In ultimii ani, antreprenoriatul din Romania in zona de software cu aplicare in domeniul medical incepe sa capete contur, ca urmare a nevoii de creare de solutii inovative si cat mai personalizate pentru pacienti.
Un astfel de antreprenor este si Ion-Alexandru Secara, un tanar din Bucuresti, stabilit in San Francisco, devenit co-fondatorul unei companii care a dezvoltat o aplicatie ce se adreseaza corectarii si controlarii posturii (Posture Health). Aceasta aplicatie, ofera o evaluare a posturii in timp real, exercitii personalizate, continut si sfaturi ergonomice, concepute de experti cu peste 15 ani de experienta in domeniu. In principiu, asa cum spune Alexandru, aceasta aplicatie functioneaza cu date offline, astfel incat indicatorii si datele personale ale utilizatorilor sunt complet in siguranta si este 100% un software care analizeaza postura persoanei in timp real, atentioneaza atunci cand spatele persoanei nu este in pozitie optima si recomanda exercitii personalizate, bazate pe modele de comportament ale persoanei respective.
In acest moment, conform datelor furnizat de dezvoltatorul sau, platforma are peste 200 de utilizatori pe platforma web dedicata publicului larg si un program pilot la o companie din San Francisco, cu peste 250 de angajati.
Pentru Alexandru, pasiunea pentru calculatoare a inceput de cand era copil, dar a inceput sa se dezvolte cu adevarat atunci cand a inceput sa studieze informatica la Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”. Dupa colegiu, Alexandru s-a mutat in Tbilisi, Georgia, urmandu-si parintii care au o cariera diplomatica. „Acolo mi-am continuat educatia la European School of Georgia, unde am studiat pentru o diploma de International Baccalaureate. Ca parte a acestui program, nu am putut pune accent pe informatica, asa ca in timpul liber am inceput sa imi dezvolt propriile programe si aplicatii. Acest lucru a dezvoltat un sens puternic de antreprenoriat in mine, deoarece am inceput sa realizez ca puteam sa aplic creatiile mele in diferite domenii care pot avea un impact puternic asupra persoanelor din jurul meu,” spune Alexandru.
La 17 ani, a devenit student la University of St. Andrews in Scotia unde s-a concentrat in principal pe informatica si a putut sa isi aprofundeze cunostintele. A participat in cateva competitii de tip Hackathon si a castigat premii in majoritatea din acestea. „Am petrecut fiecare vara, lucrand ca intern pentru diferite companii (Iron Sheep Tech, Adobe si Intuit), si in timpul liber lucram la cateva proiecte personale pe care incercam sa le introduc pe piata. Din pacate, majoritatea proiectelor au ramas la nivelul de prototip, dar mi-au adus o experienta deosebita,” a adaugat Alexandru.
Astfel, s-a apropiat de momentul in care a fondat impreuna cu asociatii sai, PostureHealth. „In primul rand pentru a rezolva o problema personala si in al doilea rand, pentru a rezolva o problema des intalnita. Recent PostureHealth a primit o investitie semnificativa de la Alchemist Accelerator si va incepe programul de dezvoltare rapida a afacerii, oferit de acest accelerator,” spune Alexandru.
Ce isi doreste? Spera ca in viitorul nu foarte indepartat sa se re-intoarca in Romania, „sa impartasesc aceste cunostinte cu oamenii de acasa si sa facilitez o dezvoltare propice tarii unde m-am nascut,” spune Alexandru.
Citeste si: INTERVIU Edith Karda, tânăra din Cluj-Napoca care a dezvoltat o aplicație ce arată cum pot fi combinate medicamentele
Cum sunt percepute in San Francisco provocarile actuale ale pietei globale de antreprenoriat?
COVID-19 a adus foarte multe schimbari atat in vietile personale ale antrepenenorilor, cat si in executia afacerilor pe care acestia le detin. Acest efect este mai ales observat in randul companiilor in faze incipiente (startup-uri) unde resursele financiare sunt in general insuficiente pentru a opera pe o perioada foarte lunga de timp.
Atunci cand bursele au devenit un “bear market”, insemnand o scadere de aproximativ 20% intr-o perioada scurta de timp, primul sfat general pentru startup-uri a fost acela de a finaliza si semna cat mai repede orice afacere sau investitie in curs de negociere – chiar daca finalizarea afacerii insemna o usoara scadere a pretului sau a evaluarii financiare a companiei.
Acumularea de resurse financiare pentru a rezista intr-o criza economica este cruciala. „Daca ne uitam la crizele economice din trecut, acestea au variat ca durata intre 6 si 33 de luni. Prin urmare, pentru a fi pregatit pentru cel mai rau scenariu, o companie ar trebui sa aiba indeajuns bani salvati pentru a supravietui timp de 33 de luni. Desigur acest numar este relativ mare; 18 luni este perioada pe care eu de obicei o iau in calcul. Intr-o perioada dificila din punct de vedere financiar, clientii sunt mult mai reticenti in a cumpara, si in general achizitioneaza doar lucruri si servicii necesare – restul intra in categoria lux”, explica Alexandru.
De ce aplicatii in zona medicala?
„De cand eram copil, lucram la proiecte care pot ajuta persoanele din jurul meu. Prin urmare, primul software complex pe care l-am dezvoltat a fost o aplicatie de mobil pentru persoane cu Alzhemier care nu mai tineau minte cum sa ajunga acasa. Cu timpul, mai ales in universitate, am realizat ca postura mea avea de suferit, deoarece petreceam foarte mult timp in fata calculatorului. Am incercat sa folosesc scaune si birouri ergonomice, bretele pentru spate si multe alte gadget-uri, dar ele nu au avut efectul scontat. In anul 4 am inceput sa lucrez la un prototipul unei aplicatii de calculator care foloseste camera sa imi analizeze postura, sa ma atentioneze atunci cand pozitia mea nu este optima si sa imi ofere exercitii pe care sa le pot face ca mici pauze la un anumit interval de ore. Acest prototip s-a transformat un an mai tarziu in PostureHealth.
Unul din co-fondatorii mei este un expert cu peste 15 ani de experienta in domeniul posturii si in ultimii zece ani a creat o baza de date cu peste 3000 de exercitii fizice pentru a ajuta postura si a ameliora durerile de spate. De asemenea, platforma are doua parteneriate cu Accelerate Sports Performance si Training Slate, pentru a avea access la antrenori de fitness, cu experienta in domeniul posturii si la exercitii si spatii de antrenament,” ne spune Alexandru.
Conform datelor furnizate, durerea de spate, cauzata in principal de perioade indelungate petrecute in fata calculatorului, este una dintre cele mai frecvente motive pentru lipsa de la locul de munca si in medie costa doar companiile din SUA peste 100 miliarde de dolari pe an (zile de munca pierdute, costuri pentru asigurare, productivitate scazuta etc.).
Citeste si: 5 aplicații care te ajută să înveți mai eficient dacă ești student
Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.