După absolvirea Facultății de Medicină și finalizarea rezidențiatului, fiecare medic proaspăt specialist începe să își caute locul de muncă mult visat. Deși această etapă poate părea complicată, este bine să vă păstrați optimismul și să vă planificați temeinic strategia de carieră.
Recrutorii vă pot prezenta oportunități de angajare uimitoare, însă, în primul rând trebuie să vă analizați obiectivele și interesele și abia apoi să faceți alegerea potrivită. Veți lua în considerare cea mai competitivă ofertă – indiferent de locație – sau veți prefera să alegeți job-ul în funcție de locația ideală?
Specialiștii au scos în evidență cele mai importante elemente pentru a vă ajuta să găsiți locul de muncă potrivit și să facilitați tranziția de la rezident la medic proaspăt specialist.
Citește și 5 sfaturi pentru a-ti gasi repede un job dupa rezidentiat
Descoperiți ce job vi se potrivește
Înainte de a aplica pentru locuri de muncă, evaluați ce tip de practică se potrivește cel mai bine viziunii pe care o aveți în ceea ce privește partea profesională.
Specialiștii spun că medicii cu spirit antreprenorial ar putea lua în considerare practicarea meseriei într-un grup mic, autonom, în loc de un sistem spitalicesc mare. Totul depinde de setarea care se potrivește cel mai bine obiectivelor propuse.
Astfel, poate doriți să vă deschideți propriul cabinet, să fiți în același timp și medic și manager și să vă înconjurați de oameni potriviți, pe care să vi-i alegeți după bunul plac sau vreți să aveți parte de experiențe diverse într-un spital mare.
Reflectați bine asupra viziunii pe care o aveți asupra carierei de vis și puneți-vă întrebări atât înainte, cât și în timpul procesului de recrutare pentru a asigura alinierea beneficiilor jobului cu cerințele pe care le aveți.
Analizați-vă și puneți pe primul loc atuurile pe care le aveți, experiența, cunoștințele, toți factorii care oferă plus valoare.
Începeți să căutați din timp
Începeți să vă faceți planuri și să vă analizați obiectivele de viitor înainte de a termina anii de rezidențiat.
Dacă intenționați să practicați într-un alt stat, este, de asemenea, important să solicitați mai devreme licența medicală în acel loc. Procesul poate dura câteva luni sau mai mult. Nu vă puteți aștepta să obțineți un loc de muncă în iunie și să începeți să lucrați în iulie, trebuie să vă înarmați cu răbdare, doar așa veți găsi locul de muncă potrivit.
Cercetați piața, întrebați, interesați-vă din timp pentru a vă face o idee, mai ales dacă vă doriți să obțineți un loc de muncă într-o anumită zonă geografică sau într-un anumit spital.
Creați relații benefice cu recrutorii
Colaborarea cu un recrutor vă poate oferi o perspectivă largă și vă poate ajuta să găsiți job-uri care nu au fost încă publicate.
Este indicat ca medicul să conducă întotdeauna căutarea și să își stabilească nevoile și dorințele. Medicii și recrutorii pot lucra foarte bine împreună atunci când sunt amândoi sinceri și au un scop comun, de aceea trebuie să aibă o comunicare bună.
Fiți deschis și luați în considerare cât mai multe oferte de muncă pentru a ajunge la ceea ce vă doriți.
Cum să găsiți jobul potrivit?
Nu toți medicii proaspăt specialiști care caută un loc de muncă au un membru al familiei sau un prieten apropiat care poate oferi o recomandare cu privire la oportunități de angajare, la momentul și modul de aplicare la anumite job-uri.
În acest caz, începeți căutarea unui job având în vedere moduri alternative pentru a găsi locul de muncă care vi se potrivește cel mai bine și care vă oferă posibilitatea de a interacționa cu mai mulți potențiali angajatori.
Apelați la recrutori interni
Dacă vă doriți un job într-un anumit oraș, specialiștii recomandă colaborarea cu recrutorii interni. Aceștia sunt angajați în cadrul spitalului în care vă doriți un loc de muncă. Multe spitale mari au de obicei recrutori interni care pot primi sau nu un bonus la angajarea unui medic sau a altui cadru medical. Acest tip de recrutor este de obicei asociat cu un angajat.
Chiar dacă în prezent nu sunt locuri de muncă adecvate în spitalul în care vă doriți, este totuși o idee bună să încercați să vorbiți cu recrutorii interni din instituția respectivă, pentru că este posibil să își amintească de dvs. și să vă contacteze când se eliberează vreun post.
Citește și Top 10 Intrebari Pe Care Candidatii Trebuie Sa Le Adreseze Recrutorilor Inainte de a Accepta un Job
Platformele de recrutare sunt o altă soluție
Platformele de recrutare au crescut în popularitate de ceva timp, acestea fiind o modalitate ușoară care le permite candidaților să navigheze și să aplice la o mare varietate de locuri de muncă și, în același timp, le oferă posibilitatea spitalelor și grupurilor de asistență medicală să ajungă la un public mare de solicitanți de locuri de muncă.
Cu toate acestea, dacă nu aveți un cont plătit, chiar dacă aplicați la multe dintre job-urile care vă atrag atenția, angajatorii nu vor vedea întotdeauna aplicarea dvs. Astfel, ajungeți să pierdeți timp în zadar pentru că CV-ul nu este vizibil tuturor angajatorilor.
Târgurile de joburi oferă alternative
Târgurile de locuri de muncă sunt o modalitate excelentă pentru medicii care pot afla despre oportunități multiple de angajare, fără a simți presiunile sau emoțiile unui interviu. Angajatorilor le place să participe la târgurile de locuri de muncă, deoarece sunt dornici să aibă șansa de a întâlni față în față candidații și de a răspunde la întrebări despre locul lor de muncă.
Un târg de carieră este o modalitate bună de a începe să căutați un loc de muncă, deoarece în acest fel vă puteți prezenta în fața multor angajatori într-o perioadă de timp relativ scurtă. Mulți medici proaspăt specialiști apelează la târgurile de carieră pentru a se întâlni față în față cu recrutorii și pentru a selecta spitalele unde și-ar dori să lucreze. În cadrul acestora, puteți discuta direct cu recrutorii sau cu angajatorii, le puteți expune dorințele și interesele pe care le aveți pentru a vă propune locuri de muncă potrivite.
Firmele de recrutare oferă rezultate rapide
Firmele de recrutare pot fi o resursă excelentă indiferent dacă un candidat își dorește un loc de muncă într-o zonă geografică mare, zone rurale sau orașe mici și mijlocii.
Recrutorii externi, nișați pe domeniul medical, vă pot pune în contact cu un număr mare de potențiali angajatori care caută candidați ca dvs. Recrutorii buni vor lucra cu dvs. pentru a afla cât mai multe informații despre setul de abilități, preferințe și obiective pe care le aveți. În acest fel, vor putea găsi cele mai bune locuri de muncă care vi se potrivesc.
De obicei, tot ce trebuie să faceți este să vă completați un profil pe o astfel de platformă de recrutare, iar apoi veți fi contactat de un recrutor specializat care vă va ajuta să vă găsiți job-ul mult visat.
Un recrutor bun va fi mai interesat să vă satisfacă nevoile și să vă găsească un job potrivit decât să vă angajeze undeva doar pentru că este plătit. Recrutorii externi pot oferi sfaturi bune despre medicii pe care i-au angajat în această locație în trecut și pot fi chiar în măsură să ofere câteva referințe în afara de ceea ce vi se oferă la interviu de către angajatori.
De asemenea, recrutorii externi oferă rezultate mult mai repede. La numai câteva zile după ce le oferiți informațiile necesare, puteți fi contactat pentru programarea unui prim interviu, iar dacă sunteți mulțumit, în scurt timp vă puteți angaja.
Extindeți-vă parametrii geografici
Dacă ați încercat deja fără succes metodele enumerate mai sus, este posibil ca jobul dorit să nu existe în locul în care ați căutat. Așadar, luați în considerare extinderea parametrilor geografici, astfel încât să devină disponibile mai multe opțiuni de angajare. S-ar putea să doriți să vă extindeți în orașele din apropiere, să luați în considerare zone care ar fi perfecte pentru hobby-ul dvs. preferat sau să vă orientați spre zone în care ați putea avea rude. Mulți medici ajung să găsească locuri de muncă perfecte în zone în care nu s-ar fi gândit niciodată la începutul căutărilor lor.
Citește și 10 moduri în care relocarea îți poate duce cariera medicală la un alt nivel
Relațiile sunt importante
Oamenii potriviți la locul potrivit reprezintă, așa cum au fost întotdeauna, modalitatea numărul unu de a găsi cele mai bune locuri de muncă, iar posturile de medic nu fac excepție. Fiecare candidat poate avea o idee ușor diferită despre cum arată cele mai bune locuri de muncă, dar pentru acestea va exista întotdeauna un val mare de candidați cu acreditări excelente, care sunt dificil de diferențiat pe hârtie. Candidatul bine conectat la rețea, care cunoaște pe cineva din interior, este deseori cel care primește postul, indiferent dacă este sau nu cel mai bun dintre candidați.
Începeți cu un rol de suplinitor
Dacă nu aveți succes în căutarea unui loc de muncă ca medic proaspăt specialist, o altă opțiune bună este să luați în considerare lucrul ca medic suplinitor pentru o vreme, până se eliberează un post în spitalul în care vă doriți. Acest lucru vă va oferi posibilitatea de a experimenta o serie de condiții și locații de practică și vă poate ajuta să determinați care este cel mai bun loc de muncă.
De asemenea, dacă nu sunteți sigur unde doriți să vă angajați sau ce ați dori să faceți, mergeți și experimentați mai multe locuri de muncă prin câteva ore petrecute în spitale ca suplinitor sau ca voluntar, ulterior, după ce v-ați făcut o idee, să începeți să vă orientați pentru a ocupa un loc de muncă cu normă întreagă.
Deschideți-vă propriul cabinet
Cu siguranță, mulți dintre medicii proaspăt specialiști își doresc să înceapă să lucreze pe cont propriu după finalizarea rezidențiatului. În acest caz, lucrurile sunt concrete însă nicidecum mai simple, pentru că este nevoie de spațiu, echipamente medicale, acreditări etc., iar toate acestea pot dura mai mult timp.
Ați parcurs un drum lung și dificil. La sfârșitul rezidențiatului, fiți sincer cu propria persoană și căutați locuri de muncă unde veți fi respectat și apreciat. Găsirea unui loc de muncă bun ca medic proaspăt specialist pare a fi o sarcină dificilă, însă acest proces poate fi ușurat dacă veți urma acești pași. Cu toate acestea, acceptarea unui post de medic este în mod normal un angajament major, cu repercusiuni pozitive sau negative care vor dura pe parcursul carierei medicului. Asta înseamnă că fiecare medic care caută un loc de muncă va simți presiune pentru a găsi cea mai bună poziție posibilă pentru a obține un rezultat pozitiv pe termen lung.
Citește și Cum deschizi un cabinet stomatologic: avize necesare și noi condiții de funcționare în pandemie
Ești medic specialist și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).