Schimbările din Sănătate anunțate pentru 2020: De la pași pentru spitale regionale, la măsuri pentru a opri mita în spitale

Schimbările din Sănătate anunțate pentru 2020: De la pași pentru spitale regionale, la măsuri pentru a opri mita în spitale

Anul 2020 este anunțat a fi unul cu schimbări majore în aproape toate domeniile, iar Sănătatea aduce printre cele mai importante reforme care vizează medicii și asistenții, dar și pacienții. 

Unul dintre cei mai importanți factori care ia decizii este Ministerul Sănătății care a anunțat, în ultimele săptămâni, multiple modificări ce vor fi puse în aplicare de anul viitor. 

Diferite programe: 

Anunțul Ministerului din 18 decembrie: Programele naţionale de sănătate şi Contractul-cadru pentru acordarea asistenţei medicale se vor prelungi până la 31 martie 2020. Guvernul a aprobat, în aceeași zi, o Hotărâre de Guvern în acest sens.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a explicat că decizia este necesară astfel încât să fie asigurată continuitatea activităților din programele de sanatate, dar și pentru decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor și a materialelor sanitare contractate pentru primul trimestru al anului 2020. Măsura era imperioasă mai ales pentru că bugetul pentru anul viitor nu este încă aprobat, ci doar supus dezbaterii.

Taxa clawback pentru medicamente: În data de 17 decembrie, ministrul Sănătății Victor Costache a declarat, la un post de televiziune, că va lua măsuri pentru această taxă. Concret, acesta a spus că medicamentele vor fi taxate în funcție de inflație, iar în acest sens va fi adoptată o Ordonanță de Urgență.

Peste 2.000 de medicamente au dispărut din România, însă de anul viitor, această Ordonanță de Urgență ar putea aduce soluții. S-ar putea contura o înțelegere cu producătorii și importatorii de medicamente astfel încât la fiecare 3 sau 4 luni să fie aduse din nou pe piața din țara noastră aproximativ 100 de molecule noi.

Spitale Regionale de Urgență:

Spitalul Regional de Urgență Craiova  – În data de 13 decembrie, Ministerul Sănătății anunța că a transmis Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional, cererea de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova. 

Astfel, Ministerul va începe demersurile pentru a fi inițiată procedura necesară contractului de proiectare pentru acest spital regional.

Spitalul Regional de Urgență Iași – în data de 6 decembrie, Ministerul anunța că a fost lansată procedura de licitația pentru proiectarea lucrărilor pentru Spitalul Regional de Urgență Iași. Ofertele sunt așteptate până la finele anului 2020.

Spitalul Regional de Urgență Cluj – În 13 noiembrie, instituția anunța că a transmis Autorității  de Management pentru Programul Operațional Regional, cererea de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj“. Reprezentanții Ministerului pregătesc procedura de achiziție publică de servicii pentru elaborarea proiectului tehnic al spitalului regional de urgenta Cluj.

Vaccinuri

Vaccinare antigripală: În data de 10 decembrie, ministrul sănătății Victor Costache a anunțat că a avut întâlniri cu reprezentanții medicilor de familie și cu cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru a discuta campanii de vaccinare. În urma întâlnirii a fost stabilită, de fapt, o altă întâlnire pentru anul viitor, pentru a stabili calendarul de aprovizionare cu vaccin antigripal, tot ce înseamnă campanie de vaccinare gratuită. 

Victor Costache a precizat că începând din 2020, nu vrea să se repete lacunele în aprovizionarea cu doze.

Vaccinare antiHPV: În data de 15 noiembrie, Ministerul Sănătății anunța că, din luna ianuarie 2020, va începe vaccinarea gratuită antiHPV. Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20 000 de doze au fost deja distribuite la direcțiile de sănătate publică. Acordul Cadru încheiat cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare. Vaccinarea se face la fetele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani.

O posibilă lege a vaccinării: În data de 17 decembrie, Victor Costache a precizat că în luna martie a anului 2020 va avea loc o dezbatere publică în privința vaccinării copiilor, iar discuțiile vor viza și condițiile în care poate fi implementată legea vaccinării obligatorii.

Rezidențiat 

În cadrul unei conferințe de presă din 13 decembrie, Victor Costache a anunțat că vrea „descentralizarea parcursului birocratic al rezidentului”. Concret, este avută în vedere eliminarea birocrației cu care se confruntă tinerii absolvenți.

Mita în spitale

Ministrul a spus, de mai multe ori, că există discuții cu juriștii, la nivelul instituției pe care o conduce, astfel încât să fie identificată o soluție ca medicii care condiționează actul medical (iau mită) să fie sancționați administrativ prin desfacerea contractului de muncă. Această prevedere ar putea fi introdusă în contractul de muncă. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment