INTERVIU | Dr. Florentina Florea, medic primar ORL

INTERVIU | Dr. Florentina Florea, medic primar ORL

Dr. Florentina Florea este un medic optimist si dornic sa invete constant, motiv pentru care sustine ca pregatirea medicala nu se opreste niciodata pentru un medic. Insa perioada ultimelor luni, respectiv pandemia de coronavirus, a presupus multiple provocari pentru profesionistii din domeniul medical, incepand de la un volum excesiv de informatii noi si terminand cu sistarea activitatii medicale timp de o luna.

Admira colegii care isi practica meseria cu pasiune si care se documenteaza, care dau dovada de empatie, toleranta si rabdare, de diplomatie in comunicare si care iau decizii in concordanta cu dorintele pacientului. Subliniaza ca, tinand cont si de contextul actual, este de luat in calcul si echilibrul emotional in cazul situatiilor tensionate.

Desi are pacienti de toate varstele, interactiunea cu copiii poate reprezenta o sursa de energie pozitiva. Spune despre aceasta categorie de varsta ca necesita mai multa rabdare in timpul examinari, lamuririle si decizia tratamentului impunand intotdeauna prezenta unui adult.

1. Ce anume v-a motivat sa optati pentru specializarea ORL? Ati avut un mentor sau un model de medic pe care l-ati urmat?

In timpul facultatii am simtit-o ca pe o materie deosebita, complexa  (detalii, finete, tehnologie, diversitate). Am incercat sa inteleg cat mai multe, probabil si datorita faptului ca in copilarie am suferit de multe afectiuni in sfera ORL. Cred ca mentori mi-au fost parintii, mama medic si tata inginer, trasaturi care se impletesc bine in aceasta specializare.

2. Care este diferenta dintre un medic specialist si unul primar in Romania? Dar intre un medic primar si un profesor universitar?

Diferenta consta in anii de experienta, dupa terminarea rezidentiatului devii medic specialist, apoi dupa minim 5 ani de experienta poti deveni medic primar (prin sustinerea unui examen care este optional) cu avansarea in grad. 

3. Majoritatea medicilor lucreaza si in sistemul de stat si in cel privat. Cu exceptia remuneratiei, ce avantaje poate oferi fiecare dintre aceste sisteme pentru un medic?

Numarul de locuri din sistemul medical de stat este limitat, deci un procent mic de medici poate lucra in ambele sisteme. Cred ca in sistemul privat, organizarea timpului si logistica sunt superioare atat pentru medic, cat si pentru pacient. Pe de alta parte, in sistemul de stat se pot aborda patologii urgente sau ce necesita o terapie de lunga durata sau mai complexe din punct de vedere chirurgical.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Anemona-Aura Dumitrescu, medic rezident ORL

4. Cati ani de studiu considerati ca sunt necesari unui medic pentru a deveni profesionist?

Profesia de medic presupune o perioada de formare continua, incepand cu cei 6 ani de facultate, apoi 5 ani de rezidentiat, cel putin 5 ani experienta ca medic specialist, apoi educatia medicala continua zilnic, deci nu putem spune ca pregatirea medicala se opreste la un moment dat.    

5. Sunt utile congresele sau conferintele medicale in scopul dezvoltarii profesionale? La ce resurse de studiu si informare apelati?

Congresele si conferintele medicale sunt foarte utile si chiar obligatorii, pentru obtinerea avizului anual de libera practica. Personal ma informez prin intermediul revistelor de specialitate si prin participarea la comunicari stiintifice nationale si internationale (pentru aflarea noutatilor sau validarea unor informatii deja utilizate) de 2-3 ori pe an.

6. Aveti doar pacienti adulti? Credeti ca este mai usor de colaborat cu un adult decat cu un copil?

In practica curenta consult atat adulti cat si copii. Situatiile sunt diverse, uneori interactiunea cu un copil poate fi o sursa de energie pozitiva. Copiii necesita mai multa rabdare in timpul examinarii, ulterior lamuririle si decizia tratamentului tot cu un adult se efectueaza.

7. Care este cel mai dificil caz medical cu care v-ati confruntat pana in prezent?

In perioada in care efectuam garzi de urgenta, intalneam frecvent cazuri dificil de diagnosticat sau de tratat. In ambulator termenul de „caz dificil” are o alta conotatie, poate fi un caz care are nevoie de multe investigatii, consulturi interdisciplinare, prezentari multiple in cabinet.

8. In profesia dumneavoastra colaborati si cu alte specialitati medicale. In functie de ce criterii va alegeti colaboratorii?

Colaborez frecvent cu colegii de pe alte specialitati. Prefer colegii comunicativi, interesati de patologia pacientului, de la care primesc feedback pentru solutionarea cazului.

9. Care sunt calitatile pe care le apreciati cel mai mult la un medic? Daca v-ati putea evalua obiectiv, care sunt calitatile dumneavoastra? Ce v-ar placea sa imbunatatiti?

Apreciez pasiunea si documentarea cu care isi practica meseria, empatia, toleranta si rabdarea sunt importante; diplomatia in comunicare si luarea deciziilor in concordanta cu dorintele pacientului. In contextul actual, poate ar mai fi de luat in calcul echilibrul emotional in cazul situatiilor tensionate. Posed mare parte dintre acestea, poate la capitolul „rabdare” si „diplomatie” mai am scapari.

10. Cum ati resimtit perioada pandemiei de Covid-19? Care au fost cele mai dificile provocari cu care v-ati confruntat?

A fost o perioada dificila, din multe puncte de vedere. Initial volumul excesiv de informatii noi (ce inca nu sunt confirmate stiintific), documentarea si implementarea masurilor de siguranta, echiparea corespunzatoare, multitudinea de prezentari a pacientilor, ulterior penuria acestora cu sistarea activitatii medicale timp de o luna. A fost o perioada de incertitudine, cu incarcatura emotionala mare.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Dana Staicut, medic specialist medicina interna

11.Ce v-ar placea sa invatati si nu ati reusit inca?

Specializarea de ORL este foarte vasta, exista multe ramuri, spraspecializari. Mi-ar placea sa invat si sa practic chirurgia estetica din sfera ORL, este o tema de actualitate si imbina rezolvarea problemelor functionale cu imbunatatirea aspectului estetic.  

12. Care este cel mai important sfat pe care il puteti oferi unui medic rezident ORL?

Sfatul meu este sa parcurga toate stagiile pregatitoare, sa fie moderat (sa nu se epuizeze intr-o singura directie) si sa incerce sa cuprinda cat mai multe din varietatea patologiilor ORL.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment