Mariana Velisarato este un om care crede in proiectele sale, motiv pentru care recunoaste ca alaturi de echipa sa lucreaza la crearea un puzzle, cu piese interconectate. Crede atat in forta echipei, cat si in ideea de a-i creste pe cei din jur. Drept dovada a pasiunii sale, managerul spune ca peste 50% dintre pacientii clinicii pe care o conduce sunt rezultatul recomandarilor primite de la alti pacienti, cifre care ii onoreaza si ii obliga, in acelasi timp.
Tine foarte mult la timp, pe care il considera cea mai importanta resursa, a carei suplimentare i-ar fi extrem de utila, motiv pentru care ajunge nu de putine ori sa il petreaca in cadrul clinicii, alaturi de familia de acolo. Tocmai de aceea, angajatele care devin mame aleg sa isi continue activitatea in cadrul clinicii si beneficiaza de un sprijin nu doar pe parcursul sarcinii, ci si dupa concediul maternal.
Despre inovatie, considera importante viteza de reactie la elementele de noutate, precum si selectarea tehnologiilor, care au un potential real de a genera plus-valoare pentru pacient.
In ceea ce priveste profilul viitorului angajat, recunoaste ca este necesar pe langa criteriile specifice jobului sa existe si o apartenenta a acestuia la valorile clinicii. Impartaseste gandirea lui Malcolm Gladwell despre performanta, respectiv ca sunt necesare cel putin 10 000 de ore de lucru intr-o anumita activitate, alaturi de cativa factori favorizanti.
1. Aveti pregatire in domeniul economic. Ce v-a determinat sa va implicati in domeniul stomatologic si ce anume v-a impins catre DentalMed? De ce un cabinet stomatologic de lux?
Intr-adevar, sunt de formatie economist, absolventa a Academiei de Studii Economice Bucuresti si a unui master in afaceri internationale. Formarea mea s-a facut in industria de software, in cadrul companiei BitDefender, si pe vremea aceea nu imi imaginam ca voi lucra vreodata in domeniul medical.
Intalnirea cu DentalMed a fost, asa cum spuneam, total neplanificata. Aceasta oportunitate a venit intr-un context familial, sotul meu fiind membru al boardului managerial al clinicii. DentalMed era la debut atunci, un business de familie, apartinand fratilor Dragos si Razvan Popescu.
Viziunea lor despre un model de business absolut nou in Romania, acela al clinicii stomatologice de lux, m-a cucerit de la inceput si am simtit ca este un loc in care pot sa aduc valoare, dar in care si eu puteam sa ma dezvolt intr-o maniera care sa imi permita sa fiu in acelasi timp aproape de familie, cu un ritm de lucru diferit fata de cel cu care eram obisnuita inainte si cu mai putine vize pe pasaport.
2. Cum reusiti sa va mentineti in top in aceasta piata in continua schimbare? Care considerati ca este cheia reusitei in afaceri?
Viziunea celor doi fondatori si owneri, asa cum spuneam, a fost extrem de importanta si consider ca a fost unul dintre ingredientele importante ale succesului DentalMed. Sintagma “clinica stomatologica de lux” a aparut pentru prima oara in Romania odata cu infiintarea DentalMed.
A fost o declaratie de la care nu ne-am abatut, ci doar am consolidat si perfectionat permanent acest concept: de a crea o experienta unica pentru pacient, care are la baza tratamentul medical realizat la nivel de excelenta, intr-un ambient cu un design surprinzator și cu servicii de customer care sunt specifice industriei de lux. Ca in orice alt domeniu, serviciile de lux sunt extrem de nisate si iti pot oferi satisfactii foarte mari, la pachet venind insa si o intreaga suita de responsabilitati
Maniera coerenta in care ne-am condus business-ul, fiind permanent atenti la brand promise-ul asumat, acela de a asigura pacientilor nostri excelenta in toate aspectele serviciului medical pe care il desfasuram, ne-a asigurat o expansiune permanenta. Peste 50% dintre pacientii nostri noi sunt rezultatul recomandarilor primite de la alti pacienti, in contexul realizarii a peste 40.000 de sedinte de tratament anual. Sunt cifre care ne onoreaza si ne obliga, in acelasi timp!
3. Sunt o necesitate investitiile in inovatie? In ce zone le considerati oportune?
Medicina dentara este un domeniu extrem de dinamic si competitiv. Tehnologiile noi, inovatiile in aparatura, in materiale de ultima generatie sau protocoale si tehnici de lucru sunt la ordinea zilei.
O clinica dentara, mai ales atunci cand este nisata pe un segment special, acela al serviciilor de lux, nu poate sa evolueze decat absorbind rapid aceste produse si tehnici inovative. Este extrem de important insa si sa le asiguri o naturalizare in cadrul clinicii, pentru a le valorifica la maxim potentialul.
Ca in orice domeniu, viteza de reactie la elementele de noutate, precum si o selectare a tehnologiilor care au potential real de a genera plus-valoare pentru pacient, sunt extrem de importante.
Pe langa medicii care sunt conectati continuu la trendurile mondiale in stomatologie, avem in echipa oameni tehnici care sunt focusati pe monitorizarea permanenta a locurilor in care se da ora exacta in stomatologie, identificand rapid elementele de noutate.
Prin intermediul lor am reusit sa punem primii la dispozitia pacienilor nostri tehnologii inovatoare, avand un avans de luni sau uneori de chiar ani in fata concurentilor nostri. Spre exemplu, suntem prima clinica dentara din Romania care a adoptat Guided Biofilm Therapy – GBT (Tratamentul ghidat al placii bacteriene), o abordare state-of-the-art in profilaxia dentara si o soluție unica pentru preventia cariilor si ingrijire periodontala, atat pentru adulti cat si pentru copii.
Conceptul GBT presupune folosirea tehnologiei AIRFLOW® Prophylaxis Master, care se fabrica in Elvetia, si a fost dezvoltat in cadrul Centrului de Cercetare EMS, ca rezultat a peste 100.000 de ore de testare clinică și tehnica, in colaborare cu nume sonore din sectorul stomatologic international, rezultand componente tehnologice unice.
Suntem singura clinica dentara din Romania care foloseste pentru intreaga gama de investigatii imagistice Computer Tomograful Veraview X800, apartinand producatorului japonez MORITA, leaderul imagisticii dentare mondiale. Performanta de a oferi cel mai bun raport intre calitatea imaginii oferite/nivel minim de radiatii pentru pacient, alaturi de alte caracteristici de exceptie, il fac insa un echipament extrem de costisitor.
Prin intermediul colaborarilor pe care le avem cu medici straini de renume international, am reusit sa aducem in premiera in Romania tehnici de tratament pentru copii care se foloseau cu succes de multa vreme in tari cu traditie in medicina dentara. In anul 2007 am fost prima clinica dentara care a folosit inhalosedarea in tratamentul dentar al copiilor si ulterior anestezia generala si sedarea constienta medicamentoasa, reusind sa tratam stomatologic copii care altfel nu ramaneau decat sa fie condamnati la suferinta sau la optiunea de tratament dentar in strainatate.
Pentru a le putea oferi pacientilor nostri servicii de excelenta a fost nevoie ca, la randul nostru, sa dezvoltam elemente de noutate, propriile inovatii care s-au transformat in diferentiatori majori, cum ar fi conceptul “One Stage Surgery” (comprimarea fazelor chirurgicale de cele mai multe ori intr-o sedinta unica de tratament) sau acela al “Stomatologiei Premium pentru Copii”.
4. Aveti in cadrul clinicii 12 cabinete si un personal medical compus din cateva zeci de persoane. Care sunt criteriile pe care le urmariti la angajare?
Intr-adevar, la 12 ani de la inaugurare, DentalMed se bucura de a fi liderul pietei stomatologiei de lux, activand intr-un spațiu generos, care atinge in prezent aproape 1000 de mp, si in care isi desfasoara activitatea echipa formata din aproape 100 de oameni specializați, dintre care 40 de medici internationali. Printre facilitati se numără 12 cabinete dentare, laborator de imagistica dentară și dental photo studio, laborator de tehnica dentara cu tehnologie CAD/CAM, spații pentru colocvii si amenajari pentru live surgery.
Dincolo de obiectivul principal pe care il urmareste orice angajator atunci cand isi recruteaza membri noi in echipa, si anume ca viitorul angajat sa se potriveasca profilului jobului cat mai bine, pentru noi este important sa simtim si o apartenenta a viitorului angajat la valorile clinicii. Pentru ca nu ii tratam pe angajatii nostri ca pe simpli angajati, ci ii consideram partenerii nostri si impartim succesul cu ei ca intr-o familie. Incurajam intraprenoriatul, iar fiecare membru al echipei isi poate exprima liber personalitatea, poate veni cu idei in dezvoltarea si imbunatatirea businessului, astfel simtind satisfactia implementarii propriilor idei.
5. Cat de importanta considerati ca este integrarea profesionala in special in cazul femeilor? (concediul maternal) Este mai dificil pentru o femeie sa activeze in acest domeniu, din punctul dumneavoastra de vedere?
Peste 80% dintre angajatii nostri sunt femei si aceasta cifra nu este intamplatoare. Este adevarat ca o parte dintre functii sunt ocupate in mod traditional de femei, cum sunt asistentele sau personalul de receptie, insa mediul DentalMed a fost intotdeauna unul care a incurajat evolutia profesionala a femeilor.
Cele mai multe dintre ele au devenit mame, unele chiar si pentru al doilea sau al treilea copil, si fiecare veste despre un nou bebelus in familia DentalMed a fost primita cu bucurie. Sprijinul mamei este acordat nu doar pe parcursul sarcinii, dar, foarte important, si in momentul revenirii dupa concediul maternal.
Toate mamicile DentalMed s-au reintors la clinica si am gasit impreuna solutiile pentru a imbina intr-o maniera fericita elementele profesionale cu aspectele particulare ale noii vieti de familie a mamicii.
Este o traditie de care suntem mandri, aceea de a sprijini in cadrul DentalMed familia in general si mama in particular, iar aceasta atitudine se aplica pentru toate categoriile profesionale: de la doamnele din cadrul departamentului administrativ si pana la echipa de relatii cu pacientii, respectiv femeile medici.
6. Care sunt cele mai pretioase resurse pe plan profesional? Din care v-ati dori sa aveti mai mult, daca s-ar putea?
Timpul este o resursa pe care o pretuiesc foarte mult si a carei suplimentare mi-ar fi extrem de utila. Pana la inventarea insa unor noi legi ale fizicii care sa duca la o expandare miraculoasa a timpului, ma bucur de fiecare zi pe care o petrec in clinica alaturi de colegii mei si de pacienti, intr-un mediu viu, cu o dinamica demna uneori de o masina a timpului.
Sentimentul ca am reusit impreuna cu echipa DentalMed sa cream un standard in stomatologia romaneasca si un mediu cu performanta de nivel international, comparabil cu al oricarei clinici mondiale de top, este inegalabil. Este, de altfel, si unul dintre rezervoarele mele secrete de energie si motivatie, in zilele mai putin insorite. Vine la pachet cu acea mandrie nationala, ca am reusit cu inca un domeniu sa punem Romania pe harta lucrurilor valoroase ale lumii, performanta pentru care suntem felicitati in mod constant de cei care ajung sa ne viziteze.
7. Care au fost cele mai dificile decizii profesionale din ultimii 12 ani?
Ultimii 12 ani au insumat, intr-adevar, multe decizii luate. Cel mai important este insa ca ele au fost asumate si ca deciziile delicate se iau intotdeauna in echipa, fiind rezultatul consultarilor membrilor implicati.
Decizia strategica poate cea mai importanta din ultimii a fost legata de momentul si locul urmatorului sediu al clinicii. Astfel, urmatoarea clinica DentalMed se pregateste pentru inaugurare in trimestrul al patrulea al acestui an. Pozitionata in punctul zero al orasului Bucuresti, in zona de Nord, noua clinica va face parte dintr-un hub medical in care se vor regasi toate disciplinele medicale, precum si un complex de restaurante si cafenele.
Vom fi mai aproape de pacientii din Nordul Capitalei, care isi doresc de mult timp prezenta noastra si in aceasta zona, replicand conceptul DentalMed intr-o noua interpretare, promitem cel putin la fel de spectaculoasa ca cea actuala.
8. Sotul este medic stomatolog, implicat de asemenea in activitatea clinicii. Va ajuta experienta sa profesionala in conducerea clinicii? Dar experienta dumneavoastra profesionala ii este lui de ajutor?
Faptul ca amandoi activam in acelasi domeniu ne este, intr-adevar, util amandurora. Pentru mine mai ales, neavand la baza pregatire medicala, ajutorul sotului meu in intelegerea anumitor fenomene care implica informatie medicala mi-a permis sa iau decizii intr-o maniera mai rapida si cu un mai mare grad de siguranta. De asemenea, postura de medic a sotului meu mi-a permis sa inteleg mai bine nevoile echipei medicale a clinicii.
9. Sunteti, de asemenea, si mama. Cat de mult este integrata activitatea profesionala in viata de familie? Aveti anumite ore de lucru si ore dedicate familiei?
Intr-adevar sunt si mama a doi copii, care au crescut odata cu DentalMed. Cele doua entitati, familia si viata profesionala sunt mult inter-conectate, deoarece in esenta DentalMed este o mare familie. Suntem aproape 100 de angajati in prezent, iar cei mai multi dintre ei sunt persoane care s-au alaturat echipei acum 10, 12 ani.
Avem cea mai mica fluctuatie de personal din domeniu, iar acest lucru a creat legaturi extrem de puternice in cadrul clinicii. Astfel, in decursul timpului s-au legat prietenii sau chiar casatorii, iar copiii nostri sunt prieteni, fapt care face sa petrecem mult timp impreuna cu colegii, chiar si in afara timpului de lucru de la clinica.
10. Dupa cati ani te poti considera specialist intr-un domeniu, din punctul dumneavoastra de vedere?
Daca ar fi sa il citam pe Malcolm Gladwell din Outliers: The Story of Success (Exceptionalii), atingerea performantei se face dupa consumarea a cel putin 10.000 de ore de lucru intr-o anumita activitate, dar si alinierea unor factori favorizanti. Fara a crea din cele 10.000 de ore o borna a performantei, cred ca acest indicator se potriveste si industriei stomatologice, in special atunci cand vorbim despre profesia de medic. Tradus in ani, ar insemna nu mai putin de 7-8 ani de lucru in cabinet, cu pacientii, pentru crearea acelui nivel de cunostinte de baza, care sa ii permita medicului sa poata gestiona cu succes un tratament stomatologic.
Supra-specializarile necesita insa ani in plus, iar tendinta este ca si in Romania, din ce in ce mai mult, medicii stomatologi sa isi aleaga o specializare care sa le permita o aprofundare a acelui segment din stomatologie de care medicul se simte cel mai atasat si care ii permite realizarea unor performante medicale crescute.
Este interesant faptul ca acum in Romania lucrul pe specialitati stomatologice este un concept cu care pacientii s-au obisnuit, devenind cel putin in cadrul clinicilor mari de stomatologie o maniera clasica de lucru. Nu acelasi lucru se intampla insa in anul 2007, cand business ownerii DentalMed, Dragos si Razvan Popescu, au decis deschiderea acestei clinici. Lucrul pe specialitati medicale, cu medici supra-specializati, a fost un mod de lucru aproape revolutionar pentru Romania acelui moment, un element pe care cei doi business owneri l-au definit insa ca si concept de baza in cadrul DentalMed, inca de la infiintare.
A fost o actiune de pionerat, in care noi am am preluat din protocoalele scolii americane acest mod de lucru si l-am particularizat mediului romanesc. Obisnuiti in maniera traditionala de a lucra cu un singur medic, care se ocupa de toate problemele lor dentare, pacientii au avut nevoie de un timp de adaptare, un proces in care s-a produs o educare in spiritul multidisciplinaritatii.
Desi in prima faza unii dintre pacienti au perceput aceast mod de lucru ca pe unul mult mai formal, cei mai multi dintre ei au resimtit avantajele majore la nivel de performanta a realizarii tratamentului stomatologic, mai ales atunci cand vorbim despre cazuri complexe de tratament.
11. Are nevoie un manager de ajutor? Care sunt cele mai de pret ajutoare ale dumneavoastra?
Categoric, fara o echipa puternica impreuna cu care sa isi conduca proiectele, managerul, oricat de performant ar fi, nu poate avea decat o acoperire partiala a ariilor de interes.
Nu as putea spune care sunt cele mai pretioase ajutoare, pentru ca sentimentul meu este ca impreuna cu echipa mea alcatuim un puzzle, cu piese interconectate.
Cred foarte mult in forta echipei si in ideea de a-i creste pe cei din jur. Sundar Pichai, CEO-ul GOOGLE, spunea foarte frumos ca ca leadership-ul este mai puţin legat de incercarea de a avea succes (tu insuti si pentru tine insuti) si mai mult legat de faptul ca te asiguri ca ai oameni buni si ca indepartezi obstacolele din calea lor, astfel incat ei sa poata avea succes in ceea ce fac.
12. Care este sfatul pe care l-ati putea oferi unui manager aflat la inceput de drum?
Sa aleaga un domeniu care cu adevarat sa ii placa si sa isi creasca oameni valorosi langa el.
#BeKind #BePositive #SkyIsTheLimit
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.