Își dorește să aducă o schimbare în viețile oamenilor, de aceea, Silvia Constantinescu a ales să urmeze o carieră în domeniul cercetării. Mai mult, dorința sa de a contribui la îmbunătățirea calității vieții semenilor săi este atât de mare încât Silvia, biolog de profesie, este foarte implicată și devotată meseriei.
„Am absolvit facultatea de Biologie, din cadrul Universității din București, urmând apoi cursurile masterului de Genetică Aplicată și Biotehnologie. De asemenea, am absolvit ambele module Psihopedagogice, nivel I și II, ceea ce îmi permite să predau până la nivel liceal inclusiv. În prezent sunt Clinical Trial Assistant”.
1. Cum ai descrie experiența cu platforma MEDIjobs? Ai recomanda și altor persoane să își facă un cont?
Platforma MEDIjobs este realizată într-un mod care permite o accesare ușoară, utilizarea acesteia neridicând probleme. Ideea unui asemenea tip de platformă aduce un plus pieței actuale de recrutare online. Cu siguranță, recomand crearea unui cont tuturor persoanelor care sunt în căutarea unui nou loc de muncă.
2. Povestește-ne cum a decurs colaborarea cu recruiter-ul MEDIjobs.
Recruiter-ul MEDIjobs cu care am colaborat mi-a oferit informațiile necesare pentru a înțelege toate aspectele locului de muncă pentru care urma să candidez, intervenind cu detalii suplimentare oricând era nevoie. Am comunicat atât prin e-mail-uri, cât și telefonic, acesta având întotdeauna o atitudine pozitivă și profesională.
Citește și: INTERVIU | Delcaru Cristina, biolog
3. Timpul este o resursă prețioasă, mai ales în cazul celor care au nevoie de un loc de muncă. Consideri că ți-a fost mai ușor să interacționezi cu platforma MEDIjobs decât să aplici individual la mai multe companii?
Din punctul meu de vedere, a fost mult mai ușor să îmi găsesc un loc de muncă prin intermediul platformei MEDIjobs decât să aplic individual la diferite companii. În acest mod, am putut să aleg un loc de muncă potrivit așteptărilor și pregătirii mele profesionale. Într-adevăr, timpul este o resursă prețioasă, însă, poți să îl optimizezi cu ajutorul acestei platforme.
4. Cât de dificil crezi că este să găsești un loc de muncă în timpul pandemiei? Cum a contribuit MEDIjobs la parcursul tău profesional în aceste momente de criză sanitară?
Dificultatea găsirii unui loc de muncă în timpul pandemiei este relativă, în funcție de domeniul de activitate din care este privită situația. În această perioadă, a crescut numărul locurilor de muncă din domeniul sănătății și al cercetării, însă, direct proporțional, a scăzut numărul locurilor de muncă din alte domenii, precum turismul, transporturile, domeniul ospitalității și restaurantelor. MEDIjobs, pentru mine, a facilitat găsirea unui loc de muncă potrivit în această criză sanitară. Cu toate acestea, este crucial să ne adaptăm la noile condiții.
Citește și: INTERVIU | Bianca Sîrbu, Clinical Trial Assistant
5. Când ai descoperit pasiunea ta pentru biologie?
Am descoperit pasiunea pentru biologie încă din școala generală, unde am și participat la olimpiadă în clasa a VII-a. Ulterior, la liceu, am avut parte de îndrumarea unor profesori excepționali, atât din punct de vedere al pregătirii profesionale, cât și din punct de vedere pedagogic, care au contribuit la creșterea pasiunii mele pentru biologie și au influențat alegerea drumului meu profesional.
6. Ce te-a făcut să alegi Facultatea de Biologie și Masteratul de Genetică Aplicată și Biotehnologie?
Încă din liceu am fost atrasă de științele exacte și de cercetare, astfel, prin urmarea cursurilor facultății de Biologie, am reușit să înțeleg fenomenele biochimice care stau la baza proceselor vitale, dar și să privesc informațiile în ansamblu. Am descoperit pasiunea pentru genetică în facultate, aceasta studiază legile eredității și variabilității organismelor, fiind o ramură a biologiei care a avansat foarte rapid în ultimii ani, ajutându-ne să înțelegem mecanismele care stau la baza diferitelor patologii, procesele genetice fiind mereu legate de mediul de viață și de experiențele unui organism.
7. În ce domenii îți permite specializarea ta să lucrezi?
Această specializare îmi permite să lucrez în laboratoare de analize medicale, de fertilizare in vitro, laboratoare de control și testare a calității produselor alimentare, în învățământ, în domeniul cercetării și biotehnologiei, în industria farmaceutică și de produse cosmetice, dar și în domeniul studiilor clinice.
Citește și: INTERVIU | Dr. Crina Toma, medic specialist medicină internă
8. Cum a fost evoluția ta profesională de până acum?
După terminarea facultății, am urmat calea studiilor clinice, începând cu industria produselor cosmetice, continuând cu industria farmaceutică. În alegerea acestei profesii a stat la bază dorința continuă de a învăța și de a progresa.
9. Care sunt obiectivele tale profesionale pentru viitor?
Doresc să îmi continui cariera în domeniul studiilor clinice, investind în dezvoltarea mea profesională și, implicit, în cea a companiei în care lucrez.
10. Acum lucrezi în cercetare medicală. Ce așteptări ai de la acest job?
Cercetarea medicală implică un proces continuu de învățare și adaptare, dar și de aplicare a teoriei într-o manieră inovativă. Doresc să acumulez cât mai multă experiență și să particip la cât mai multe proiecte pentru a putea aduce o schimbare în viețile oamenilor.
11. Cât de greu este să lucrezi în cercetare medicală?
Cercetarea medicală este un domeniu în care binele pacienților este întotdeauna pe primul loc, astfel ai nevoie de pregătire continuă, de dorința de a învăța lucruri noi și de a ieși din zona de confort. Dezvoltarea și actualizarea constantă a tehnologiei necesită adaptarea la idei și echipamente inovatoare.
Citește și: INTERVIU | Iancu Victoria, asistent medical
12. Care sunt activitățile pe care le desfășoară un Clinical Trial Assistant?
Un Clinical Trial Assistant are rolul de a asista echipele de proiect cu documentația specifică, de a ajuta la realizarea documentației studiului clinic, inclusiv pregătirea pentru un audit intern sau extern, de a procesa formulare de colectare a datelor, de control al calității documentelor aferente studiilor clinice, dar și de a urmări progresul studiului prin actualizarea sistemelor de management. Un Clinical Trial Assistant poate administra și menține aspectele logistice ale studiilor clinice în conformitate cu standarde internaționale și proceduri interne.
13. Care sunt atuurile de care ai nevoie pentru această profesie?
În această profesie este esențială dedicarea și dorința de a te autodepăși. Alături de aceste două calități, atenția la detalii, colaborarea, gândirea critică, comunicarea și lucrul în echipă reprezintă puncte forte.
Citește și: INTERVIU | Liliana Stan, asistent medical generalist
14. De ce ai recomanda cuiva să urmeze acest traseu profesional, începând de la Facultatea de Biologie până la cariera în cercetare?
Aș recomanda acest traseu profesional tuturor persoanelor care doresc o carieră în cercetare și vor să aducă o contribuție în ceea ce privește calitatea vieții.
15. Cum ți-a afectat pandemia de COVID-19 evoluția profesională?
Pandemia de COVID-19 a schimbat modul în care trăim și a redefinit ceea ce înseamnă ”normalul”, astfel, a fost necesar să mă adaptez rapid la noua situație. Consider că aceasta este o perioadă de a găsi soluții acolo unde credeam că este imposibil. În acest context, telemunca este o modalitatea foarte bună de a duce la bun sfârșit proiectele, acolo unde activitatea permite acest lucru.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.