1. Noua grila de salarizare incepand cu martie 2018
UPDATE MAI 2018: S-a aprobat Ordonanta de Urgenta care corecteaza problema grilei salariale in sanatate survenita in urma modificarilor din martie 2018. Actul normativ stabileste cateva “corectii” convenite impreuna cu sindicatele din sanatate:
Conform acestui act (care modifica si completeaza Legea-cadru 157/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice), sistemul medical public va beneficia de “cadrul legal necesar pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar sa nu obtina venituri mai mici fata de cele din luna februarie 2018”.
„Introducerea unor corectii pentru acele categorii de personal ale cator drepturi salariale nete aferente lunii martie sunt mai mici decat cele platite in luna februarie 2018; scoaterea sporului de garda din calculul procentului de 30%, parte variabila din totalul cheltuielilor salariilor de baza, pentru spitalele monospecialitate, serviciile judeţene de ambulanta si serviciul de ambulanţă Bucureşti-Ilfov; majorarea procentului care se aplica asupra sumei salariilor de baza. De asemenea, stabilirea salariilor de baza pentru functiile de director ingrijiri, asistent-sef serviciu ambulanta si asistent medical şef în funcţie de salariul de bază aferent funcţiei de asistent-şef şi, respectiv, asistent medical principal cu studii superioare”, a spus premierul Romaniei.
Potrivit unui articol de pe avocatnet.ro privind cresterea salariilor in sanatate, pentru salariile medicilor si asistentilor din spitalele publice s-au stabilit mariri care ating tintele propuse in grila de salarizare pentru anul 2022. Maririle salariale au devenit valabile incepand cu luna martie a acestui an si au fost aplicate deodata (nu in trepte) numai pentru medici si asistenti medicali. Restul personalului medical va beneficia de cresteri progresive, pana la tintele propuse pentru 2022.
Iata ce declara in martie 2018 Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, privind cresterea salariilor in sanatate:
“De la 1 martie 2018, salariile medicilor si asistentilor medicali cresc la nivelul salariilor de baza stabilite pentru anul 2022. In acest context, incepand cu 1 martie 2018, salariile de baza ale medicilor si asistentilor medicali, salariile brute, vor creste fata de luna ianuarie cu salariile cuprinse intre 70 si 173 la suta. Astfel incat un medic primar din unitati sanitare clinice are un salariu de baza net in decembrie 2017 de 3.939, in ianuarie 4.108 lei, iar in martie 9.106. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de garda si pentru conditii. Acestea pot dubla salariul net”
Potrivit unui comunicat oficial emis de Ministerul Sanatatii pe 13 aprilie 2018, Ministrul Sanatatii afirma ca veniturile medicilor si asistentilor au crescut considerabil. Pentru o parte a personalului medical, insa, ale caror salarii vor creste gradual pana in 2022, veniturile au scazut in urma aplicarii legii salarizarii, care prevede ca sporurile acordate nu pot depasi 30% din salarii la ordonatorul principal de credite si nivelul de maxim 85% pentru fiecare angajat din sistem.
Pentru a solutiona aceasta situatie, Ministerul Sanatatii a emis o circulara catre directiile de sanatate publica, prin care acestea au fost mandatate sa transmita tuturor unitatilor sanitare din tara ca pot acorda stimulente din venituri proprii, conform prevederilor Legii 95/2006, pentru personalul medical al carui venit calculat pentru luna martie 2018 se situeaza sub venitul lunii februarie al acestui an. Ministrul Sanatatii a declarat ca “Este o solutie de moment, astfel incat, respectand legea in vigoare, sa nu existe personal in sistemul sanitar care sa aiba venituri diminuate fata de luna trecuta”.
Urmeaza a fi identificata o solutie pe termen lung pentru echilibrarea veniturilor din sistemul de sanatate si eliminarea situatiilor in care veniturile anumitor categorii de personal se situeaza sub nivelul celor din luna februarie 2018. Premierul Romaniei declara la inceputul lunii mai, in cadrul unui interviu televizat, ca a hotarat impreuna cu Ministrul Sanatatii si Ministrul Muncii si Justitiei Sociale infiintarea unui grup de lucru impreuna cu reprezentanti ai spitalelor din subordinea Ministerului, precum si managerii spitalelor din subordinea Consiliilor Judetene si Consiliilor Local, pentru rezolvarea acestei situatii.
Grila de salarizare in sanatate pe 2018 este prezentata in Anexa 2 la Legea Salarizarii Unitare si include incadrarea salariilor pe diferite titulaturi medicale. Conform acesteia, iata care sunt salariile de baza (BRUTE) ale personalului medical:
A. Salarii medici 2018
- Salariu medic primar: 12500 lei
- Salariu medic specialist: 9900 lei
- Salariu medic stomatolog: 12500 lei (medic primar stomatolog) si 9900 lei (medic specialist stomatolog)
- Salariu medic rezident (inclusiv medic rezident stomatolog):
- Medic rezident anul VI: 7900 lei
- Medic rezident anul IV-V: 7300 lei
- Medic rezident anul III: 6700 lei
- Medic rezident anul II: 6100 lei
- Medic rezident anul I: 5700 lei
- Salariu medic primar servicii de urgenta: 13338 lei
- Salariu medic specialist servicii de urgenta: 10563 lei
- Salariu medic rezident servicii de urgenta:
- Medic rezident anul IV-V: 7300 lei
- Medic rezident anul III: 6700 lei
- Medic rezident anul II: 6100 lei
- Medic rezident anul I: 5700 lei
B. Salarii farmacisti 2018
- Salariu farmacist primar: 5528 lei
- Salariu farmacist specialist: 5315 lei
- Salariu farmacist: 4475 lei
- Salariu farmacist primar servicii de urgenta: 5898 lei
- Salariu farmacist specialist servicii de urgenta: 5671 lei
- Salariu farmacist servicii de urgenta: 4774 lei
- Salariu farmacist rezident servicii de urgenta:
- Anul III: 4682 lei
- Anul II: 4636 lei
- Anul I: 4591 lei
- Salariu farmacist rezident:
- Anul III: 4388 lei
- Anul II: 4345 lei
- Anul I: 4302 lei
C. Salarii asistenti medicali 2018
- Salariu asistenta medicala principala (cu studii superioare): 4345 lei
- Salariu asistenta medicala principala (cu scoala post-liceala): 3900 lei
- Salariu asistenta medicala (cu studii superioare): 4173 lei
- Salariu asistenta medicala (cu scoala post-liceala): 3750 lei
- Salariu asistent medical debutant (cu studii superioare): 3950 lei
- Salariu asistent medical debutant (cu scoala post-liceala): 3610 lei
D. Salarii personal medical sanitar auxiliar 2018
- Salariu infirmiera: 3550 lei
- Salariu infirmiera medicina de urgenta: 3610 lei
- Salariu infirmiera debutanta: 3450 lei
- Salariu infirmiera debutanta medicina de urgenta: 3550 lei
- Salariu brancardier, baies, spalatoreasa, ingrijitoare: 2950 lei
- Salariu sofer autosanitara II: 3850 lei
- Salariu sofer autosanitara III: 3750 lei
2. Contributiile sociale si calculul salariilor nete pentru specialisti medicali
Potrivit noilor modificari aduse la codul fiscal pe 2018, specialistii medicali angajati la stat vor datora trei contributii care se vor scadea din salariul brut. Acestea sunt:
– contributia la pensii pentru conditiile normale de munca, in procent de 25%
– contributia la sanatate in procent de 10%
– impozitul pe venit, in procent de 10% (scazut de la 16%)
Obligatia de a calcula, retine si plati la bugetul de stat aceste contributii ii va reveni in continuare angajatorului.
3. Alte venituri ale specialistilor medicali in 2018
GARZI MEDICI: In ceea ce priveste plata garzilor, noua lege a salarizarii stabileste ce reprezinta garda obligatorie: “Garzile efectuate de medici in cadrul normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza in limita a 48 de ore pe saptamana, care reprezinta durata maxima legala a timpului de munca, inclusiv orele suplimentare”. Pentru activitatea prestata in cadrul garzilor, medicii vor incheia un contract individual de munca cu timp partial pentru activitatea prestata in linia de garda si beneficiaza de drepturile aferente acestei activitati.
“Personalul sanitar cu pregatire superioara care efectueaza garzi pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza se salarizeaza cu tariful orar aferent salariului de baza”, se mentioneaza in lege.
In ceea ce priveste sporurile pentru garzi, medicii care sunt de garda in zilele lucratoare vor primi un spor de 75% din tariful orar al salariului de baza, iar cei care efectueaza garzi in zilele in care, in mod normal, nu se lucreaza, vor beneficia de un spor de 100% din tariful mentionat.
Legea prevede si anumite sanctiuni pentru cei care nu vin la spital atunci cand sunt chemati de urgenta. Acestora li se poate diminua salariul de baza individual cu un procent intre 5 si 10% pe o perioada de trei luni.
INDEMNIZATIE DE HRANA: Conform noii legi a salarizarii bugetare, bugetarii nu mai primesc in 2018 tichete de masa. In schimb, personalul sanitar care a primit in 2017 tichete de masa va primi in acest an o indemnizatie de hrana.
Valoarea nominala maxima a tichetului de masa este in present de 15,09 lei. Angajatorii sunt obligati sa respecte aceasta valoare maxima, insa nu sunt obligati sa respecte si o valoare minima. Alocatia de hrana este doar pentru plata mesei sau pentru cumpararea produselor alimentare.
SPORURI SANATATE: In acest moment, noul regulament de sporuri pentru sistemul sanitar reprezinta una dintre problemele care contribuie la nemultumirea anumitor categorii de angajati ai sistemului.
Cei mai afectati sunt medicii din specialitatile care acordau sporurile cele mai mari. Practic, in momentul actual, salariul total al unui medic depinde acordarea sporului si in functie de acest lucru poate scadea sau creste, dupa cum vom vedea mai jos:
S-a aprobat recent regulamentul cadru al sporurilor acordate angajatilor din sistemul sanitar care prevede acordarea unor procente differentiate in functie de conditiile fiecarui loc de munca, insa legea prevede un nivel maxim de 30% din suma salariilor de baza la nivelul ordonatorilor principali de credite:
- Locuri de munca cu conditii periculoase: 15% pana la 25%
- Locuri de munca cu conditii deosebit de periculoase: 35% pana la 85%
- Locuri de munca cu conditii periculoase sau vatamatoare: 5% pana la 15%
- Locuri de munca cu conditii grele de munca: 10% pana la 15%
- Personal care isi desfasoara activitatea cu surse de radiatii sau generatoare de radiatii in condtitii periculoase: pana la 30%
- Personal care isi desfasoara activitatea in unitati sanitare cu specific deosebit: 10% pana la 15%
- Personal care lucreaza in unitati sanitare aflate in localitati izolate: pana la 20%
- Locuri de munca cu condtii deosebite, cum ar fi stress sau risc: 5% pana la 15%
- Personal care isi desfasoara activitatea in unitatile de asistenta sociala/centre cu sau fara cazare: 7,5% pana la pana la 75%
Pentru cei care lucreaza in conditii foarte periculoase se aplica un alt procent. De exemplu:
- Spor de la 55% pana la 85% din salariu de baza: personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din cadrul directiilor de sanatat publica si al Institutului de Sanatate Publica care participa efectiv in aplicarea masurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave; peronal care isi desfasoara activitatea in laboratoarele de microbiologie din cadrul directiilor de sanitate publica, care lucreaza teste HIV/SIDA; personalul din sectiicompartimente pentru arsi etc.
- Spor de la 50% pana la 75% din salariul de baza: personalul care acorda servicii in specialitatea genetica medicala, psihiatrie, psihiatrie pediatrica/neuropsihiatrie infantila, din CPU, medicii de specialitate chirurgicala pe perioada cat desfasoara activitate in blocul operator, personalul din sectii de recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculara, neurologica si recuperare medicala neurologie, personalul din unitati de supraveghere si tratament avansat al pacientilor cardiac critici (USTACC) etc
- Spor de la 35% pana la 50% din salariul de baza: personalul de specialitate care lucreaza in unitati de diazliza, personalul auxiliar care transporta cadaver pentru serviciile de anatomie patologica si medicina legala, personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din sectii de neurologie, neurologie pediatrica si neurochirurgie
- Spor de pana la 50% din salariul de baza: Comitetul director din Spitalul Tichilesti-leprozerie, unitati de pneumoftiziologie (spitale si sanatoria), Institutul de Pneumoftiziologie “Prof dr. Marius Nasta” Bucuresti, Spitalul Clinic de Ortopedie Traumatologie si TBC Osteoarticular “Foisor” Bucuresti, Institutul National de Hematologie Transfuzionala “Prof dr C.T.Nicolau”, centrele de transfuzie sanguine regionala/judeteana si al munincipiului Bucuresti, serviciile de ambulanta, spitalele de psihiatrie, unitatile de recuperare neuromotorie, recuperare neuropsihomotorie, recuperare neuromusculara si recuperare eurologica, institutele de medicina legala, unitatile de asistenta medico-sociala in profil pneumoftiziologie(TBC), psihiatrie.
Nivelul sporului se stabileste in functie de conducerea fiecarei unitati sanitare cu personalitate juridica, de comun acord cu sindicatele reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor aflate la o federatie reprezentativa pe grup de unitati/sector si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobat in bugetul de venituri si cheltuieli. Pentru mai multe detalii click aici sau aici.
COMPETENTE MEDICI: Dupa promovarea examenului de specialitate, medicii au la dispozitie o lista de competente pe care le pot obtine. Aceste competente vin in ajutorul medicilor pentru largirea patologiilor, insa pot asigura suplimentarea veniturilor acestora.
Pe blogul nostru am dat startul unei serii de articole despre competentele pe care le poate obtine fiecare medic pe specialitatea sa:
Prima parte: Medicina interna: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale
Partea a 2-a: Radiologie si Imagistica Medicala: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale
Partea a 3-a: Obstetrica-Ginecologie:perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale
Partea a 4-a: Neurologie: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale
Partea a 5-a: Medicina de Familie: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale
4. Deduceri salariale in 2018
Incepand cu luna ianuarie 2018, salariatii beneficiaza de o deducere personala mai mare, comparativ cu anul anterior. Mai exact, daca in anul 2017 un salariat avea un salariu brut in valoare de 3.000 lei, ei bine, de la 1 ianuarie, acelasi salariat beneficiaza de un salariu brut de 3.600 lei.
Ce e important sa stiti in legatura cu deducerea personala lunara:
- Cresterea salariului brut nu va conduce la o crestere similara a salariului net, ca urmare a faptului ca se vor aplica formule de calcul diferite pentru calculul contributiilor sociale;
- In cazul salariatilor care au un venit lunar brut de pana la 1.950 de lei, deducerea personala este:
- 510 lei (in loc de 300 de lei), pentru salariatii fara persoane in intretinere;
- 670 de lei (in loc de 400 de lei), pentru salariatii care au o persoana in intretinere;
- 830 de lei (in loc de 500 de lei), pentru salariatii care au doua persoane in intretinere;
- 990 de lei (in loc de 600 de lei), pentru salariatii care au trei persoane in intretinere;
- 310 lei, (in loc de 800 de lei), pentru salariatii care au patru sau mai multe persoane in intretinere.
- Salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 de lei, acestia nu vor beneficia de deducere personala, nici pentru ei insisi, nici pentru persoanele aflate in intretinerea lor;
- In cazul salariatilor cu venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive (cresc treptat);
- Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar;
- Deducerea personala se acorda persoanelor angajate pe teritoriul Romaniei;
- Deducerea personala se acorda persoanelor cu contract individual de munca, indiferent de natura acestuia (norma intreaga/timp partial, pe durata determinata/nedeterminata etc) exclusiv la acel angajator unde salariatul isi declara functia de baza.
- Deducerea persoanala se acorda de catre angajatorii cu sediul sau domiciliul in Romania, pentru veniturile din salarii, realizate de persoanele incadrate cu contract individual de munca;
- Valoarea deducerii personale nu se fractioneaza in cadrul lunii si se acorda o singura data in luna de catre un singur angajator. In practica, se acorda la angajatorul unde salariatul are inca in vigoare contractul individual de munca la data 1 a lunii pentru care se calculeaza statul de plata.
Care sunt documentele justificative pentru acordarea deducerii personale:
- contribuabilul trebuie sa depuna la platitorul de venituri din salarii o declaratie pe propria raspundere, care sa cuprinda urmatoarele informatii:
- datele de identificare a contribuabilului care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
- datele de identificare a fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).
- in ceea ce priveste copiii aflati in intretinere care nu sunt minori, la aceasta declaratie contribuabilul care realizeaza venituri din salarii anexeaza si adeverinta de la platitorul de venituri din salarii a celuilalt sot sau declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere personala pentru acel copil;
- declaratia pe propria raspundere a persoanei aflate in intretinere, cu exceptia copilului minor, trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
- datele de identificare a persoanei aflate in intretinere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
- datele de identificare a contribuabilului care beneficiaza de deducerea personala corespunzatoare, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
- acordul persoanei intretinute ca intretinatorul sa o preia in intretinere.
- declaratia trebuie insotita si de documente justificative (prezentate in original si in copie) care sa ateste persoanele aflate in intretinere, acte precum: certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale copiilor, adeverinta de venit a persoanei intretinute sau declaratia pe propria raspundere ca nu realizeaza venituri mai mari decat cele acceptate de lege etc).
- salariatul este obligat sa instiinteze platitorul de venituri din salarii in termen de 15 zile calendaristice de la data la care s-a produs un eveniment care genereaza o modificare, astfel incat angajatorul/platitorul sa reconsidere nivelul deducerii incepand cu luna urmatoare celei in care s-a produs evenimentul.
Ti-a fost util acest articol? Fa-ti un cont gratuit pe MEDIjobs.ro si te vom tine la curent cu sfaturi de cariera si noutatile din domeniul medical.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.