31 de sfaturi adunate in luna angajarilor

31 de sfaturi adunate in luna angajarilor

La MEDIjobs, luna ianuarie a reprezentat luna oficiala a angajarilor! Nu o spunem noi, o spun cifrele: in aceasta perioada, peste 700 de persoane au ales sa isi faca un cont gratuit si sa se alature comunitatii celor care isi doresc nu doar un job in domeniul medical, ci un loc de munca in cadrul caruia sa se simta apreciati si sa faca performanta. Tot in prima luna a anului, peste 200 de oportunitati de cariera au fost active pe platforma noastra, iar companiile medicale cu care noi colaboram au programat zeci de interviuri cu candidatii.

Pentru a sarbatori luna angajarilor, la inceputul lui 2018 am hotarat ca in fiecare zi sa oferim cate un sfat tuturor persoanelor care, cu ocazia venirii noului an, fie au pornit in cautarea primului job, fie au luat decizia de a gasi o oportunitate mai buna pentru cariera lor. Campania pe care am pornit-o s-a numit #laannoujobnou si pe parcursul ei am adunat 31 de sfaturi menite sa ii ajute pe cei care si-au cautat activ un loc de munca. Si fiindca am ajuns la finalul lunii angajarilor, astazi publicam intreaga colectie de sfaturi adunate de pe parcursul lunii. Speram sa iti fie de ajutor pe tot parcursul anului, in orice moment in care decizi ca doresti sa faci o schimbare in cariera ta!

  1. Inainte de interviu, iti recomandam sa te informezi despre potentialul angajator: de cand exista pe piata, cine face parte din echipa de management, care este cultura companiei, cele mai apreciate valori in cadrul acesteia, cele mai recente articole din presa despre companie etc.
  2. Ai grija de imaginea ta din mediul online. Asa cum un candidat pregatit va cauta informatii despre companie, si angajatorul va cerceta profilele tale de pe retelele de socializare.
  3. Te sfatuim sa mergi singur la interviu. Stim ca tii la prietenii sau familia ta, stim ca ai emotii, insa trebuie sa dai dovada de responsabilitate, sa arati ca te poti descurca singur sa gasesti sediul companiei si ca nu ai nevoie de cineva “sa te tina de mana” inainte de interviu.
  4. Daca recruiterul te-a informat ca e nevoie sa aduci CV-ul tiparit sau pe un stick de memorie, nu il uita!
  5. Inainte de interviu, asigura-te ca ai adresa corecta a sediului companiei. Foloseste cu incredere Google Maps (sau orice aplicatie de harti) pentru a te orienta.
  6. Iti recomandam sa ajungi cu 10-15 minute inainte de ora la care a fost programat interviul. In aceeasi idee, iti recomandam sa nu ajungi nici cu jumatate de ora sau mai mult timp inainte. Respecta programul celui cu care urmeaza sa te intalnesti!
  7. Daca nu mai poti ajunge la interviu, anunta recruiterul cu cat de mult timp poti inainte! De asemenea, in momentul in care anulezi interviul, daca iti doresti in continuare sa obtii postul respectiv, fii proactiv si propune o data si o ora la care doresti sa reprogramezi.
  8. Ai grija la tinuta aleasa pentru interviu. Vino imbracat decent – noi iti recomandam sa alegi un outfit smart-casual.
  9. Persoanelor de sex feminin le recomandam sa aleaga un machiaj natural atunci cand merg la un interviu.
  10. Inainte de a intra la interviu, seteaza-ti telefonul pe “Silentios”.
  11. In timpul interviului, ai grija la tonul vocii tale si la vocabularul pe care il folosesti.
  12. In timpul interviului, pastreaza contactul vizual cu interlocutorul tau.
  13. Nu minti atunci cand esti intrebat despre ceva ce nu ai facut – pentru ca urmatoarea intrebare va fi, cu siguranta, “Povesteste-mi cum ai facut asta?”
  14. Nu intra in discutii in contradictoriu. Foloseste-te de argumente relevante si pastreaza un ton prietenos.
  15. Fii realist cand ti se cere sa vorbesti despre cum esti tu, ca persoana. Acest lucru va ajuta angajatorul sa inteleaga daca te potrivesti cu restul echipei.
  16. “De ce esti potrivit pentru acest post?” – cu cat dai raspunsuri mai concrete, cu atat mai bine. Evita cliseele si declaratiile lipsite de exemple.
  17. In timpul interviului, zambeste si fii deschis!
  18. In cadrul interviului, te sfatuim sa intrebi orice detalii despre companie si postul pe care vrei sa il obtii.
  19. Prima intrebare despre postul pe care il vizezi nu ar trebui sa fie despre concediu! 🙂
  20. In timpul interviului, nu da raspunsuri monosilabice – Da, Nu, Poate. Acolo unde este posibil, incearca sa detaliezi si sa formulezi raspunsurile astfel incat sa contina contextul, actiunea si rezultatul actiunii tale.
  21. Nu lasa emotiile sa te consume in timpul interviului! E bine sa ai o atitudine relaxata si sa dai dovada de incredere in capacitatile tale!
  22. Intreaba intervievatorul cand ar trebui sa primesti raspunsul dupa interviu.
  23. Multumeste celui care te-a intervievat pentru timpul acordat.
  24. Ai obtinut jobul! Ai grija sa incepi cu dreptul prima zi, nu intarzia!
  25. Odata ce te-ai angajat la noul job, concentreaza-te pe cunoasterea echipei si insusirea sarcinilor tale. Nu sta concentrat tot timpul la notificarile primite pe telefon.
  26. Ai grija la energia pe care o emani, modul in care gesticulezi, felul in care comunici cu noii tai colegi.
  27. Nu ezita sa faci tu primul pas si sa te prezinti noilor colegi! Pauzele de masa reprezinta cel mai bun moment in care poti lega primele discutii.
  28. Nu te implica in barfe!
  29. Ia notite.
  30. Nu te teme sa le ceri colegilor o mana de ajutor atunci cand nu reusesti sa te descurci.
  31. Nu iti fie teama de greseli – asuma-ti propriile greseli si invata din ele.

Fii curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri in domeniul medical cu ajutorul unui cont gratuit pe MEDIjobs. Creeaza unul in doar 5 minute aici.

 

Photo by Nigel Tadyanehondo on Unsplash

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment