adaptabilitatea, transdisciplinaritatea), dar și dezvoltarea ca parte din ceva mai “mare” în raport cu alții (inteligența socială, coordonarea cu echipa) sunt cruciale în 2020 – sunt miza pe termen lung pentru o carieră medicală sigură și promițătoare, dar și pentru contribuția ta în îngrijirea pacienților și educarea comunităților pentru o viață mai bună!

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment