Un raport publicat de Eurostat, la începutul lunii septembrie, arată că România este țara în care se cheltuiesc cei mai puțini bani în sănătate, din întreaga Uniune Europeană, ca procent din produsul intern brut. În coada clasamentului suntem și în privința cheltuielilor pentru servicii medicale pe cap de locuitor.
Potrivit studiului menționat, cheltuielile din Franța sunt echivalentul a 11.5 % din produsul intern brut (PIB), mai mare decât în orice altă țară membră a Uniunii Europene.
Următorul stat aflat în fruntea clasamentului este Germania (cu 11.1% din PIB), care este urmat de Suedia (cu 11.0 % din PIB), arată raportul Eurostat. La polul opus, cheltuielile curente în domeniul sănătății sunt mai mici decât valoare de 7.5 % din PIB în 12 state din Uniunea Europeană. În mod particular, studiul Eurostat menționează România, deoarece țara noastră înregistrează cea mai mică rată, de 5.0 % din PIB.
Chiar dacă imediat după țara noastră este menționat Luxemburg ca fiind al doilea stat cu cea mai mică rată din PIB în privința cheltuielilor în sănătate, specialiștii explică faptul că valoarea este, de fapt, oglinda nivelului ridicat al produsului intern brut de acolo.
Dacă ne uităm la vecinii noștri, vedem că Bulgaria și Ungaria ne depășesc, deoarece au peste 7% din PIB cheltuiți pentru sănătate.
La nivelul Uniunii Europene, media privind cheltuielile în sănătate era, în anul 2016, de 10 % din PIB.
Raportat la populație, în Luxemburg, în anul 2016, au fost cheltuiți cei mai mulți bani pe cap de locuitor în privința serviciilor medicale (5.600 de euro), stat urmat de Suedia (5.100) și de Danemarca (5.000).
Și aici suntem în coada clasamentului, cu 432 de euro cheltuiți pentru fiecare cetățean într-un an, în vreme ce Bulgaria are 556 de euro pe cap de locuitor.
Sistemele de sănătate sunt organizate și finanțate în mod diferit în țările membre ale Uniunii Europene, dar accesul universal la servicii de calitate, la un cost accesibil pentru cetățeanul de rând, dar și pentru societate în general, sunt privite în ansamblu ca o nevoie de bază a oamenilor, se arată în studiu.
Mai mult, acesta este, de fapt, unul dintre valorile și principiile comune în sistemele de sănătate din cadrul Uniunii Europene, punctează aceeași sursă.
Statisticile care arată cheltuielile în sănătate și finanțarea pot fi utilizate pentru a evalua modul în care sistemele din fiecare țară răspund la provocarea privind accesul universal la servicii medicale de calitate.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.