Site icon MEDIjobs

Revenirea la normal | Ce schimbări aduce domeniului medical

domeniul medical

Revenirea la normal a fost anunțată la data de 08.03.2022, de către Alexandru Rafila, ministrul sănătății. Pentru domeniul medical a însemnat o adevărată ușurare, mai ales că ultimii doi ani au fost presărați de numeroase provocări. Incidența cazurilor a scăzut semnificativ, iar numărul persoanelor adulte vaccinate ajungea la începutul lunii februarie la 50,5%. Respectarea măsurilor de siguranță nu mai este obligatorie. Purtarea măștii în spațiile interioare și exterioare a rămas la alegerea fiecăruia. Certificatul verde nu va mai facilita accesul în diverse spații, iar orarul de activitate al instituțiilor nu va mai fi limitat. Este, practic, o reîntoarcere la obișnuit. Totuși, o asemenea schimbare ar trebui instaurată treptat, mai ales în domeniul medical. O reîntoarcere bruscă ar putea dezechilibra armonia întregului sistem. Tocmai de aceea, Alexandru Rafila a anunțat că până la 30 septembrie se va reveni la activitatea normală în spitale. Vor exista mai mult ca sigur și secții destinate special pacienților care suferă de COVID-19. Însă, va exista din nou posibilitatea de a consulta și trata toate tipurile de afecțiuni.

Totuși, cum va impacta o asemenea decizie personalul medical? Care sunt principalele aspecte pozitive, dar și negative ale situației?

Domeniul asistenței medicale – O retrospectivă din pandemie

E mai mult decât evident că revenirea la normal va facilita echilibrul din punct de vedere emoțional în rândul medicilor și asistenților medicali. Perioada pandemică a obligat cadrele medicale să lupte cu toate forțele pentru a elimina efectele virusului COVID-19.  Forțați să poarte ore întregi echipamente de protecție și să privească dramele pacienților, personalul medical a trecut prin numeroase șocuri. Stresul și oboseala și-au spus cuvântul și i-au transformat în persoane mult mai anxioase sau chiar depresive. De asemenea, efectele crizei s-au resimțit și la nivelul:

Tratării corespunzătoare a pacienților – Epuizarea din cauza programului suprasolicitat a avut numeroase repercusiuni și asupra felului în care se desfășurau activitățile. De asemenea, numărul prea mare de bolnavi de la începutul pandemiei a dus la incapacitatea tratării fiecărui caz în parte.

Gestionării vieții de familie – Pentru medicii și asistenții medicali din prima linie a fost aproape imposibil să echilibreze balanța dintre muncă și viața de familie.

Citește și: Studiu: Nivel crescut de stres în rândul salariaților medicali. Top 16 efecte negative ale pandemiei, în România

Sănătății mentale – A fi martor la multiple cazuri de deces nu este tocmai ușor, mai ales pentru cei aflați la început de drum. Problemele de atenție și concentrare devin mai pregnante în rândul celor care sunt supuși unui stres constant. De asemenea, se instalează rapid și stări de agitație și furie, care pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății întregului organism. Sistemele cardiovascular, nervos, digestiv și imunitar sunt afectate semnificativ. Potrivit Healthline, pot apărea, așadar, atacuri cardiovasculare, insuficiențe respiratorii sau chiar dezechilibre la nivelul sistemului reproducător.

Din păcate, au fost raportate și decese, tocmai din cauza activității constante de tratare a bolnavilor de COVID-19. Conform Organizației Mondiale a Sănătății aproximativ 115.500 de lucrători în domeniul medical au murit în perioada ianuarie 2020 și mai 2021. În ceea ce privește România, un raport de la sfârșitul lunii decembrie 2021 arăta că s-au înregistrat până atunci 104 decese. Cei mai afectați au fost medicii (47 decese) și asistenții medicali (30 decese).

La ce riscuri se supun medicii și asistenții medicali în contextul revenirii la normal?

Revenirea la normal nu înseamnă, totuși, îndepărtarea totală a riscului de infectare. Este, evident, o situație mult mai bună în contextul vaccinării populației. Însă, problemele nu dispar pur și simplu, mai ales când e în joc sănătatea oamenilor. Personalul medical, așadar, este în continuare expus unor riscuri constante când vine vorba de consultul și tratarea pacienților care prezintă simptome COVID-19, dar nu numai. Domeniul medical aduce multe provocări, mai ales în vremuri instabile. Printre riscurile încă prezente în rândul cadrelor medicale se numără:

Riscuri mici – Aici sunt incluse activitățile administrative și cele care presupun realizarea tratamentelor personalizate pentru pacienții care nu prezintă simptome COVID-19. Pot fi vizate și serviciile de telesănătate, utilizate în mod frecvent de persoane cu vârste de până la 44 de ani. În asemenea cazuri, medicii și asistenții mențin legătura cu pacienții prin intermediul canalelor online, fie că e vorba de platforme speciale sau rețele sociale.

Citește și: Retrospectivă 2021 | Ce s-a întâmplat în sistemul medical în 2021. Pandemia de COVID-19, impact major asupra personalului medical

Riscuri medii – Medicii și asistenții care se expun unor riscuri medii din punct de vedere profesional sunt cei care iau contact cu numeroase persoane la locul de muncă. Printre pacienții cu care lucrează se numără și cei care sunt suspecți de infectarea cu COVID-19. Sunt vizați, de asemenea, și cei care fac parte din instituții în care își desfășoară activitatea un număr însemnat de lucrători.

Riscuri mari – Printre activitățile cu risc mare se numără: realizarea triajelor epidemiologice, manipularea secrețiilor de la pacienții suspecți de COVID-19, intrarea în zonele izolate.

Riscuri foarte mari – Pe lista celor vizați se numără medicii și asistenții însărcinați de îngrijirea pacienților care suferă de insuficiențe respiratorii din cauza virusului. Situația se complică în cazul în care personalul medical e nevoit să lucreze în spații mult prea aglomerate, care nu dispun de sisteme corespunzătoare de ventilație.

Riscurile sunt, așadar, încă pregnante. Însă, poți evita situațiile neplăcute dacă îți alegi cu atenție locul de muncă. MEDIjobs este cea mai mare platformă de recrutare din România și îți asigură numeroase beneficii. Tot ce trebuie să faci este să îți creezi gratuit un cont, iar algoritmii filtrează atent locurile de muncă în funcție de cerințele tale. Poți lua legătura imediat cu angajatorii și să stabilești cu ei toate detalii care țin de recrutare și pachet salarial. Practic, primești oferte personalizate și reduci semnificativ timpul de căutare a jobului ideal. Ești specialist medical și vrei un job cu condiții mai bune de muncă? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Concluzii

Revenirea la normal era mai mult decât necesară, mai ales pentru cei care activează în domeniul medical. Pandemia a însemnat pentru ei un adevărat șoc emoțional, care le-a adus numeroase probleme sau dezechilibre asupra întregului organism. Însă, riscurile la care se expun cadrele medicale încă sunt prezente. Tocmai de aceea, profesia de medic sau asistent medical va reprezenta mereu o provocare. Dacă vrei să reduci la minimum riscul de infectare sau problemele profesionale și îți cauți un job mai bun, nu ezita să apelezi la platforma de recrutare MEDIjobs.

Alege întotdeauna serviciile premium și bucură-te de avantajele numeroase pe care oferă!

Exit mobile version