Ana Bunea este medic rezident anul I pe Oftalmologie si a acceptat sa ne raspunda catorva intrebari legate de examenul de Rezidentiat si de prima impresie la noul loc de munca.
Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu ?
A fost un examen solicitant, materia este destul de stufoasa si in plus, s-a pus mai mult accentul pe detalii decat pe aspecte logice sau generale. Din pacate anul acesta organizarea nu a fost cea mai fericita, au existat momente in care nu stiam data la care vom sustine examenul sau daca il vom sustine in acelasi an, ceea ce a pus si mai multa presiune pe absolventu, dar sa speram ca aceasta situatie nu se va mai repeta.
Consideri util acest examen?
Nu consider ca este o metoda buna de departajare a absolventilor intrucat se bazeaza pe invatarea mecanica a unei cantitati foarte mari de informatii.
Citește și INTERVIU | Edgar Chelaru, medic rezident microbiologie medicala: “Examenul de Rezidentiat este cu siguranta cel mai dificil examen pe care l-am sustinut pana acum”
Ce schimbari ai aduce ?
As propune un numar mai mic de intrebari, 100-120 de intrebari ar fi suficiente pentru departajarea candidatilor, dar o mare parte sa fie reprezentata de cazuri clinice. In acest mod s-ar pune mai putin accentul pe capacitatea de memorare a studentului si mai mult pe simtul clinic. De asemenea, exista multe capitole in compendii care nu sunt bine structurate, cu siguranta ar avea nevoie de o imbunatatire.
Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?
Depinde foarte mult de stilul fiecaruia de invatat, personal am inceput pregatirea cu aproape un an inainte de examen si consider ca a fost suficient. Cred ca ar trebui sa treci minim de 3 ori prin materie pentru a te simti sigur pe tine si sa folosesti metodele care te-au ajutat in timpul facultatii. Pentru mine eficient a fost sa trec mai serios prin materie prima data, desi mi-a luat destul de mult timp ulterior mi-a fost mai usor in apropierea examenului.
Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?
Le-as recomanda sa incerce sa-si organizeze timpul intr-un mod eficient, eventual sa-si faca o planificare a materiei pe saptamani pana la examen. De asemenea, sa faca cat mai multe grile si sa participe la cel putin o simulare pentru a se familiariza cu modul de examinare. Nu in ultimul rand, sa se inarmeze cu rabdare si din cand in cand sa se mai si destinda, este foarte usor sa ajungi la epuizare.
Citește și INTERVIU | Dr. Diana Maria Tuas, medic rezident ORL: „Recomand studentilor sa isi aleaga o ramura adecvata personalitatii lor”
Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate?
Inca de la inceputul facultatii am fost atrasa de oftalmologie, am facut practica de vara pe sectia de oftalmologie, apoi in anul 5 am descis sa-mi fac lucrarea de licenta in oftalmologie. Pentru mine nu a fost o alegere grea, am simtit de la inceput ca mi se potriveste, iar faptul ca am petrecut destul de mult timp in cabinetul de oftalmologie in timpul facultatii mi-a usurat si mai mult decizia.
Despre oftalmologie pot spune ca este o specialitate “curata” si destul de complexa. Cel mai mult mi-a placut faptul ca are atat o latura clinica, cat si una chirurgicala, pot spune ca este o specialitate foarte ofertanta. De asemenea mi s-a parut interesant faptul ca se folosesc lasere si echipamente de ultima generatie, este practic un mix intre medicina si tehnologie.
Asteptari vs realitate?
Am inceput rezidentiatul cu entuziasm si pana acum sunt foarte multumita atat de alegerea specialitatii, cat si a spitalului. Cred ca cel mai important la inceput este colectivul, iar eu pot spune ca am fost destul de norocoasa, toti colegii mai mari au fost disponibili sa ne ajute inca din prima zi. Atmosfera pe sectie este destul de relaxata in ciuda volumului foarte mare de munca, in fiecare zi avem zeci de prezentari, iar doctorii fac fata cu brio. Cred ca principala responsabilitate la inceputul rezidentiatului este sa acumulam cat mai multe informatii, sa ne documentam, sa petrecem cat mai mult timp pe langa cei mai mari si sa incercam sa “furam meserie”.
In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii?
In facultate am acumulat o serie de informatii de baza, utile oricarui doctor indiferent de specialitate, dar legat de oftalmologie informatiile acumulate in timpul facultatii nu sunt de mare folos. Dupa cele doua saptamani de stagiu de oftalmologie, in care se fac doar cursuri, poti sa-ti faci o parere generala despre materie, dar practica o incepi de la 0 in timpul rezidentiatului.
Citește și INTERVIU | Ana-Maria Serban, medic rezident medicina de laborator: schimbarea specialității și prima experiență cu sistemul medical
Ce le-ai recomanda viitorilor colegi?
Le recomand sa aleaga specialitatea care li se potriveste cel mai bine in functie de abilitatile si interesele fiecaruia.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.