Oamenilor cărora le plac copiii li se spune adesea că ar fi potriviți pentru o carieră în pediatrie. Pediatrii nu numai că trebuie să fie medici buni, ci trebuie să poată relaționa bine cu copiii. Abilitățile bune de comunicare sunt considerate trăsătura numărul unu pe care ar trebui să o aibă medicul pediatru. El trebuie să fie diplomat, convingător și simpatic atunci când lucrează cu copiii, precum și cu părinții lor.
Înainte de a putea alege o astfel de specializare, trebuie să urmați Facultatea de Medicină. Nu toată lumea este menită să urmeze o carieră în pediatrie, dar dacă aveți calitățile potrivite, o astfel de meserie vi s-ar potrivi de minune.
1. Sunteți calm
Lucrul cu copiii nu este întotdeauna ușor. Pacienții tineri s-ar putea să nu acorde atenție problemelor pe care le au și, cu siguranță, pot deveni agitați dacă sunt necesare vaccinări sau tratamente injectabile. Specialiștii spun că medicii pediatri trebuie să fie foarte calmi atunci când lucrează cu copiii, dar și cu părinții, pentru a colabora și a oferi sprijin în rezolvarea problemelor acestora.
2. Comunicați cu ușurință
Menținerea sănătății micuților este într-adevăr un efort de echipă. Pediatrii trebuie să lucreze eficient cu copiii, desigur, dar trebuie să comunice și cu părinții. De multe ori trebuie să transmită verbal o mulțime de informații adulților prezenți, pentru a înțelege ce se întâmplă cu copiii lor.
Specialiștii spun că mai mult de 50% din activitățile unui pediatru presupune oferirea de îndrumări și sfaturi părinților. Cu toate acestea, comunicarea înseamnă mai mult decât atât, ceea ce vedeți și auziți este la fel de important, astfel, abilitățile de ascultare și observare ale medicului pediatru sunt esențiale.
Diplomația este necesară atunci când medicul pediatru trebuie să vorbească cu părinții despre probleme sensibile precum igiena personală sau obezitatea copiilor. Medicii au nevoie, de asemenea, de o compasiune autentică atunci când tratează copiii cu boli cronice, precum și de o convingere blândă atunci când trebuie să îi facă pe părinți și pe colegi să facă schimbări în munca sau în stilul lor de viață.
Citește și: 7 semne că eşti epuizat în această perioadă critică
3. Învățați constant
Când medicii termină școala și pregătirea medicală, nu înseamnă că s-au oprit din a studia. A fi medic necesită angajamentul de a te educa încontinuu. Medicina evoluează constant, datorită noilor tehnologii de cercetare și îngrijire a sănătății. Statele au, de asemenea, cerințe stricte pentru educația medicală continuă.
Medicii pediatri au sarcina de a rămâne la curent cu privire la orice este relevant pentru sănătatea copiilor. Acest lucru poate include dezvoltarea copilului și probleme de sănătate mintală. De asemenea, pediatrii trebuie să înțeleagă modul în care problemele de sănătate diferă în funcție de grupele de vârstă.
4. Puteți susține pacienții cu ușurință
Copiii nu au întotdeauna instrumentele necesare pentru a vorbi atunci când nevoile lor nu sunt satisfăcute. Se bazează pe adulți pentru a comunica în locul lor. În astfel de situații, medicii pediatri au capacitatea de a face o mare diferență în viața pacienților lor, implicându-se în inițiative de sensibilizare și ajutând la conturarea politicilor publice.
Specialiștii spun că pediatrii ar trebui să știe că pot oferi servicii îmbunătățite copiilor și familiilor prin conectarea cu organizațiile din comunitățile lor.
5. Sunteți empatic
Empatia este o competență critică pentru orice medic, dar este deosebit de importantă pentru cei care au grijă de cei mai mici pacienți. Un studiu din 2018 a constatat că familiile au mai multe șanse să împărtășească preocupări și informații valoroase atunci când medicii pediatri au reușit să empatizeze cu ei și să evite momentele de tăcere printr-o comunicare deschisă.
Specialiștii spun că sensibilitatea emoțională este esențială pentru un medic pediatru. Dacă simțiți că nu citiți în mod corect oamenii, este posibil ca această carieră să nu vă utilizeze cel mai bine setul de abilități pe care le dețineți.
Citește și: 11 sfaturi de comunicare cu copiii daca lucrati pe sectia de pediatrie
6. Aveți perspective
În timp ce unii medici aleg o anumită specializare din pediatrie, pediatrii generali lucrează pentru a ajuta la menținerea sănătății tuturor copiilor. Pentru a face acest lucru, au nevoie de perspective sănătoase. Specialiștii susțin că medicii pediatri generali trebuie să fie conștienți de toți factorii care pot afecta creșterea, dezvoltarea și bunăstarea generală a copilului. Aceasta include considerații socioeconomice, educaționale, culturale și rasiale.
7. Aveți abilități de multitasking
Pediatrii trebuie să rezolve o mulțime de activități. Aceștia trebuie să asigure o prezență primitoare și prietenoasă copiilor, să efectueze examinări și proceduri și să comunice părinților informații importante. Adesea, trebuie să îndeplinească toate aceste sarcini simultan.
8. Sunteți atent la detalii
Copiii, în special cei foarte mici, au deseori dificultăți în exprimarea emoțiilor. Uneori, acest lucru este cauzat de faptul că sunt frustrați sau supărați, dar ar putea fi și pentru că le lipsește pur și simplu vocabularul adecvat. Abilitatea de a observa indicii nonverbale este esențială în astfel de cazuri.
De asemenea, medicii pediatri trebuie să poată identifica problema atunci când sesizează că ceva este în neregulă.
Specialiștii spun că dacă pediatria ar fi doar despre lucruri concrete, precum infecții ale urechii și răceli, ar fi ușoară, dar partea dificilă este să rezolvi patologia gravă din cotidian și să nu ratezi lucrurile rare.
Este posibil ca medicii să nu poată obține informații de la copiii mici despre cum se simt, deoarece încă își dezvoltă capacitatea de a se exprima clar. Acesta este motivul pentru care medicul pediatru trebuie să fie atent, răbdător și deschis la minte. Este posibil ca medicul să fie nevoit să observe schimbări subtile în comportamentul și starea pacientului și să poată trage concluzii pe baza acestor schimbări.
De asemenea, trebuie să fie deschis la minte pentru a se adapta schimbărilor și a accepta puncte de vedere care le pot contrazice. Medicii pediatri trebuie să utilizeze o varietate de instrumente pentru a face diagnostice corecte.
9. Aveți o inimă de copil
O atitudine jucăușă este perfectă în pediatrie. Copiii sunt atrași de persoane care par că se joacă cu ei, chiar și atunci când lucrurile sunt foarte serioase. În acest fel, copilul comunică mai ușor cu medicul, iar acesta își poate face meseria.
Citește și: Cum este sa lucrezi ca asistent medical intr-o sectie de pediatrie
10. Construirea rutinei și a familiarității
Specialiștii recomandă părinților să aibă același pediatru pe tot parcursul copilăriei micuțului lor, astfel încât medicul să aibă o viziune clară, de ansamblu, asupra dezvoltării copilului. Pentru un medic care a cunoscut un copil încă din primii ani va fi mai ușor să înțeleagă simptomele și să vadă dacă apar problemele cronice. Pe de altă parte, familiaritatea și relația stabilite de-a lungul timpului îl fac pe copil să se simtă în largul său, făcând vizita la medic mult mai puțin înfricoșătoare pentru ei.
Pediatrii lucrează pentru a îmbunătăți sănătatea fizică, mentală, de dezvoltare și psihosocială a copiilor și tinerilor. Majoritatea medicilor pediatri lucrează ca medici de îngrijire primară într-un ambulatoriu, deși mulți aleg să se specializeze într-un subdomeniu de pediatrie și ajung să lucreze într-un departament a unui spital general (cum ar fi o unitate de terapie intensivă neonatală) sau într-un spital specializat pentru copii.
Pediatrii nu numai că tratează bolile, ci lucrează și la prevenirea acestora prin educare și promovare. Unii pediatri instruiți aleg, de asemenea, să lucreze în cercetarea medicală, fie în principal, fie exclusiv.
De ce să alegeți o carieră în pediatrie?
Această meserie necesită mult timp, efort și bani. Deși poate fi o carieră satisfăcătoare și profitabilă, cu siguranță nu este pentru toată lumea. Iată câteva argumente pro și contra care trebuie luate în considerare dacă vă gândiți să deveniți medic pediatru:
Ajutați copiii. Mulți oameni aleg să intre în profesia medicală pentru a-i ajuta pe alții. Tratarea copiilor afectați de o boală, accident sau alte diagnostice poate fi foarte satisfăcătoare.
Influențarea pozitivă a tinerilor. Nu toate specializările pediatrice necesită tratarea copiilor bolnavi în mod critic. Unele sunt orientate spre încurajarea obiceiurilor sănătoase, cum ar fi imunizarea, exercițiile fizice și îmbunătățirea dietei.
Pacienți pozitivi. Copiii pot zâmbi și râde chiar dacă trec prin tot felul de probleme și se pot reface mult mai repede decât mulți adulți. Poate fi uimitor să asistați la astfel de procese.
Prestigiu. Mulți oameni vor respecta munca pe care o faceți, așa cum ar trebui.
De ce să nu alegeți această meserie?
Vedeți copiii suferind. În timp ce medicilor empatici le va fi greu să vadă orice tip de pacient suferind, a vedea copiii care suferă, poate avea un impact emoțional și mai mare. Va trebui să fiți o fire puternică pentru a rezista în această profesie.
Comunicare dificilă. Copiii nu își pot exprima întotdeauna nevoile sau sentimentele. Trebuie să aveți o înțelegere excelentă a medicinii și a bolilor pediatrice pentru a diagnostica cu exactitate un copil. Acest lucru este valabil mai ales la sugari și copii mici care nu pot articula cum se simt.
Relația cu părinții. Interacțiunea cu părinții/îngrijitorii poate fi dificilă, deoarece unii vor fi în mod înțeles stresați și supărați. Pediatrii trebuie să aibă multă răbdare pentru a depăși aceste situații.
A deveni medic durează mult timp și necesită mulți bani. Pregătirea ca medic pediatru este un proces care consumă (la propriu).
Cum puteți avansa în pediatrie
Dacă reușiți să finalizați aproape un deceniu de educație și o rezidență de trei ani și obțineți certificatele și licențele necesare, șansele de a găsi un loc de muncă ca medic pediatru sunt foarte mari. Rata șomajului în acest caz este foarte mică.
Pediatrii începători lucrează alături de profesioniști cu experiență la începutul carierei, pentru a-și perfecționa cunoștințele și abilitățile. După câțiva ani de experiență, unii ar putea dori să înceapă să practice această meserie pe cont propriu. Acesta este un mod excelent de a deveni propriul șef și, eventual, de a obține un echilibru între viața profesională și viața personală. Alții aleg să se specializeze sau să schimbe setările, cum ar fi de la o clinică la un spital.
Unii pediatri ar putea avea ocazia să devină ofițer medical șef (CMO) sau consilier medical într-un spital. Acești administratori supraveghează gestionarea spitalelor și a altor centre medicale și se asigură că pacienții primesc cele mai bune tratamente și sunt îngrijiți corespunzător, dar acest lucru este posibil după mulți ani de experiență.
A fi medic pediatru necesită o combinație unică de abilități pe care doar anumite persoane le posedă. Trebuie să fiți empatic, perspicace și răbdător la nesfârșit. Dacă credeți că vă potriviți și îndepliniți cerințele, o carieră de medic pediatru ar putea fi o alegere ideală.
Citește și: 8 semne care vă sugerează că sunteți potrivit pentru meseria de chirurg
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).