3 pasi pentru alegerea specialitatii la rezidentiat

3 pasi pentru alegerea specialitatii la rezidentiat

Facultatea de Medicina este structurata in 6 ani: primii 3 ani sunt pre-clinici si ultimii 3 ani clinici. In prima jumatate studentul trebuie sa invete organismul uman, pana la cel mai mic detaliu al sau, din punct de vedere fiziopatologic, morfopatologic, anatomic etc. Nu ai cum sa inveti procesele patologice, fara sa intelegi cum isi desfasoara activitatea normal corpul omenesc.

Din anul 4 se presupune ca ai formata o idee despre medicina generala si incep stagiile fiecarei specializari in parte. Practic acum iti poti face o idee despre ceea ce iti place cu adevarat si ce vei dori sa faci de acum inainte.

Un procent destul de mic de studenti are o idee preformata, majoritatea de acum incolo se va orienta. Realistic vorbind, dincolo de pasiune, mai sunt si alti factori ce trebuie luati in seama:

  • Specialitate chirurgicala – specialitate non-chirurgicala:

Probabil acesta este unul dintre primele criterii ce ajuta la “departajare”.
Exista persoane a caror inclinatie este spre partea chirurgiala. Acestea prefera sa vada rezultatul imediat al patologiei respective, sa participe activ. Este un mediu competitiv, ce presupune si multa rezistenta fizica.

Specialitatile non-chirugicale sunt preferate de persoanele carora le place sa-si puna la contributie mai mult mintea decat propriile maini. Ambele categorii presupun multa munca si sacrificiu, insa inainte sa alegi trebuie sa pui in balanta ce asteptari ai.

  • Ce nu iti doresti sa faci:

O alta abordare ar fi aceea a lucrurilor pe care care nu ti le doresti, care
ti se par nepotrivite. Spre exemplu, daca nu iti face placere sa stai mereu cu ochii in monitor, probabil radiologia nu va fi una dintre optiuni. Efortul fizic caracterizeaza ortopedia (sau chirurgia in general), iar daca statul in picioare pentru lungi perioade de timp nu te atrage, stiind acest lucru, poti sterge de pe lista alte cateva specializari.

  • Cu ce fel de persoane iti doresti sa lucrezi:

Pacientii targetati sunt un alt element definitoriu. Daca iti face placere sa
lucrezi si sa ajuti oamenii in varsta, geriatria sau medicina paleativa ar fi potrivite pentru tine. Pediatria este indicata pentru persoanele carora le plac copii si pot sa comunice eficient cu acestia. Preferi sa lucrezi cu oameni care au un grad inalt de risc patologic sau cu persoane mai putin bolnave?

Pentru prima varianta se incadreaza chirurgia, oncologia, iar pentru a doua dermatologie, reumatologie, alergologie etc.

Fiecare specializare are un anumit target de pacienti (in linii mari), iar
anii clinici au un rol esential pentru a te ajuta sa-ti dai seama cu ce fel de persoane comunici mai bine.

Sistemul actual medical din tara impinge si catre departajarea salariala, raportata la timpul petrecut in spital si efortul depus. Din pacate oferta financiara nu compenseaza sacrificul depus la  multe specialitati. Cei mai multi aleg ramuri mai putin “invazive”, care sa le poata permite organizarea timpului personal in favoarea lor, dar sa existe si stabilitate financiara.

Inainte sa alegeti o specialitate trebuie sa va ganditi ca asta veti lucra
toata viata, iar pasiunea, devotamentul, timpul liber si partea materiala trebuie sa fie in echilibru.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment