INTERVIU | Dr. Mariana Floria, medic primar Cardiologie şi Medicină Internă: “Ca asistent medical am învăţat enorm de multe lucruri şi este primul lucru care mi-a marcat ulterior cariera de medic”

INTERVIU | Dr. Mariana Floria, medic primar Cardiologie şi Medicină Internă: “Ca asistent medical am învăţat enorm de multe lucruri şi este primul lucru care mi-a marcat ulterior cariera de medic”

Cel mai bun mod de a afla ceva despre cineva este să întrebi; şi dacă vrei să afli mai multe, îi întrebi pe cei care stau în preajma acelei persoane. Interviul de astăzi va debuta cu prezentarea făcută de cei care o cunosc cel mai bine pe doamna doctor Mariana Floria: studenţii şi rezidenţii săi. 

“Doamna doctor  şi-a pus cu siguranţă amprenta în formarea mea. Mi-a împărtăşit dragostea pentru cardiologie şi a fost întotdeauna lângă mine pentru a mă susţine, atât prin cunoştinţe cât şi prin valorile insuflate. Este mentorul la care mă voi intoarce cu mare drag peste ani.”- Teodor Şerban

 “E un om minunat și un doctor și mai și! Face cursuri suplimentare unde ii învață pe studenti ekg și ecocord. Și face treaba asta cu studenții de ani buni.” – Georgiana.

“Îmi este mentor. Îmi este prietenă înainte de toate. O admir şi îmi doresc să fiu măcar 1/4 ca ea. E genial cum niciodată nu ne spune NU. Niciodată nu ne spune că nu putem face ceva şi mereu ne susţine în ideile noastre creţe, indiferent cât de nebuneşti ar fi. Şi tocmai atunci se întâmplă reuşitele. Atunci când ea ne susţine să facem ceva ce 3/4 din medicii titulari ar spune că “nu e de noi” sau “prea devreme”. Şi ne învaţă cum să fim ca medici, în primul rând (pe langa partea profesională) şi ca oameni. Ne învaţă să fim oameni.” – Smaranda Radu

“Legat de relația doamnei doctor Floria cu studenții, pot spune doar că foarte multe dintre cadrele universitare de la UMF Iași ar trebui să urmeze exemplul dumneaei. În cei 4 ani de facultate, nu am întâlnit un medic mai dedicat și mai dornic să îi învețe pe studenți și pe rezidenți tot ceea ce știe și care să caute toate modalitățile de a le asigura o educație medicală calitativă, în ciuda tuturor obstacolelor pe care le întâmpină. Implicarea dumneaei în organizarea Cercului de Electrocardiografie și Ecocardiografie și toată munca pe care o depune, împreună cu Smaranda și Teodor, pentru a-l îmbunătăți constant sunt cea mai bună dovadă.  

Doamna doctor Floria ne încurajează întotdeauna să fim curioși, să punem întrebări și să facem totul spre a deveni buni profesioniști. În plus, este întotdeauna receptivă la ideile studenților și cred că tocmai atitudinea aceasta este cea care ne motivează și mai mult să ne implicăm în activitatea Cercului și nu numai.

Nu întâlnim în fiecare zi medici dispuși să ne lase să exersăm manevre medicale pe ei atunci când nu avem pacienți sau care să stea până la ora 22 la facultate ca să se asigure că niciun student nu pleacă acasă cu vreo întrebare nelămurită, și cred că ar trebui să îi apreciem mai mult.” –  Mădălina 

“Doamna doctor Floria Mariana este o doctoriță pasionată care a reușit să ne transmita si nouă dorința de a fi mai mult. Are o energie extraordinară pe care ne-o transmite si nouă de fiecare dată când are ocazia. Mă bucură enorm că mai sunt oameni care chiar își doresc să ne ajute pe noi studenții sa învățăm ceva mai mult decat se face în facultate. Ea m-a ajutat sa înteleg logic ce învăț, să nu îmi fie teamă sa pun întrebări, să fiu mai curioasă. Mă bucură că mai sunt oameni ca ea care investesc în noi și ne oferă încredere. M-ar bucura enorm ca mai mulți doctori să ia exemplu și  să fie blanzi și calzi cu pacienții și mai mult decât atât să ne ajute și pe noi să învațăm mai mult decât putem citi din cărți. Jos pălăria pentru doamna doctor!”- Georgiana

“Doamna doctor are o energie deosebită. Cu aceeași dedicare se prezintă atât în fața studenților, cât și a pacienților. Multitudinea activităților în care se implică e dovada clară că ținta sa este progresul. Dornică mereu să împărtășească din cunoștințele și experiența dumneaei, realizează un act educațional de calitate și reuşește în același timp, printr-o comunicare eficientă, să responsabilizeze studenții. Prin dăruirea și implicarea dumneaei, ghidează atât parcursul medical al studenților, dar mai ales formarea unor oameni cu caracter frumos.”- Andreea Iacobuţ

“De-ar fi să-mi aleg un mentor, acesta ar fi doamna doctor Floria Mariana. Într-un timp relativ scurt ne-a cucerit prin îmbinarea armonioasă dintre profesionalism și dedicație, oferindu-ne o perspectivă amplă în vederea deslușirii tainelor medicale. Prin toate acestea, am ajuns nu doar să o apreciem, ci să o îndrăgim și cu mare stimă să îi mulțumim!”- Adina Elena Suharu

“Doamna Doctor Floria Mariana m-a ajutat în pregătirea pentru examenul atestat de ecocardiografie generală. Nu a făcut-o pentru vreun beneficiu, ci pentru simplul fapt că am rugat-o să mă ajute, deși ne cunoscusem de foarte puţin timp într-o caravană medicală. Este unul dintre puținii medici din România care are competență în ecocardiografie recunoscută la nivel european. Este un foarte bun profesionist şi un om extraordinar.”- Ovidiu Ciobotaru, medic internist.

Doamna doctor, cum şi de ce aţi ales medicina?

Dintotdeauna mi-am dorit medicina, fiind absolventă a Liceului Sanitar Iaşi, promoţia 1986. În acea perioadă concurenţa la admitere în acest liceu era de 12 pe loc, dar mi-am dorit mult să îngrijesc omul suferind, aşa că am luat acest examen. 

Ca asistent medical am învăţat enorm de multe lucruri şi este primul lucru care mi-a marcat ulterior cariera de medic, atât în ţară cât şi în străinătate. După o perioadă de 16 ani ca asistent medical, în 2002 am devenit medic.

Parcursul universitar

Prima facultate a fost de fapt cea de chimie, deoarece participările la olimpiada de chimie mi-au deschis “apetitul” pentru aceasta. Din nefericire, în timpul facultăţii a venit revoluţia din 1989, iar terminarea acesteia a coincis cu dispariţia multor locuri de muncă în acest domeniu (de exemplu CFS Iaşi).

În 1996, la 4 ani după terminarea primei facultăţi (şi de la naşterea fiului meu), am început cursurile Facultăţii de Medicină Generală din Iaşi. Pe toată durata acesteia (dar şi în timpul primei facultăţi) am lucrat ca asistentă medicală. A fost o perioadă foarte grea deoarece ziua eram la cursuri şi stagii (obligatorii), iar noaptea efectuam gărzi în secţia de terapie intensivă coronarieni a Clinicii a III-a Medicală “I. Enescu”. Am terminat pe poziţia a cincea facultatea.

Cum aţi ales specialitatea? Ce presupune specialitatea dumneavoastră? 

Mai întâi mi-am ales ca specialitate medicina internă, din dorinţa de a avea acces mai uşor la un post, terminând într-o perioadă dificilă facultatea. 

Un stagiu în Belgia de 2 ani (în perioada 2005 – 2007 când România nu era în UE) în secţia de electrofiziologie a CHU Mont-Godinne, Universitatea Catolică Louvain, din care unul ca “research fellow”, m-a determinat să efectuez al doilea rezidenţiat, pe cardiologie. 

Au urmat apoi încă 2 ani în Belgia (2010 – 2012), ca specialist în secţia de cardiologie a aceluiaşi spital, de data aceasta în unitatea de ecocardiografie. 

După aproximativ 2 ani, cu un program de la 7.00 la 20.00 şi gărzi la domiciliu frecvent (două săptămâni pe lună), am efectuat peste peste 4000 de ecocardiografii transtoracice, peste 1000 de ecografii transesofagiene şi peste 100 de ecografii de stres.

Ulterior, am susţinut şi obţinut acreditarea europeană a EACVI pe ecocardiografie transtoracică. Aceasta a constat într-un examen teoretic de aproximativ 5 ore şi multe ore de muncă pentru cazuistica de la partea practică. 

Medicina internă şi cardiologia se leagă? Este un avantaj că aveţi ambele specialităţi?

Ma bucur că am şi specialitatea de medicină internă pentru că mă ajută enorm la rezolvarea cazurilor.

 Îmi place să le spun studenţilor şi rezidenţilor că pacientul “nu ştie să facă doar boală de inimă”, de aceea medicina internă este binevenită în pregătirea oricărui medic. 

În ce priveşte cea de-a doua specializare, un cardiolog clinician trebuie să cunoască foarte bine aritmologie clinică şi ecocardiografie (transtoracică, transesofagiană, de stres).

Eu am beneficiat de o pregătire foarte bună în acest sens, în Belgia, pentru ambele. Stagiile din Belgia au fost cel de-al doilea lucru extrem de important din cariera de medic. Din acea perioadă am descoperit că-mi place foarte mult să prezint lucrări, să scriu articole, să contribui la pregătirea altora. Modul de pregătire a rezidenţilor este mult diferit de cel de la noi.

Modele / mentori ȋn familie sau la facultate/ rezidenţiat/ doctorat?

Am multe persoane pe care le pot considera mentori, atât din ţară cât şi din afară. Am învăţat enorm de la profesorul Luc de Roy, responsabilul unităţii de electrofiziologie de la Mont-Godinne şi preşedintele Societăţii de Aritmologie la acel moment; fost colonel, domnia sa este o persoană foarte riguroasă şi în acelaşi timp un pedagog foarte bun. 

În egală măsură profesorul Blommaert Dominique, pe partea de cardiostimulare sau Schroeder Erwin, pe partea de cardiologie intervenţională, mi-au fost mentori. Cu acesta din urmă am colaborat foarte bine şi m-a ajutat foarte mult când am fost responsabila unităţii de ecocardiografie de la Mont-Godinne.

Îmi doresc foarte mult să ajung într-o zi să pot contribui la pregătirea rezidenţilor după modelul de care am beneficiat eu înafară. 

Sunt foarte importante şi câteva persoane care au marcat debutul carierei mele de universitar. Prima este doamna profesor Arsenescu Georgescu Cătălina, care m-a acceptat la doctorat cu o temă foarte dragă mie: fibrilaţia atrială.

A doua persoană este domnul conferenţiar Ambăruş Valentin care mi-a propus să dau examen de asistent universitar la UMF Iaşi, după ce m-a văzut în salon explicându-le studenţilor anumite cazuri.

Ulterior, am avut ocazia sa lucrez la un proiect postdoctoral cu doamna decan Azoicăi Doina, d-nii profesori Drug Vasile şi Iliescu Radu. Au urmat mai multe colaborări foarte benefice cu colegi de-ai mei de la Universitate.  Iubesc foarte mult partea didactică şi ca atare o mare parte din timp o dedic acesteia.

Duceţi problemele de serviciu acasă? 

Din nefericire, uneori, da. Mă implic foarte mult şi depun mult suflet în tot ce fac. 

Cum apreciaţi relaţia cu echipa medicală?

Eu aş spune că este foarte bună, dar mai bine ar fi să spună colegii sau colaboratorii mei.  Colegii din Belgia au regretat plecarea mea şi acest lucru cred că spune multe.

Pacienţii: cum vă percep? Dar dumneavoastră pe ei? 

Consider că am o relaţie foarte bună cu pacienţii. Întodeauna mă pun în locul pacientului cînd este o decizie dificilă. Întodeauna iau în considerare partea de suflet a pacientului.

Ştiu că pare patetic, dar este extrem de  importantă această latură în vindecarea sau ameliorarea unei boli. Atunci când devii tu pacient (fără să se ştie că eşti medic) îţi dai seama cât de importantă este atitudinea noastră în relaţia cu pacientul. 

Sfaturi pentru pacienţi/colegi/ studenţi?

Pentru colegi: să fim mai buni (în toate sensurile) pentru că astfel nu ne consumăm energia pe lucruri inutile. Pentru pacienţi: să aibă încredere în medici. Iar pentru studenţi: să nu uite că adevăratul examen este cu pacientul. 

Timp liber? Hobby-uri? 

24 de ore este prea puţin pentru spital, studenţi, rezidenţi, cabinet, familie, articole, studii, etc. Aşadar, timp liber nu prea am. De fiecare dată însă îmi fac timp să ies cu rezidenţii dar şi cu studenţii de la Cercul de electrocardiografie şi ecocardiografie (“team building”).

Din 2012 am instituit un obicei: la schimbarea stagiului rezidenţilor ieşim la restaurant, să discutăm, să râdem, să glumim. Cunoscătorii ştiu: Toujours….Aşa se proceda în Belgia, aşa fac şi eu. 

Tot în timpul liber fac voluntariat cu studenţii de la “Caravana cu medici”. Merg cu rezidenţii mei şi facem consultaţii în satele defavorizate.

De ce aţi ales să rămâneţi ȋn ţară?

Am regretat un timp că nu am rămas înafară. Am ales să râmân în ţară pentru familia mea. Avem o relaţie foarte frumoasă. Suntem 6 fraţi cu bune şi cu rele şi mai ales cu multă dragoste. 

Dacă ar fi s-o luaţi de la capăt, ce aţi alege?

Aş face aceleaşi lucruri şi nu regret nimic din etapele mele de dezvoltare profesională.  Îmi place enorm ceea ce fac, atât pe partea clinică cât şi didactică.

Plusuri şi minusuri ȋn profesia domniei voastre?

Sunt foarte mulţumită că am ales, după 33 de ani în acelaşi spital, să o iau de la capăt la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă “Dr. Iacob Czihac” Iaşi. 

Regret că deocamdată nu mă pot implica mai mult în pregătirea rezidenţilor, aşa cum aş vrea eu, aşa cum am beneficiat eu înafară. Dar, poate că, într-o zi, cine ştie…

Un alt mentor foarte cunoscut în lumea medicală, d-l profesor Ungureanu Gabriel (fost decan al Facultăţii de Medicină din Iaşi) îmi spunea permanent: “Dragă Mariana, bastonul de mareşal se află în ranița fiecărui soldat”. Întâmplător sau nu, am ajuns într-o unitate militară.

Ce credeţi despre formarea continuă ca medic specialist?

Este obligatorie. Medicina este un domeniu foarte “viu”; mereu apar lucruri noi. Ca medic trebuie să-i propui pacientului toate metodele noi de diagnostic sau terapie pentru afecţiunea acestuia, indiferent că se fac sau nu în instituţia în care lucrezi tu.

Din nefericire consider că spitalul ar trebui să se implice mai mult. În România această pregătire se face, în mare parte, pe cont propriu. Înafară, în perioada în care am fost ca medic specialist cardiolog primeam anual o sumă (destul de mare) pentru pregătirea mea (participare la congrese, cursuri, cărţi, logistică, etc). Oare când va fi posibil acest lucru şi în România?

Participaţi la congrese, work shop-uri, simpozioane?

Da. În calitate de participant dar şi ca lector, atât în ţară cât şi peste graniţe. Face parte din activitatea universitară. 

Ce ne puteţi spune despre cărţile de specialitate pe care le-aţi publicat? Cum s-au “născut”? Dar despre cele scrise în colaborare cu alţi specialişti? 

Am câteva cărţi de specialitate publicate ca autor, unele fiind în colaborare cu d-na profesor Arsenescu Georgescu Cătălina sau cu domnul profesor Mitu Florin. 

Două dintre ele, una de tulburări de ritm şi alta de ecocardiografie, sunt rezultatul muncii de 4 ani în Belgia. 

Cele mai de suflet sunt însă cărţile de electrocardiografie care au fost scrise cu studenţii şi rezidenţii de la Cercul de Electrocardiografie şi Ecocardiografie. Din 2016 am înfiinţat acest cerc care se reinventează an de an.

Învăţăm electrocardiografie şi ecocardiografie, discutăm cazuri şi scriem cărţi, pentru toate cele 3 serii de predare din universitate: română, franceză şi engleză.

Am introdus un concept nou: de la studenţi şi rezidenţi către studenţi şi rezidenţi. Cu alte cuvinte procesul de învăţare vine dinspre ei, de la nevoile lor.

Cum vă simţiţi ca profesor şi mentor al viitorilor medici? 

Nu ştiu dacă sunt un mentor, dar mă străduiesc să transmit foarte mult din tot ceea ce înseamnă meseria de medic şi dascăl, în acelaşi timp. 

Faptul că într-un moment foarte delicat al carierei mele de dascăl (când am vrut să renunţ, la numai 2 ani de la intrarea în Universitate) am fost numită “profesor Bologna” de către studenţi denotă nu numai că mă străduiesc ci şi că, probabil, reuşesc. 

Am învăţat în Belgia că atunci când îi înveţi foarte bine pe colaboratorii tăi tot ceea ce ştii, ai posibilitatea să te ocupi de alte lucruri de care altfel nu ai putea. Merg pe acest principiu care mi-a dat multe satisfacţii până în prezent.

Planuri de viitor?

Avem planuri de viitor foarte frumoase, unul dintre ele fiind cel de la Congressis, din aprilie.” Şi fiindcă e normal să-i dăm Cezarului ce i se cuvine, este de datoria mea să reamintesc “amănuntele importante”:

Dr. Mariana Floria este medic primar în Cardiologie şi Medicină Internă.  Are competenţă în Ecocardiografie transtoracică, Ecocardiografie şi Ultrasonografie generală.

Este membru al Comisiei de Etică a Cercetării în cadrul Spitalului de Urgenţă “Sf. Spiridon”, Comisiei de Etică a Cercetării în cadrul U.M.F. Iaşi, Societăţii Române de Medicină Internă, Societăţii Române de Cardiologie, Asociaţiei Europene a Ritmului Inimii, Societăţii Europene de Cardiologie, Societăţii Europene de Îngrijire Cardiovasculară Acută şi Asociaţiei Europene a Imagisticii Cardiovasculare.

Cariera domniei sale are următorul parcurs:

01.10.2015 – prezent: Lector Universitar Facultatea de Medicină Generală, UMF ”Gr. T.Popa”, Iaşi

01.07.2014 – 30.11.2015: Cercetător postdoctoral, Facultatea de Medicină Generală, UMF ”Gr. T.Popa”, Iaşi

01.10.2014 – 30.09.2015: Asistent Universitar, Facultatea de Medicina Generala, UMF ”Gr. T.Popa”, Iaşi

22.09.2013 – prezent: Medic Primar Medicină Internă, Spitalul Clinic Universitar de Urgenţe ”Sf. Spiridon”, Iaşi

01.12.2012 – 31.12.2013: Medic Specialist Cardiologie, Institutul de Boli Cardiovasculare, Iaşi

22.01.2010 – prezent: Medic Specialist Cardiologie, Spitalul Clinic Universitar de Urgenţe „Sf.  Spiridon”, Iaşi, Clinica III Medicală

22.02.2008 – 22.09.2013: Medic Specialist Medicină Internă – Spitalul Clinic Universitar de Urgenţe „Sf.  Spiridon”, Iaşi, Clinica III Medicală

12.2012 – Recunoaşterea diplomei de Medic Specialist Cardiologie şi drept de liberă practică în Belgia

05.2012 – Recunoaşterea diplomei de Medic Specialist Medicină Internă şi drept de liberă practică în Belgia

Din octombrie 2014 este Fellow al Societăţii Europene de Cardiologie

2008 – 2012: Şcoala Doctorală, UMF “Gr. T. Popa”, Iaşi

19.12.2012 – Doctor în medicină

01.10.2010 – 01.09.2012: Medic Specialist Cardiologie la CHU Mont-Godinne, Unitatea de Ecocardiografie, secţia de Cardiologie, Universitatea Catolică Louvain, Belgia

01.01.2009 – 31.10.2010: Medic Rezident Cardiologie, Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi

01.10.2005 – 01.10.2007: Stagiu de Cardiologie, Unitatea de Aritmologie, CHU Mont-Godinne, Universitatea Catolica Louvain, Belgia

01.01.2003 – 01.10.2005: Medic Rezident Medicina Interna, Spitalul Clinic de Urgente Sf. Spiridon Iasi

1986-1992: Facultatea de  Chimie, Sectia Chimie Organica, Institutul Politehnic “Gh. Asachi”, Iasi

Cursuri:

Stagiu de Cardiologie – Aritmologie la CHU Mont-Godinne, Universitatea Catolica Louvain, Belgia, 01.10. 2005 – 30.09. 2007

Curs “Basic Pacing Training”, Spa (B), Belgium, 18-19.11 2006

Curs ”Advanced Pacing Training” Knokke (B), Belgium, 5-6.05 2007

Curs “Evidence Based Heart Failure Guidelines and Therapies”, Denver, USA, 2007

Curs “Stimulation cardiaque”, Vilvoorde, Belgium, 08.2007

Curs de Ecocardiografie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davilla” Bucuresti, 11.2008

Curs de Ecocardiografie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa” Iasi, 12.2009 – 02.2010

Stagiu de Ecocardiografie la CHU Mont-Godinne, Universitatea Catolică Louvain, Belgia 1.11.2010 – 1.10.2012

Focus on Aortic Valve and Right Heart Valves, Bruxelles, Belgium, 26.11. 2010

Curs “Detection de la Maladie Cardiovasculaire”, Mont-Godinne, Belgium, 27.11.2010

Curs “Nouveautes dans la pratique cardiologique 2010”, Bruxelles, Belgium, 27.11.2010

Curs “Les maladie cardiovasculaires – les diagnostics et le depistage”, UCL Mont-Godinne, Belgium, 11.12. 2010

Seminar de Cardiologie: Transradial Approach for Cardiovascular Interventions”, UCL Mont-Godinne, Belgium, 17-18.01.2011

Curs “Heart Failure” – Belgian Society of Cardiology, Bruxelles, Belgium, 11.02.2011

Curs ˮIn omnia paratus?ˮ: La prise en charge des síndromes coronariens aigus: Quelles pistes de solution pour les problemems residuels? CHU Mont-Godinne, Belgium, 08.02.2012

41 cursuri EBAC (European Board for Accreditation in Cardiology. si 2 cursuri BMJ (British Medical Journal);

Este autor principal a 3 cărţi şi coautor la 10 cărţi şi 56 de capitole.

Premii

Premiul III Paul Scholmerich 2009 al Academiei Româno-Germane pentru articolul ˮAbnormal atrioventricular node conduction and atrioventricular nodal reentrant tachycardia in patients older versus younger than 65 years of ageˮ. Autori: Grecu M, Floria M, Georgescu Cătălina Arsenescu.

Premiul II la Sesiunea de comunicări din cadrul Congresului SRC 2010 intitulată “Tromboza intravasculară” cu lucrarea “Remodelarea structurală a atriului stâng în relaţie cu venele pulmonare superioare în fibrilaţia atrială”, autori: Mariana Floria, D. Blommaert, J. Jamart, F. Dormal, M. Lacrosse, L. De Roy, Cătălina Arsenescu Georgescu.

Premiul II acordat de Romanian Journal of Cardiology pentru articolul „Remodelarea asimetrică a atriului stâng în fibrilaţia atrială: corelaţii cu disfuncţia diastolică”; autori: Mariana Floria, J. Jamart, V. Ambăruş, Cătălina Arsenescu Georgescu, publicat în Revista Română de Cardiologie 2011;

Premiul excelenţei în cercetare în cardiologie a SRC pentru articolul „Predictive value of thromboembolic risk scores before an atrial fibrillation ablation procedure„ publicat în “Journal of Cardiovascular Electrophysiology” în 2013.

Despre Autor

Iulia Chiper

Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.

Facebook Comment