Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.
Un asistent medical care a ales aceasta meserie pentru ca are vocatie pentru ea, poate oricand sa isi dea seama ca vrea si poate mai mult. Insa rareori asistentii sunt incurajati pe acest drum, care pare imposibil de parcurs. Vestea buna este ca nu este deloc imposibil.
De multe ori asistentii medicali se gandesc la o cariera de medic, insa visul acesta pare atat de greu de indeplinit, incat prefera sa nu ii acorde atentie. Insa, cu determinare si resursele necesare, este posibil ca un asistent medical sa avanseze suficient de mult incat sa devina medic.
Nu este gresit sa vrei sa evoluezi pe plan profesional, iar daca simti ca esti capabil sa faci trecerea de la asistent medical la doctor, nu ar trebui sa te lasi influentat in mod negativ de persoanele din jur. Daca te simti in stare sa o faci, in ciuda greutatilor intampinate, inseamna ca merita sa iti acorzi aceasta sansa.
Bineinteles, este o tranzitie pentru care ai nevoie de rabdare, pentru ca trebuie sa faci Facultatea de Medicina, iar apoi sa iti faci rezidentiatul. In aceasta perioada vei putea lucra in continuare pe post de asistent medical, insa vei fi nevoit sa renunti la programul full-time pentru ca timpul nu iti va permite sa faci si facultatea, sa si inveti si sa lucrezi si full-time in domeniul medical. Asta inseamna ca si veniturile iti vor fi afectate, deci ai nevoie de o oarecare stabilitate financiara pentru a lua decizia de a te inscrie la Facultatea de Medicina.
Citeste si: Munca de asistent medical, de la teorie la practica
Avantaje pe care le are un asistent medical care face Facultatea de Medicina:
1. Inscrie-te la Facultatea de Medicina. Nu este suficient sa te inscrii, ci trebuie sa te si pregatesti pentru examenul de admitere. Pentru a te asigura ca treci examenul cu succes, invata temeinic din timp.
2. Termina Facultatea de Medicina, care este structurata in 6 ani. Este o perioada lunga si obositoare, cu sesiuni solicitante, profesori exigenti, nopti nedormite si stres prelungit. Aminteste-ti, de fiecare data cand te descurajezi, cat de tare iti doresti sa reusesti.
3. Alege specializarea. Dupa ce iti iei licenta in Medicina e momentul sa alegi daca vrei sa ramai medic generalist sau daca iti doresti sa te orientezi catre o specialitate. Daca vrei sa te orientezi catre o anumita specialitate, trebuie sa iei examenul de rezidentiat si apoi sa faci rezidentiatul propriu-zis, care dureaza intre 3 si 6 ani, in functie de ramura aleasa. Rezidentiatul are loc intr-o unitate sanitara acreditata pentru invatamant postuniversitar medical, iar un medic specialist iti va coordona activitatea.
4. In perioada rezidentiatului vei fi nevoit sa renunti la job-ul de asistent medical, pentru ca vei avea contract in calitate de medic rezident cu spitalul unde ai fost incadrat.
Trecerea de la asistent medical la doctor nu este una usoara si nici rapida. E nevoie sa dedici acestei tranzitii cel putin 9 ani din viata, insa daca esti convins ca aceasta iti este menirea, nu ar trebui sa stai pe ganduri.
Daca ai dubii cu privire la aceasta decizie, poti apela la ajutorul unui terapeut pentru consiliere in cariera si orientare vocationala, care te va face sa te hotarasti mai usor in ce directie sa mergi. Noi suntem alaturi de tine si iti dorim mult success!
Citeste si: INTERVIU | Dr. Mariana Floria, medic primar Cardiologie şi Medicină Internă
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.