S-a renunțat la restricțiile impuse de limita de vârstă în cazul vaccinului AstraZeneca

S-a renunțat la restricțiile impuse de limita de vârstă în cazul vaccinului AstraZeneca

Până luna aceasta, limita de vârstă pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca era de 55 de ani. Pe 8 martie, autoritățile care gestionează campania de vaccinare anti-COVID în România au anunțat că s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca.

În urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunţării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca”, a anunţat, luni, CNCAV.

Citește și Primul studiu care evaluează răspunsul imun al organismului la vaccinarea împotriva COVID-19

Modificări în cazul vaccinului AstraZeneca

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca a fost recomandată până acum pentru grupa de vârstă 18-55 de ani. În schimb, mai multe țări europene, printre care Germania, Spania, Austria, Olanda, Italia și Belgia au limitat vârsta pentru AstraZeneca la 65 de ani.

Vaccinul AstraZeneca, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului în 29 ianuarie, este al treilea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și este singurul care funcționează pe bază de vector viral. Primele două vaccinuri de la companiile Pfizer/BioNTech și Moderna funcționează pe bază de ARN mesager.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate care acţionează împotriva virusului, oferind astfel protecţie împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză”, a precizat CNCAV.

Citește și 3 mituri despre vaccinare și vaccin

Această măsură vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment