Un nou început – află cele mai utile sfaturi pentru un rezident, înainte de prima sa zi!

Un nou început – află cele mai utile sfaturi pentru un rezident, înainte de prima sa zi!

Te pregătești pentru prima zi în calitate de rezident? Emoțiile sunt cu siguranță prezente, ceea ce este și normal. Începuturile pot fi înfricoșătoare de cele mai multe ori, însă ele sunt menite pentru a te scoate din zona de confort, pentru a te ajuta să evoluezi și pentru a-ți îndeplini scopul – să ajungi un medic bun! În articolul de față vei afla cele mai utile sfaturi date de către medicii cu experiență, rezidenților aflați la început de drum.

Siguranța pacienților și a personalului este cea mai importantă

Având în vedere faptul că scopul medicinei este de a proteja și salva sănătatea și viața unui pacient, trebuie să știi, în calitate de rezident nou, că prioritatea doctorului și/sau asistentelor pe care le urmărești sau care se vor ocupa de tine, este clar pacientul. În cele mai multe cazuri, pacienții pe care îi are doctorul sunt de anteriori venirii tale, ceea ce înseamnă că este posibil ca acesta să nu mai explice problema de la zero, fiind concentrat pe vindecarea pacientului. În aceste situații, cel mai indicat este să fii atent, să iei notițe și să semnalezi orice neînțelege la sfârșit.

Învață în permanență

În urma practicii efectuate pe timpul facultății, cel mai probabil ai observat că degeaba stăpânești suficient de bine teoria, întotdeauna vor exista cazuri și situații noi, care vor necesita învățarea și repetarea altor lucruri. Acest lucru se va întâmpla și mai frecvent pe durata rezidențiatului. Orice lucru nou învățat, văzut la medicul coordonator sau de care te-ai lovit, trebuie aprofundat cât mai rapid după aceea – astfel, nu îți vei ieși din mână, problema va fi proaspătă, iar tu vei reuși să înțelegi mai rapid și mai ușor noutățile. Un lucru este cert: ritmul cu care evoluează domeniul medical va solicita un proces continuu de învățare și documentare.

Citește și: INTERVIU Dr. Anna Craciun, medic rezident chirurgie generala

Odihna pe timpul nopții este crucială

Studenții la medicină sunt obișnuiți să doarmă destul de puțin pe timpul nopții deoarece sunt preocupați să învețe. Totuși, practica este mult mai solicitantă decât studiul, întrucât implică atât un proces mental, cât și unul fizic. Prima zi în calitate de rezident va fi cu siguranță foarte solicitantă – vei avea foarte multe informații noi de asimilat, vei avea nume noi de învățat, vei cunoaște pacienți și cazuri noi și chiar dacă este posibil să nu faci prea multe lucruri practice, tot va fi nevoie de o concentrare și atenție ridicate pentru a observa tot ceea ce se întâmplă.

Prima zi este cea mai potrivită pentru a discuta chestiunile administrative

Fiind o zi considerată mai „lejeră”  în ceea ce privește problemele propriu-zise cu care te-ai putea confrunta, este momentul prielnic pentru a aduce în discuție problemele administrative. Într-adevăr, cele mai multe întrebări administrative s-ar putea să îți vină în minte abia după ce se sfârșește prima zi de muncă sau poate chiar pe parcursul întregii activități. Totuși, în funcție de sfaturile prietenilor, părinților și ale informațiilor regăsite pe internet, îți poți compune o listă de întrebări. Cele mai comune întrebări administrative sunt legate de zilele de concediu, gărzile efectuate și program, mai ales cel de sărbători, întrebări legate de sporuri, iar lista poate continua. Este mult mai ușor să îți notezi undeva toate aceste nelămuriri și să le întrebi pe toate atunci când ai ocazia.

Nu te demoraliza

Personalul unui spital formează de cele mai multe ori o familie. Este perfect normal să existe și posibilitatea de a nu fi acceptat din prima cu brațele deschise în calitate de nou rezident. Cel mai probabil, vei fi nevoit să îți dovedești meritele pentru care te afli acolo și să dai tot ce ai mai bun pentru a face o primă impresie plăcută. Noul grup ar trebui să fie prietenos și deschis, dar în același timp ușor sceptic cu noua persoană care este adusă în mediul lor. Totuși, nu trebuie să te demoralizezi dacă nu reușești să formezi o legătură din prima cu noii colegi – acest lucru se va întâmpla treptat, dar sigur.

Citește și: Ce este networking-ul și cum te poate ajuta în carieră, indiferent dacă ești la început sau nu

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment