Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.
Realitatea virtuală (VR) devine o forță foarte puternică în industria asistenței medicale. Piața VR în medicină se așteaptă să crească la 3,8 miliarde de dolari până în acest an, potrivit unui raport al Global Industry Analysts.
Un alt raport al Grand View Research precizează că această piață va crește la 5,1 milioane de dolari până în 2025. Această tehnologie este promițătoare în revoluționarea industriei medicale, cu aplicații care variază de la formarea profesioniștilor din domeniul medical până la diagnosticarea și tratarea diferitelor afecțiuni.
Efectuarea unei operații pentru prima dată este o sarcină foarte descurajantă pentru un chirurg. Oportunitățile de formare în această etapă a carierei sunt limitate.
Cu astfel de tehnologie chirurgii la început de drum au reușit să efectueze intervenții chirurgicale pe un cadavru virtual înainte de a face procedura reală, astfel siguranța pacientului este pe primul loc. Necesitatea unor proceduri de antrenament chirurgical pentru îmbunătățire este evidentă, iar o companie care își propune să facă acest lucru este Osso VR, care utilizează realitatea virtuală pentru a remodela procesul de antrenament chirurgical, oferind simulări pentru foarte multe operații medicale.
Astfel, cei care învață noi intervenții chirurgicale pot face simulări precise din punct de vedere clinic. Purtând o cască VR, utilizatorul poate privi în jurul simulării în timp ce folosește instrumente pentru a efectua intervenția chirurgicală simulată, care este foarte asemănătoare cu operația reală. Cercetările au validat utilizarea acestor module de instruire, iar cei instruiți cu VR au avut performanțe cu 230% mai bune decât cei care nu au fost.
În plus, față de realizarea practicilor tradiționale, VR funcționează și pentru a evolua în mod eficient chirurgul în timpul simulării. Pentru a evalua cunoștințele despre pașii în timpul modului de evaluare, utilizatorului nu i se spune ce să facă și trebuie să arate ceea ce a învățat. Dacă medicul chirurg rămâne blocat, poate solicita un indiciu pentru a continua să avanseze.
Sistemul înregistrează situații cu care se poate confrunta un medic în realitate, direcționând rapid zonele pe care trebuie să le sublinieze prin practică. De asemenea, tinerii medici chirurgi își pot îmbunătății precizia, acuratețea și eficiența din timpul unei intervenții chirurgicale. Pentru evaluarea acurateței, sistemul analizează cât mai bine utilizatorul atunci când medicul introduce un șurub sau îndeplinește alte câteva sarcini critice pentru pacient.
Aceste abilități sunt măsurate și comparate cu metrica ideală pentru a oferi cursantului un feedback semnificativ, sau pentru a comunica medicului că a făcut aproape perfect procedura sau trebuie să o repete pentru a obține o notă de promovare. Eficiența este măsurată prin înregistrarea timpului în care realizează această procedură.
Cercetările recente au arătat că realitatea virtuală este eficientă în dezvoltarea abilităților de echilibru la pacienții cu boala Parkinson. Acest sistem a îmbunătățit cu succes echilibru pacienților cu această boală ajutându-i să se deplasese .
De exemplu, mersul pe jos este o sarcină foarte grea pentru cei care trăiesc cu Parkinson, din cauza deteriorării neuronolor producători de dopamină. Rigiditatea musculară, tremurăturile și viteza afectată a mersului duc adesea la accidente provocând leziuni pacienților, astfel făcând terapia de echilibru cu VR pot reuși să meargă din nou.
Lucrările recente de la Universitatea din Cambridge au descoperit că VR ar putea fi mai eficientă în detectarea precoce a bolii Alzheimer decât testele cognitive tradiționale. Cu peste 525.000 de cetățeni britanici care trăiesc cu boala, activitatea cercetătorilor are implicații mari pentru utilizarea tehnologiei în diagnosticarea și monitorizarea bolii neurologice.
Cercetarea se bazează pe munca din 2014 a profesorului John O’Keefe de la Universitatea College din Londra, care a identificat un „satnav” (navigație prin satelit) mental al locațiilor actuale și anterioare care ajută la orientarea în spațiu a bolnavului. O’Keefe a primit premiul Nobel în medicină pentru cercetarea în care a „descoperit celulele care constituie un sistem de poziționare în creier”.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.