SMURD, unul dintre cele mai importante proiecte din sistemul medical, a fost infiintat in anul 1990, la Targu Mures, iar rezultatele uimitoare au dus la extinderea sa in toate orasele mari din tara, in zona Bucuresti-Ilfov functioneaza de 12 ani, de pe 15 mai 2008.
Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, SMUR, asa era numit la inceput, intrucat avea in dotare o singura masina de interventie, fara posibilitatea de a transporta la spital pacientul care se afla in stare grava. Acesta a devenit Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) abia in anul 1993, an in care Scotia a donat Romaniei o autospeciala de descarcerare.
In anul 2008, serviciul SMURD din zona Bucuresti-Ilfov dispunea doar de ambulante, insa in prezent, autospecialele si tehnica de interventie SMURD au fost imbunatatite, pe langa ambulante, in dotarea SMURD sunt sapte motociclete de interventie rapida, sase autospeciale pentru transport personal si victime multiple, sase unitati de terapie intensiva mobila, trei autospeciale pentru interventia la dezastre si accidente colective, 20 de echipaje de descarcerare si 40 de echipaje de prim ajutor, iar dezvoltarea sa este continua.
Evolutia Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD)
In septembrie 1990, la Targu Mures, sub egida Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta dupa modelul celor existente in alte tari europene. Scopul acestui sistem era de a trimite un echipaj medical cu instrumentele necesare, la locul unde se afla pacientul in stare grava, pentru a i se acorda ingrijire medicala de urgenta.
Intrucat pacientul nu putea fi transportat la spital de acest SMUR, Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, singura masina din dotare transporta un echipaj condus de un medic specializat in domeniul terapiei intensive si medicinei de urgenta, ulterior, pacientul fiind preluat de o autosanitara a Serviciului de Ambulanta.
In anul 1991, Germania a donat Romaniei prima ambulanta de reanimare care imbunatatea nivelul ingrijirii pacientului inainte de a-l transporta la spital.
In prima luna de la aparitia acestuia, personalul SMUR a lucrat in regim de voluntariat, alcatuit din studenti ai Facultatii de medicina, medici sau voluntari ai Crucii Rosii din Targu Mures.
Tot in acest an, echipajul Serviciului Mobil de Urgenta si Reanimare a fost pus sub coordonarea operativa a Grupului de Pompieri Militari Mures, care asigura conducatorii auto pentru ambulanta de reanimare si spatii de cazare si instruire pentru personalul medical SMUR.
1992 este anul in care Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare a inceput sa se dezvolte prin pregatirea personalului voluntar si prin crearea unor relatii internationale benefice cu tari precum Marea Britanie si Norvegia, care au dotat SMUR-ul cu ambulante si echipament medical de urgenta si au oferit programe pentru dezvoltarea asistentei medicale de urgenta si pentru dotarea si pregatirea pompierilor in noi domenii de interventie, precum descarcerarea si interventia la accidentele chimice.
In anul 1993, Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare (SMUR) a devenit Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), datorita unei donatii oferite de Brigada de Pompieri Strathclyde din Scotia, o autospeciala de descarcerare.
De asemenea, dupa perioada in care SMUR a functionat sustinand asistenta de urgenta in faza prespitaliceasca, cu sprijinul colegilor de la Serviciul de Urgenta al Spitalului Regal din Edinburgh, a fost creata prima camera de reanimare in cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures pentru a continua ingrijirea medicala pacientilor adusi in stare grava.
1994 a fost un an foarte important pentru SMURD, cu sprijinul Serviciului de Urgenta din Edinburgh si al BBC-Londra, in curtea Spitalului Clinic Judetean Mures, s-a construit primul departament de urgenta dupa modelul celor din Marea Britanie si Statele Unite.
In anii urmatori s-a continuat dezvoltarea sistemului prin programe de pregatire a medicilor si a asistentilor veniti din diferite regiuni ale tarii. Astfel, pana in anul 1998 au fost instruite peste 300 de persoane.
In octombrie 1996, a fost promulgata Legea nr. 121 a Corpului Pompierilor Militari, in cadrul careia, la art. 9 si la art. 18 lit.K se specifica faptul ca pompierii militari au ca atributii si acordarea asistentei medicale de urgenta si descarcerarea, iar Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare a devenit Statia de Interventie pentru Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare sau SIAMUD.
In anul 1998, pompierii au primit o barca de interventie necesara pentru inundatiile si apele intrateritoriale.
In acest an a fost achizitionata cea mai moderna ambulanta de reanimare din Romania, dotata de firma Miesen-Germania, in urma unor fonduri donate de populatia, institutiile si firmele din judetul Mures.
In anul 1999, SMURD a fost dotat cu un elicopter tip Allouette III.
In anul 2001, a fost creat primul dispecerat integrat 112 care deserveste si in prezent Pompierii, Politia, Ambulanta si SMURD, finantat de Primaria Municipiului Targu Mures, impreuna cu alte primarii din judet si cu Jandarmeria Romana.
Citeste si: 48% din apelurile la 112 au fost efectuate din greșeală, farse sau mesaje obscene
Extinderea SMURD in orasele din Romania
Primele modele preluate dupa SMURD Targu Mures au aparut in anul 1993 la Oradea si la Sibiu.
Pe 1 iulie 1994, ia fiinta SMURD Cluj.
SMURD Neamt apare pe 15 septembrie 1994.
SMURD Timis a fost infiint pe 1 august 1999.
SMURD Prahova apare in luna mai 2007.
SMURD Hunedoara a fost infiintat in anul 2006, la aceeasi data fiind inaugurate si trei echipaje de paramedici in Hunedoara, Petrosani si Uricani.
SMURD Galati ia fiinta in septembrie 2007, la fel si SMURD Iasi.
SMURD Buzau a aparut pe 6 februarie 2008, iar SMURD Arges, in martie 2008.
SMURD Bucuresti a fost infiintat pe 14 mai 2008, urmat de SMURD Ilfov, pe 15 mai 2008.
SMURD Constanta a aparut pe 28 august 2008.
SMURD Satu-Mare a fost infiintat in septembrie 2008, pe 5 septembrie aparand si SMURD Brasov, iar pe 29 septembrie, SMURD Valcea.
Pe 25 octombrie 2008, a aparut SMURD Arad si Calarasi, iar pe 1 noiembrie, SMURD Suceava.
In decembrie 2008, a fost infiintat SMURD atat in Dolj, cat si in Giurgiu.
In februarie 2009, a aparut SMURD Ialomita, tot in luna februarie, pe 28, SMURD-ul a fost infiintat si in Olt.
SMURD Dambovita a aparut pe 5 iunie 2009.
In luna septembrie 2009, Bacaul a intrat pe harta judetelor care au in dotare un Serviciu Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).
SMURD Alba a aparut pe 16 octombrie 2009.
In luna noiembrie 2009, ia fiinta SMURD in Bistrita, dar si in Vaslui, pe 6, iar in Braila pe 18.
SMURD Mehedinti a fost infiintat pe 21 decembrie 2009.
In anul 2010, a fost infiintat SMURD Maramures, pe 8 ianuarie, urmat de SMURD Vrancea, in februarie.
SMURD este un serviciu public
Conform legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma sanatatii, SMURD este un serviciu public integrat fara personalitate juridica, care functioneaza in organigrama Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.
Exista acte normative care reglementeaza activitatea SMURD, precum Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006, O.U.G. nr. 126/2003 si numeroase ordine de ministru care reglementeaza asistenta medicala de urgenta in Romania.
Astfel, intreaga activitate SMURD este finantata din bugetul de stat prin Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor. Pentru a sprijini si dezvolta asistenta medicala de urgenta, fondatorul SMURD, Raed Arafat, a infiintat in anul 2006 o Fundatie pentru gestionarea donatiilor catre SMURD.
112 – numar rezervat apelurilor de urgenta
Uniunea Europeana a introdus un numar unic de urgenta, 112, care poate fi apelat de pe teritoriul oricarui stat membru UE, fara a se percepe vreun cost. Acest numar poate fi apelat de orice persoana, fie de pe un telefon fix, fie mobil, in cazul in care este necesara interventia Pompierilor, Politiei, Ambulantei, Jandarmeriei sau SMURD-ului.
Pe 15 mai 2020 sarbatorim 12 ani de la infiintarea Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) in aria Bucuresti-Ilfov, timp in care aproximativ 700 de mii de cazuri au beneficiat de interventia echipajelor SMURD.
De asemenea, anul acesta se implinesc 30 de ani de la aparitia acestui serviciu, iar in prezent, Romania se poate mandri cu un Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) bine pregatit pentru a interveni si sustine orice tip de misiune de salvare.
Citeste si: Elicopterele SMURD vor putea efectua intervenții de urgență atât ziua, cât și noaptea
Sursa poza: Smurd.ro
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).