E prea grea medicina pentru mine? Oare ce trebuie să învăț, și cum? Ce specialitate să aleg? Oare ce îmi place cu adevărat? Ce rezidențiat să fac? Cum o să mă descurc și cum o să fac față stresului?
Viața de student sau viitor student la Medicină este cu adevărat o provocare care stârnește un amalgam de întrebări. Iar răspunsurile sunt ample și diferite pentru fiecare.
Ca urmare, noi la MEDIjobs ne-am gândit să îți pregătim un ghid cu răspunsuri și sfaturi despre lucrurile pe care merită să le știi când alegi să devii medic, ca să-ți fie parcursul mai ușor.
Hai să vedem care sunt acestea și ce poți aplica și tu pentru a te bucura din plin de viața de student!
10 lucruri despre viața de student la medicină, ca să îți fie totul mai ușor
La final de rezidențiat sau chiar și în timpul carierei, mulți medici din diferite specialități recunosc că și-ar fi dorit să fi știut câteva lucruri înainte de-a deveni studenți la Medicină.
Lucruri care să le fi ușurat viața și să îi ajute să anticipeze că haosul și necunoscutul sunt parte din firesc, dincolo de “avertismentul” că facultatea e grea!
Citește și: Medicina în România – de ce atrage tot mai mulți studenți?
Pentru că medicina este un domeniu pe cât de fascinant, pe atât de neprevăzut, pe cât de provocator și stresant, pe atât de plăcut și plin de satisfacții, iată ce sfaturi și abordări poți încerca să adopți și tu în timpul studiilor, ca să-ți fie o călătorie frumoasă.
- Planificarea unui program este prioritatea ta nr. 1
Dacă pentru multe tipuri de facultăți este în regulă să înveți pe ultima sută de metri înaintea unui examen, la Medicină lucrurile stau altfel. Volumul de studiu este mare și complex și cere toată atenția ta. Prin urmare, amânarea sau procrastinarea nu funcționează deloc în acest caz, din contră.
Este foarte important să te obișnuiești cu un program de învățat și cu a fi la zi cu cerințele profesorilor, pentru că sunt foarte multe cunoștințe medicale de asimilat. Și, în general, nu sunt cele mai ușoare.
Desigur, asta nu înseamnă nici să înveți toată ziua și să îți neglijezi celelalte aspecte ale vieții tale – familia, prietenii, timpul liber, activitățile preferate etc. Cât timp decizi să aloci timpul necesar și să păstrezi consistență în perioada studiilor, nu vei avea probleme.
- Nu-ți compara ritmul de învățare cu al altor colegi
Fiind un program de studii destul de competitiv și solicitant, vei observa colegi care pare că învață 24 din 24 sau alții cărora pare că medicina le este extrem de lejeră. Fiecare student este diferit, în sensul că fiecare are metodele sale de asimilare a cunoștințelor învățate.
Ceea ce funcționează la alții nu înseamnă neapărat că funcționează și la tine, așadar găsește-ți propriul ritm și tehnicile cele mai ușoare de a studia (poate, care au funcționat în trecut) fie că este să citești, să urmărești resurse video sau să alegi metode mai interactive.
Citește și: 5 lucruri de care să ții cont când alegi cea mai ieftină facultate de medicină
- Practica medicală nu este niciodată în alb și negru
Ordinea are nevoie de haos și viceversa. Și, chiar dacă medicina pare un domeniu extrem de clar, pentru că este pur științific, în care lucrurile sunt sau nu sunt, fiecare provocare medicală este, însă, plină de nuanțe.
Practic, și medicina presupune gândire critică și empatie, să citești printre rânduri și să înveți să vezi lucrurile din toate perspectivele. Și să ții minte că ceea ce înveți nu se aplică 100% și în viața reală, de exemplu în cazurile pacienților.
Adesea, diagnosticarea și identificarea problemelor medicale cer atenția ta asupra tuturor aspectelor care le influențează, nu doar a simptomelor. Cu cât te obișnuiești mai mult cu această idee, cu atât îți va fi mai ușor să asimilezi toate informațiile din timpul facultății, pentru a le folosi ca tool-uri în practica ta medicală.
Citește și: Ce este de fapt un stagiu de practică și cât de util este
- Timpul tău personal este la fel de important precum studiul
Cum îți spuneam și la început, un program de învățare este prioritar – dar nu cu riscul de-a neglija viața personală. Prioritizează-ți hobby-urile așa cum prioritizezi învățatul, în programul tău zilnic sau săptămânal, toate fiind la fel de importante pentru viața ta și pentru a ține riscul de burnout și tulburări mentale la distanță.
Dacă nu poți face ceea ce-ți place zilnic – să ieși cu prietenii, să te relaxezi în natură, să faci mișcare sau să te joci pe Nintendo – planifică astfel de activități care te pasionează în weekend-uri, pentru a-ți păstra acel echilibru personal-profesional de care vei avea nevoie și ca viitor medic.
Citește și: 6 moduri de a-ți păstra sănătatea în timpul Facultății de Medicină
- Ar fi ideal să începi pregătirea pentru rezidențiat din anul I
Pe perioada celor 6 ani de facultate, te vei gândești mult la concursul de rezidențiat, care pare să pună presiune pe toți umerii studenților la medicină. În plus, pentru mulți, pregătirea începe încă din anul I, nefiind chiar o decizie de moment.
În funcție de el depinde și parcursul tău profesional ca medic, fiind anii în care îți urmezi specialitatea dorită, în funcție de rezultatele concursului. Altfel, va trebui să urmezi o altă specialitate, care poate fi diferită de cele preferate de tine.
Cu toate că nu trebuie să fie un motiv de stres inutil, este înțelept să te gândești din timp la concursul de rezidențiat și să te pregătești pentru acest examen important pentru cariera ta – măcar ca format și la nivel general.
Acest ghid despre viața de viitor medic rezident te poate ajuta să înțelegi mai bine ce te așteaptă în acea perioadă cheie.
De asemenea, poți afla mai multe despre rezidențiat chiar de la cei care au trecut examenul cu brio – ai aici impresii și sfaturi de la rezidenți, cât și motivele pentru care este important să te pregătești, cât și să afli mai multe informații despre rutina unei anumite specialități.
- Ia rezidențiatul așa cum e: greu, dar și una din cele mai frumoase perioade din viața de student
Dincolo de presiunea alegerii specialității, cât și a anilor de rezidențiat în care înveți multe lucruri practice, stresul poate fi scăzut, dacă deja te obișnuiești cu acel program de studiu în facultate, așa cum spuneam la punctul 1.
De asemenea, este perioada în care începi să-ți urmezi pasiunea cu adevărat, ca viitor medic specialist, și în care înveți enorm despre cum va fi cariera ta, având mentori și colegi alături. Afli ce este important pentru tine ca profesionist și ca om, în ce mediu de lucru vrei să lucrezi șamd.
Este o perioadă solicitantă, dar și una frumoasă, chiar. În timpul rezidențiatului te descoperi pe tine, dar îți faci și mulți prieteni și colegi, cu care împarți același scop și aceleași provocări în practica medicală.
- Nu-ți face (prea multe) griji din cauza taxelor, le vei recupera în timp
Știm, nu sună grozav, având în vedere că locurile la cu taxă, la facultatea de medicină, costă destul de mult (între 6000 și 9000 lei/an) și vorbim de șase ani de studiu. Pentru un tânăr, cu siguranță este un stres ridicat și chiar găsirea unui job part-time pentru a plăti taxele.
Reversul acestui stres este că salariile în sănătate au crescut destul de mult în ultimii ani, astfel că, după facultate, un medic rezident de anul I va primi un salariu de la 5700 lei în sus, pragul crescând de la an la an pe parcursul rezidențiatului.
După ce vei deveni medic specialist, vei putea câștiga între 6165 și 12330 lei pe lună. Ca să te ajute să vezi perspectiva de ansamblu, gândește-te că aceste costuri ale facultății, dacă este cazul tău, vor fi recuperate imediat după facultate, pas cu pas.
Da, urmează să începi o carieră medicală destul de bine plătită, mai ales dacă vei lua în calcul și potențialele sporuri, dar bineînțeles că mai mult contează să urmezi medicina din pasiune.
Citește și: Ce sporuri poți lua în funcție de secție și cum se calculează acestea?
- E perfect în regulă să ceri ajutor atunci când ai nevoie
Tocmai pentru că studiul medicinei este un proces complex ce ia timp, necesită resurse și consumă mental, fizic și emoțional, este normal să apară momente când simți că nu te poți descurca singur.
În acele momente, a cere ajutor devine o recomandare și o asumare, nicidecum un semn de slăbiciune. În niciun domeniu profesional nu poți reuși de unul singur, iar în domeniul medical cu siguranță foarte multe realizări și inovații se bazează pe lucru în echipă.
Așadar, fie că e vorba de a cere ajutor unui mentor, unui profesor, unor colegi în care ai încredere, celor apropiați sau chiar unor consilieri sau facultății (dacă oferă un sistem de susținere și îndrumare studenților) care te pot asista pe parcursul studiilor, pentru a face față cu brio.
- Chiar nu trebuie să știi de la început ce specialitate alegi – sau ce vrei să fii
Poate ai mai auzit de la foști studenți sau colegi că este esențial să știi de la bun început ce specialitate vrei să urmezi și ce medic vrei să devii, dinainte să intri la facultate. Însă viața nu respectă întocmai planurile, în special cu ani de zile înainte. Sau poate chiar nu știi ce specialitate îți alegi la rezidențiat.
Fiind viitor sau proaspăt student, e lesne de înțeles că nu ai cum ști ce ți se potrivește și ce tip de medic vrei să fii. Poate că ți-ai dorit să devii chirurg, poate te-ai gândit în ultima vreme să încerci totuși să mergi pe gastroenterologie, ori poate ai vrea să lucrezi cu copiii și crezi că pediatria e pentru tine acum.
E bine dacă știi unde vrei să ajungi, însă e la fel de OK și dacă nu știi… încă. În loc să te stresezi despre ce vrei să devii, mai degrabă contează cine vrei să devii.
Abilitățile și valorile tale contează la fel de mult precum competențele, chiar și în medicină.
Important e să îți menții deschiderea și curiozitatea și să înveți cât mai multe despre fiecare direcție sau specialitate, iar când va veni momentul să decizi, vei ști foarte bine care e răspunsul. E în regulă să te răzgândești oricând simți.
Citește și: 10 semne care vă arată dacă sunteți potrivit pentru o carieră în pediatrie
- Relaxează-te și bucură-te de anii de facultate!
Pare un oximoron, nu? Relaxare și medicină… însă foarte mulți studenți recunosc că, dincolo de oboseală și nopți albe petrecute învățând enorm, ar alege din nou și din nou medicina.
Dacă stau și mă gândesc mai bine, să judeci cazuri medicale și să alegi strategiile potrivite de tratament sunt un challenge mult mai mare. Pot spune cu mâna pe inimă că, dacă ar fi să o iau de la capăt, tot Medicina aș alege, chiar dacă e o facultate de lungă durată care implică mult studiu și multă răbdare. – citește interviul cu Dan Adrian Bobeică, medic specialist gastroenterolog, despre experiența sa.
Sunt anii tăi (mulți) de studenție, și de aceea contează enorm să te bucuri de ei și de surprizele care te așteaptă.
Nu doar de fascinația crescândă pentru domeniul acesta care evoluează permanent, dar mai ales de realizările și experiențele tale, de noii tăi prieteni, de distracția și de amintirile dragi create în toată această viață de student la Medicină.
Trust the journey! 🙂
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.