Dupa obtinerea titulaturii de Medic Specialist pe oricare sectie, ai posibilitatea sa te supraspecializezi alegand una sau mai multe competente din aceasta lista:Managementul Serviciilor de Sanatate, Medicina aerospatiala, Managementul medical al dezastrelor, Homeopatie, Acupunctura, Apiterapie, Fitoterapie, Aromaterapie si Ingrijiri paliative. Vedeti informatii detaliate despre fiecare competenta aici.
Medicii care au ales specializarea Pediatrie au posibilitatea sa urmeze curricula unor competente medicale care ii ajuta sa isi extinda specificul patologiilor. Iata care sunt acestea:
Cardiologie pediatrica
-medicii specialisti sau primari pediatrie care au absolvit programul de pregatire (curs si stagii practice) aprobat sub nr. RA/51/2012, organizat in 4 module cu durata de 2 ani, in centre universitare medicale acreditate: Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu Mures si Timisoara.
Examenul va consta din patru probe:
– I proba scrisa ;
– II – IV trei probe practice, conform prevederilor curriculare aprobate;
Tematica de examen insumează notiunile teoretice si baremele practice cuprinse in programa de pregatire aprobata.
Echocardiografie generala
– medicii specialisti sau primari Pediatrie, care au absolvit 2 cursuri teoretice cu durata de 2 luni (incepatori si avansati) in centre universitare medicale acreditate de Ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare: Bucuresti, Cluj Napoca, Iasi si Timisoara, urmate de un stagiu practic de o luna in care au efectuat minimum 200 ecocardiograme M si bidimensionale, precum si 50 echo-Doppler sub
supravegherea unui medic avand competenta/atestat in ecocardiografie generala.
Examenul va consta din trei probe:
– proba practica (eliminatorie – nota minima 7,00);
– proba teoretica scrisa, sub forma de test grila, cu 50 intrebari cu raspunsuri multiple;
– proba practica – interpretare trasee (echo-M si bidimensional si echo-Doppler).
Tematica de examen este cea din “Viata Medicala” nr.12/26.03.1993.
Endoscopie digestiva diagnostica pediatrica
– medicii specialisti sau primari in specialitatea pediatrie care au efectuat curs si pregatire practica cu durata de 4 luni in centrele universitare medicale Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, centre acreditate de ordinul MS nr.418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.
Examenul va consta din doua probe: – proba scrisa si proba practica din tematica programei de pregatire.
Alergologie si imunologie pediatrica
– medicii specialisti si primari in specialitatea pediatrie care au efectuat pregatire prin cursuri si stagii practice cu durata de 3 luni, in centrul universitar Iasi, acreditat conform aprobarii conducerii Ministerului Sanatatii nr. NB/7976/2015.
Examenul va consta din doua probe:
– o proba scrisa
– o proba practica – examenul clinic si de abilitati/manualitati.
Managementul general clinic si terapeutic al tulburarilor respiratorii – Somnologie- (nivel I si II)
– medicii specialisti sau primari in specialitatea Pediatrie care au efectuat pregatire prin cursuri si stagii practice cu durata de 7 luni si doua saptamani, in centrele universitare acreditate, conform aprobarii conducerii Ministerului Sanatatii nr.CSA/1588/2011.
Examenul va consta din doua probe:
– o proba scrisa
– o proba practica –interpretare raport poligrafie/polisomnografie/terapie.
Asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca
– medicii specialisti sau primari pediatrie care au efectuat o pregatire teoretica si practica cu durata de 6 luni in centrele universitare medicale acreditate prin ordinul MS nr. 418/2005 si ordinul MS nr. 403/2009: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Oradea, Targu Mures, Timisoara si Arad, pregatire atestata prin certificat eliberat conform prevederilor ordinului MS nr. 403/2009.
Examenul pentru obtinerea atestatului de studii complementare in asistenta
medicala de urgenta prespitaliceasca va consta din 3 probe:
a. O proba scrisa;
b. Doua probe practice din domeniul specialitatilor medicale si trauma; Fiecare dintre cele 3 probe este considerata eliminatorie. Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie sa obtina cel putin nota 7.00 pentru fiecare proba in parte. Acest examen se desfasoara in centrele de pregatire care au in dotare echipamente de simulare avansata; Proba scrisa se va desfasura concomitent, va incepe la aceeasi ora, in toate centrele de examinare. Testele utilizate in centrele de examinare vor fi identice.
Tematica programei de pregatire a fost aprobata de conducerea MSP sub nr.EN/12528/2008
Pentru atestatul in Asistenta medicala de urgenta pentru structurile de
primiri urgente
– medicii specialisti sau primari pediatrie posesori ai atestatului de studii complementare in Asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca, sau atestate/competente in urgente prespitalicesti/ urgente medico-chirurgicale, care au efectuat o pregatire teoretica si practica cu durata de 6 luni in centrele universitare medicale acreditate prin ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare si ordinul MS nr. 403/2009: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Oradea, Targu Mures, Timisoara si Arad, pregatire atestata prin certificat eliberat conform prevederilor ordinului MS nr. 403/2009.
Examenul pentru obtinerea atestatului de studii complementare in Asistenta
medicala de urgenta pentru structurile de primiri urgente, va consta din 3 probe:
a. O proba scrisa;
b. Doua probe practice din domeniul specialitatilor medicale si trauma; Fiecare dintre cele 3 probe este considerata eliminatorie. Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie sa obtina cel putin nota 7.00 pentru fiecare proba in parte. Acest examen se desfasoara in centrele de pregatire care au in dotare echipamente
de simulare avansata; Proba scrisa se va desfasura concomitent, va incepe la aceeaşi ora, în toate
centrele de examinare. Testele utilizate in centrele de examinare vor fi identice.
Tematica programei de pregatire a fost aprobata de conducerea MSP sub nr. EN/12528/2008
Inainte de examen, toti cursantii trebuie sa pregateasca un dosar care sa cuprinda o serie de documente. Le gasesti pe toate aici.
Vezi Partea 1-Medici Specialisti pe Medicina Interna.
Vezi Partea 2-Medici Specialisti pe Radiologie si Imagistica Medicala
Vezi Partea 3- Medici Specialisti pe Obstetrica-Ginecologie
Vezi Partea 3- Medici Specialisti pe Neurologie
Vezi Partea 4- Medici Specialisti Medicina de Familie
Vezi Partea 5- Medici Specialisti Cardiologie
Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri si noutati din domeniul medical, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.