Medicii din România vor putea acorda îngrijiri în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte, noțiunea de medicină personalizată urmând a fi introdusă în țara noastră începând cu toamna acestui an.
Potrivit prevederilor acestei legi, publicate în Monitorul Oficial recent, pacienții au dreptul la servicii de medicină personalizată, în baza unor recomandări medicale. Este vorba despre Legea 138/2023, care completează Legea 46/2003 privind drepturile pacienților.
Aceeași lege explică și la ce se referă, de fapt, noțiunea de medicină personalizată: „Îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical care folosește caracterizarea fenotipurilor și genotipurilor persoanelor, care constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient”.
Medicul specialist este obligat, potrivit prevederilor acestui act normativ, să pună la dispoziția pacientului informații pertinente, fiabile și ușor de înțeles referitoare la opțiunile privind intervențiile medicale propuse, inclusiv eventualele beneficii, dar și riscurile acestora.
Citește și Medicii care nu au ocupat loc în rezidențiat la sesiunea din luna mai cer suplimentarea locurilor
În paralel, trebuie menționat că este obligatoriu ca pacientul să își dea consimțământul pentru fiecare intervenție specifică medicinei personalizate. În acest sens, mai este prevăzută și faptul că partajarea, colectarea, gestionarea și standardizarea datelor necesare pentru dezvoltarea și aplicarea medicinei personalizate se realizează în conformitate cu legislația privind protecția datelor.
Legea intră în vigoare la 6 luni de la data publicării (24 mai), adică devine aplicabilă din data de 24 noiembrie.
Medicina personalizată este promovată și la nivelul Comisiei Europene, care explică faptul că este vorba despre un model care are drept scop furnizarea unor strategii medicale de prevenire și tratament unui individ sau unui grup de indivizi.
„Medicina personalizată ar trebui privită mai degrabă ca o evoluție a medicinei, decât ca o revoluție”, mai subliniază reprezentanții Comisiei Europene.
Potrivit acestui for, sunt mai multe instrumente la nivelul Uniunii Europene care vin în sprijinul dezvoltării medicinei personalizate, cum ar fi: normele în vigoare cu privire la „in vitro”, reglementările cu privire la datele cu caracter personal și reglementările cu privire la studiile clinice.
Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.