Vaccinul AstraZeneca: întrebări și răspunsuri

Vaccinul AstraZeneca: întrebări și răspunsuri

Vaccinul de la AstraZeneca împotriva Covid19 nu se bucură, în această perioadă, de încredere în rândul populației din mai multe țări europene, din cauza complicațiilor raportate la unele persoane care au primit deja acest ser. Simptomul cel mai îngrijorător a fost formarea unor cheaguri de sânge, care pot declanșa o tromboză. 

În acest context, mai multe state europene au decis să suspende administrarea acestui. În paralel, medici din România, dar și din străinătate, au subliniat că beneficiile acestui vaccin sunt mult peste reacțiile adverse care ar putea să apară. 

Redăm, mai jos, o serie de întrebări și răspunsuri cu privire la acest ser. 

Este serul de la AstraZeneca sigur? 

Răspuns: În data de 18 martie, European Medicines Agency (EMA), adică Agenția Europeană a Medicamentelor, a reaprobat utilizarea acestui ser. Concluzia specialiștilor din acest organism a fost că efectele pozitive ale vaccinului depășesc eventualele riscuri. Vaccinul nu este asociat cu formarea cheagurilor de sânge, au subliniat reprezentanții EMA. 

Citește și S-a renunțat la restricțiile impuse de limita de vârstă în cazul vaccinului AstraZeneca

Ce trebuie să știe cadrele medicale despre AstraZeneca?

Răspuns: Tot EMA a precizat că toate cazurile de tromboză raportate la persoanele care au primit acest ser au avut aceste episoade după 14 zile de la administrare. Cele mai multe aveau sub 55 de ani și erau femei. Chiar dacă până acum nu a fost demonstrat o legătură de cauzalitate între cele două (vaccin și tromboză), cadrele medicale sunt sfătuite să fie „în permanentă alertă” pentru posibile astfel de cazuri. Mai multe îndrumări pentru medicii și personalul medical implicat în campania de vaccinare pot fi găsite pe pagina dedicată lor de EMA.

Care este poziția României față de îngrijorările privind AstraZeneca?

Răspuns: În această privință, coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță s-a exprimat în cadrul conferinței săptămânale de la Palatul Victoria. Medicul a spus că România va continua administrarea acestui ser, decizia fiind luată după o ședință extraordinară organizată la începutul acestei săptămâni. 

Ce procent din persoanele vaccinate au avut episoade de tromboză venoasă?

Răspuns: La nivel mondial, analiza efectuată pe baza celor 17 milioane de persoane vaccinate cu acest ser a arătat următoarele: 37 de episoade trombo-embolice, 15 evenimente de tromboză venoasă și 22 de evenimente de embolie pulmonară. 

Ce se întâmplă cu lotul cu probleme ABV2856?

Răspuns: În urmă cu câteva zile, România a luat decizia de a suspenda administrarea vaccinului din acest lot, până când va fi lămurit dacă există o legătură de cauzalitate între tromboză și acest ser. După răspunsul specialiștilor de la EMA, la ședința de vineri, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a decis să anuleze această măsură „de maximă precauție, care a presupus carantinare lotului”. Astfel, dozele din acest lot vor fi în continuare administrate persoanelor înscrise pentru vaccinare. 

Citește și Vaccinul COVID-19 – vehicul pentru viitoarele tratamente

Având în vedere îngrijorările, România va primi în continuare acest ser?

Răspuns: Da, având în vedere și recomandările celor de la EMA și ale medicilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). De altfel, în cursul zilei de vineri, au ajuns în țară 43.200 de doze de vaccin, la Institutul Național „Cantacuzino”, unde ajung, de regulă, livrările de vaccin.

Câte reacții adverse au fost raportate la persoanele care au primit AstraZeneca?

Răspuns: 27 decembrie 2020 este data la care a început campania de vaccinare în România, însă administrarea serului de la compania AstraZeneca a debutat în data de 15 februarie 2021.

Începând cu acea dată, au fost administrate 266.676 de doze. 

De atunci, au fost raportate 3.413 reacții adverse (846 de tip local și 3.352 de tip general). De menționat este că acest ser are cele mai multe efecte adverse raportate, în comparație cu celelalte tipuri de vaccin.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment