Puțini sunt cei care își mai pot închipui o operație fără anestezie, în care să simtă o durere greu de imaginat “pe viu”. Imaginea e departe de noi. Însă știința din spatele acestei invenții nu este una ușor de asimilat. Iar rolul medicului sau al asistentului anestezist e departe de-a fi doar a unui “doctor care face o injecție și te amorțește”.
Fiind una dintre cele mai provocatoare și mai sensibile specialități medicale, anestezia și terapia intensivă îți cere o atenție incredibilă la detalii, putere de concentrare, reacție rapidă în momente critice și o cunoaștere excepțională a domeniului, dar și reziliență mentală, pentru că viața pacientului de pe masa de operație este, literalmente, în mâinile tale. Nu doar ale chirurgului.
Nu sună a meserie ușoară, și pe bună dreptate. Însă este plină de satisfacție și de semnificație în sistemul medical actual, fiind responsabil de îngrijirea optimă și cu succes a pacienților critici pre- și postoperator. În cazul în care ești la început de carieră și această specialitate crezi că ți se potrivește, ți-am pregătit un ghid pas cu pas despre cum devii asistent anestezist și de ce rolul tău în viața pacienților este cât se poate de important.
Află tot ce ai nevoie despre importanța anesteziei și rolul tău ca asistent anestezist, la parcursul profesional și calitățile specifice acestei meserii, în cele ce urmează.
Mai întâi, ce este anestezia? Scurtă istorie a unei invenții uluitoare
Anestezia este un procedeu medical de diminuare sau de suprimare (temporară, parțială, totală) a sensibilității corpului prin diferite medicamente, blocând impulsurile nervoase și, prin urmare, durerea. Ea poate fi locală, regională sau generală, în funcție de zona afectată sau de gravitatea cazului.
Oamenii au avut o obsesie îndelungată pentru controlul durerii, din cele mai vechi timpuri – lucru ușor de înțeles. Există numeroase legende despre invenția anesteziei, în diferite culturi religioase, încât înțelegerea acestei proceduri, atât de comună astăzi, are în continuare un aer mistic și chiar înfricoșător pentru unii oameni.
Înainte de apariția anesteziei, operațiile se realizau cu masaj cu urzică, narcotice ori bucăți de material strânse în gură – desigur, fără rost, iar durerea a continuat să lase traume adânci suferinzilor. Până în 1846, anul în care dentistul american William T.G. Morton a încheiat prima procedură cu anestezie (eter) pe un pacient. Acest moment istoric avea să stârnească o obsesie de-o viață pentru câștigarea titlului de inventator, dar și o popularitate rapidă a beneficiilor anesteziei moderne peste tot în lume.
Astăzi, datorită cercetărilor în domeniu și progreselor tehnologiei și de dezvoltare a medicamentelor, cât și specialiștilor extrem de bine pregătiți, anestezia a devenit una dintre cele mai sigure proceduri, cu riscuri minime pentru pacient.
Cum poți să devii asistent anestezist?
Ce înseamnă acest rol în medicina modernă?
Pe scurt, vei avea un rol esențial în succesul mai multor proceduri medicale din diferite ramuri. De asemenea, vei lucra îndeaproape cu chirurgi și anesteziști, dar și cu stomatologi, podiatri (profesie recunoscută oficial în România abia în 2018) sau diferiți specialiști medicali, pentru a vă asigura că administrarea anesteziei se face corespunzător și sigur.
Printre principalele responsabilități ca asistent anestezist se numără asistența în gestionarea durerii, cât și stabilizarea și supravegherea de recuperare a pacientului. Fiind o cerere foarte mare, pe piață, de asistenți cu experiență minimă de 3-5 ani în anestezie, dar și reanimare în domeniul chirurgiei cardiovasculare, profesia de asistent anestezist a ajuns în topul celor mai bine plătite joburi de asistent medical, cu o compensație salarială netă de 4500-5500 lei (în spitale private).
Studii necesare – parcurs educațional și profesional
Pentru a crește calitatea asistenței oferite pacientului critic din secția A.T.I, asistenții anesteziști au nevoie constantă de un sistem competitiv de formare și integrare pe piața muncii în România, cât și de oportunități de carieră pe măsură.
Prin urmare, parcursul educațional este o prioritate pe termen lung, iar profesia de asistent îți cere să investești în educație medicală continuă.
- Un viitor asistent anestezist își începe studiile cu absolvirea cursurilor la o școală de asistenți sociali – fie la o facultate de profil (4 ani), fie la o școală postliceală sanitară (3 ani).
- După calificare, urmează să aplici pentru certificatul de membru OAMGMAMR (Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România) ca să profesezi. Acest certificat trebuie avizat anual, lucru valabil dacă acumulezi credite de educație medicală continuă (EMC) – dovadă a cunoștințelor și abilităților dobândite constant în domeniu.
- Urmează să câștigi experiență și să-ți șlefuiești abilitățile soft și tehnice pentru a oferi îngrijirea de calitate pacienților cu diverse probleme – timp de câțiva ani valoroși.
- Ulterior, te specializezi pe ramura care ți se potrivește cel mai bine – în cazul de față, anestezie și terapie intensivă. Fiind o specialitate dificilă și provocatoare, mulți consideră că asistentul specialiat în ATI este extrem de bine pregătit pentru oricare secție.
- În mod ideal, poți opta pentru un masterat în asistență medicală în anestezie și terapie intensivă (deocamdată, valabil doar în Cluj-Napoca)
- După cel puțin doi ani experiență, în funcție de performanță, poți ajunge asistent șef al secției A.T.I.
Fișa postului: atribuții și responsabilități
O descriere pe scurt a sarcinilor de bază pe care le vei avea ca asistent anestezist include: asistarea medicului A.T.I. sau a specialistului medical în pregătirea pacientului pentru anestezie sau pentru alte proceduri specifice secției; verificarea aparatelor medicale înainte ca pacientul să fie expus la acestea, administrarea tratamentului prescris de medic și supravegherea pacientului pre- și postoperator (este foarte important să urmărești toate funcțiile vitale ale pacientului pe întreaga procedură, pentru a lua cele mai bune decizii).
Iată, mai pe larg, care sunt principalele atribuții ale asistentului medical anestezist, sub atenta supraveghere și îndrumare a anestezistului sau a specialistului:
- pregătirea medicației pentru efectuarea anesteziei
- implicarea în consultul preanestezic
- pregătirea pacientului conform indicațiilor medicului
- pregătirea aparatului de anestezie și a perfuziilor
- implicarea în realizarea tehnicilor anestezice
- monitorizarea stării pacientului (tensiune arterială, puls, saturaia de oxigen, urmărirea pupilelor și a tegumentelor)
- asistarea medicului la intubația traheală,
- supravegherea și observația pacientului după trezirea din anestezie.
Poți afla mai multe informații despre fișa postului unui asistent anestezist aici.
Ce te recomandă ca asistent anestezist – calități soft și abilități interpersonale
Vorbim de o specialitate în care ai un rol de bază în supravegherea pacienților aflați în stare critică, trebuind să administrezi medicamente uneori în câteva secunde. De asemenea trebuie să te asiguri că pacientul nu simte durerea și că dozele sunt 100% adecvate, urmărind constant funcțiile pacientului dinainte, în timpul și după intervenție, pentru a evita orice eroare medicală care poate fac diferența între vindecare și complicații. Mai mult, adeseori ești responsabil de informarea familiilor despre tot ce ține de starea de sănătate a pacienților și îngrijirea lor ulterioară.
Prin urmare, sunt multe calități și abilități pe care le recunoatem într-un asistent medical în anestezie. Inteligența, curiozitatea, respectarea procedurilor și a practicilor celor mai bune, gândirea analitică și logică, dar și reziliența emoțională sunt punctele forte ale unui asistent anestezist pregătit. De asemenea, ar trebui să:
- apreciezi autonomia și performanța
- să acorzi maximă atenție detaliilor
- lucrezi foarte bine sub presiune
- fii deschis și răbdător, pentru a lucra cu diferite tipuri de de pacienți dificili sau anxioși
- fii flexibil și confortabil cu schimbarea
- să știi să prioritizezi responsabiitățile
Top abilități necesare:
- Abilități de comunicare: Capacitatea de a comunica informațiile într-o formă ușor de înțeles și, mai ales, cu sensibilitatea adecvată, pacienților și familiilor lor este crucială. Mai ales când vorbim de administrarea anesteziei, e bine să elimini dubiile sau fricile pacientului care urmează să fie sedat. De asemenea, este important să știi cum să colaborezi eficient cu echipa medicală și specialiștii pe secție – și nu numai.
- Abilități de gândire critică, putere de reacție: Sănătatea pacientului poate fi foarte fragilă, așa că este important să monitorizezi cu atenție toate modificările semnelor vitale și să oferi, pe baza cunoștințelor tale și a experienței, răspunsurile sau recomandările potrivite.
- Multă compasiune: se aplică în toate specialitățile medicale și de asistență medicală, însă aici este important să fii amabil, comunicativ și înțelegător în tratarea pacienților cu probleme fizice sau emoționale, pentru că procedurile specifice secției sunt experiențe majore din viața lor, iar teama de anestezie poate fi traumatizantă.
- Maximă atenție la detalii: activitatea asistenților anesteziști poate avea un impact semnificativ asupra sănătății pacienților, de aceea trebuie să fie atenți chiar la cele mai subtile modificări ale stării acestora.
- Abilități de leadership și autonomie: dacă dorești, poți ajunge asistent-șef de secție A.T.I în câțiva ani de muncă și dedicare – prin urmare, calitățile de leadership sunt binevenite pe termen lung. De asemenea, există și asistenți medicali anesteziști în zona rurală, unde există deficit de personal calificat pe fiecare poziție medicală. În aceste situații, trebuie să poată gestiona sau conduce eficient personalul în mod eficient.
De ce să alegi meseria de asistent anestezist?
Vei avea un job de viitor și cât se poate de interesant
Vorbim de una dintre cele mai căutate meserii în domeniul medical, profesia de asistent medical anestezist fiind în topul joburilor de viitor din medicina modernă. Tehnicile de anestezie se dezvoltă rapid, aparatura medicală evoluează și mai rapid, iar echipele medicale au nevoie de oameni competenți, care știu să foloseacă tehnologia și ultimele inovații, cât mai curând posibil pentru a face față numărului de bolnavi în continuă creștere.
Asistenții anesteziști sunt o piesă-cheie în cadrul secției A.T.I. și calificarea lor durează mult mai puțin decât în cazul medicilor. Prin urmare, cererea de personal este una în creștere pentru următorii ani. De asemenea, un asistent anestezist e considerat “prelungirea” anestezistului, competențele lui fiind bogate și avansate (fiind o specialitate dificilă și provocatoare atât fizic cât și mental).
Alătură-te miilor de persoane care și-au găsit un loc de muncă în lumea medicală, prin MEDIjobs!
Salariile pe acest post sunt ridicate
Compensația financiară este un alt factor de luat în calcul atunci când decizi ce carieră este mai potrivită pentru tine. În general, asistenții medicali sunt la mare căutare din cauza deficitului de personal atât în țară (inclusiv în medicina stomatologică privată, o ramură mai accesibilă) cât și în străinătate.
Echipa MEDIjobs a publicat grila de salarizare pentru medici și asistenți medicali, actualizată în 2018, ca să-ți fie mai ușor să afli ce salarii poți câștiga ca asistent anestezist în România. De exemplu, salariile nete ale asistenților sunt cuprinse între 3610 (debutant) și 4345 lei (principal), în funcție și de studiile pe care le-ai absolvit (superioare sau post-liceale), dar și de experiență. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile pentru orele de gardă și condiții.
Partea financiară depinde foarte mult și de anii de experiență, cât și de specialitatea aleasă. Un asistent medical ATI în chirurgie cardiovasculară poate câștiga până la 5500 lei net, în spațiul privat, cu experiență middle (3-5 ani).
Poți afla aici care sunt cele mai bine plătite joburi de asistent medical
Asiguri siguranța și educația pacientului
A fi asistent anestezist înseamnă și un rol de educator. De multe ori, asistenții ajung să fie singurii furnizori de îngrijiri primare în comunitățile rurale și mai puțin dezvoltate, oferind oamenilor un acces mai bun la tratamente, o îngrijire competentă și de calitate. De asemenea, ei sutn cei care pot oferi educația necesară bolnavilor și familiilor (despre tratamente și tehnici de administrare, reacții adverse și recomandări), pentru a asigura o recuperare ușoară și satisfacție ridicată pacientului.
Asistenții anesteziști sunt membri valoroși în orice echipă medicală, fiind capabili să lucreze sub presiune în cele mai aglomerate spitale din zonele urbane, martori la situații critice traumatizante, unde trebuie să colaboreze eficient și să acționeze corect pentru siguranța pacientului.
Calea către profesia de asistent anestezist este presărată cu provocări, educație continuă și experiențe memorabile, dar toate te vor motiva să ajuți oamenii cu și mai multă dăruire. Pentru că satisfacția devine incredibilă cu fiecare pacient care pleacă sănătos și optimist, după ce ai avut grijă de el în cele mai grele momente.
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.